用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 兼收位,應唔應該 轉校
go

[其他] 兼收位,應唔應該 轉校 [複製鏈接]

小朋友4歲,今日去見完兒科, 話佢delay 1年, 專注力不足, 話轉介去兼收位, 即係要轉校, 但佢本身讀緊嘅幼稚園係一條龍, 直升 小學, 我應該點揀
   0    0    0    0

回覆樓主:

如果跟得上龍校課程,緊係唔轉校。

另加專注小組訓練專注力。

會唔會睇多一個醫生,攞多個 second opinion?f

呢度有講關於四歲 Adhd 既情況,可以參考下

https://www.webmd.com/add-adhd/childhood-adhd/features/adhd-in-preschoolers

努力!加油!希望你一切順利!

我識有個朋友,佢細路仔到五歲多都唔肯講野,佢都係堅持放佢係普通學校,有睇專科醫生,但搞極唔掂,點知佢自己到左六歲之後突然自己ok, 肯講野,之後乜問題都無。

我唔知咁樣係咪啱既做法,但佢阿媽堅持佢要係正常學校。而家見佢又完全無問題,好似無發生過一樣!

kakaho14 發表於 21-6-22 16:59
小朋友4歲,今日去見完兒科, 話佢delay 1年, 專注力不足, 話轉介去兼收位, 即係要轉校, 但佢本身讀緊 ...

咁你讀緊果間幼稚園有冇投訴呀?

回覆 KIMLIFEINUK 的帖子

想問小朋友有冇做過 training?

PigRabbit 發表於 21-7-26 23:49
回覆 KIMLIFEINUK 的帖子

想問小朋友有冇做過 training?

有去語言治療師,不過佢好似都係等佢自己大左決定幾時肯開口,但叫唔好迫佢,同埋有時用食物引下佢開囗講,例如要講想食咩野先俾佢

‹ 上一主題|下一主題