用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Thank you
go

[其他] Thank you

謝謝解答

我自己係K2插班,原本想響油麻地讀(我住沙田)但係最後冇位要去到西營盤,我都有accept offer。西營盤嗰邊pre school冇校車提供,所以每日都係揸車車個女返學,所以嗰邊交通會比較繁忙。
如果你心意MCHK咁當然你響Pre-School讀有一定優勢, 大部分都可以直升。我囡好鍾意返學,每日都會同我分享學校嘅事,雖然係辛苦d,但見佢咁開心我覺得值得

supervi 發表於 21-6-22 15:12
請教大家, 家住大埔, 黎緊要幫小朋友報N班, 心儀MCHK, 由於Malvern pre-school 位於油麻地, 正hesitate 要2 ...
揸車由大埔去油麻地半個鐘內。感覺可接受。另外malvern pre school 其實有一個賣點係唔多國際學校收2歲小朋友。不過宜家讀全日唔平,以前有8折。

回覆 kgm 的帖子

謝謝你的經驗分享, 即係話我要有心理準備, 就算報Kowloon分校都有機會冇位而要出過海..

回覆 peter1 的帖子

冇錯, 有N 班的確很吸引, 所以如果佢pre-school係MCHK 附近, 我係一定會報佢N班的, 而家只係concern 2歲B 返學路程問題..

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主:

識幾個朋友直接考prep 1都入到,但每年情況唔同,fyi

MCHK近年愈來愈難入,我有家長朋友最近因為某國際學校財困想轉去MCHK, 有foreign passport 目前都係waiting

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!