用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 明天小女S3 English listening 考試
go

明天小女S3 English listening 考試

遇計好難,請問有冇skills 可分享。謝謝

聽時 drop 低D簡單 note,

通常之後題目問既相關內容, 就算聽到都未必記得.

如可以試下留意下D keywords.

Good luck!

Rich5 發表於 21-6-21 19:34
遇計好難,請問有冇skills 可分享。謝謝

你估計好難,係咪因為學校向來題目都深?

是否平時做堂上的listening練習都覺得困難?還是練習少?

或者去書局搵D與學校練習程度接近的ex,自己練下

平日煲多尐劇就唔難。

一定係因為冇練習機會

阿女話上次聆聽好多嘢要寫,寫咗就聽唔到,聽到又寫唔切。。我估唔同階段需要嘅技巧唔同,聆聽高班除咗聽,可能都需要速記筆記之類。。咁就可能要特別練習啦。。

Rich5 發表於 21-6-22 17:57
一定係因為冇練習機會

今年網課時間多,復課又只得半日,呢D正常要課堂練習的task,真係少左練習機會,唯有自己操

揾D NET teacher 教吓佢?我見跟我阿女補英文speaking D香港學生好快就 100% 聽明哂,有時仲識得講笑添,之後仲學用英文debate 都講得 ok, 只要有人同佢講,佢自己又肯講,年青人好快得,如果可以,自己平時同佢講都得,例如一星期一天?

聽英文歌吖!
聽的清楚歌詞,自然聽力越來越好。

煲劇,用X1.5 或者X 2 速度,還可以節省時間

除咗listening skill, 還有integrated & writing skill

bbc2018 發表於 21-6-27 11:40
除咗listening skill, 還有integrated & writing skill

呢樣先最難