用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 打了兩針加有抗體,有望減至七日隔離
go

[英國] 打了兩針加有抗體,有望減至七日隔離  

https://www.scmp.com/news/hong-kong/health-environment/article/3138131/coronavirus-hong-kong-reduce-covid-19-quarantine

新聞啱啱講咗林鄭三點開記者招待會

joymama 發表於 21-6-21 13:33
https://www.scmp.com/news/hong-kong/health-environment/article/3138131/coronavirus-hong-kong-reduce- ...

睇佢張NHS針紙同香港張認可針list寫法唔同,email左去衛生署確認中!

joymama 發表於 21-6-21 13:33
https://www.scmp.com/news/hong-kong/health-environment/article/3138131/coronavirus-hong-kong-reduce- ...

太好了,謝謝。

由外國入境香港,最快要一個月內才有決定幾時能開始在機場驗抗體

原來過去14天英國入境既變種case已有4個,相信縮減隔離應該唔包括英國了

6月30日開始,已完成疫苗接種超過14天的香港居民, 出發前在香港指定化驗所完成血清測試,其血清測試會有效3個月,3個月內返回香港,只需要7日酒店隔離.

而外地未入香港未做血清測試的人士,下個階段再研究

醒目開學勳章

cfs 發表於 21-6-21 16:20
6月30日開始,已完成疫苗接種超過14天的香港居民, 出發前在香港指定化驗所完成血清測試,其血清測試會有效3個 ...

3b 發表於 21-6-21 16:34
咁開心仲咩姐,你準備飛咩

3b 發表於 21-6-21 16:34

但如果小朋友八月尾出發回英前做血清測試,12月回港都已過了三個月

小公主媽媽 發表於 21-6-21 16:40
但如果小朋友八月尾出發回英前做血清測試,12月回港都已過了三個月
所以唔岩留學生用,商務探親客岩用

醒目開學勳章

cfs 發表於 21-6-21 16:37

哈哈.....我上年已經要飛, 因為疫情延後了, 如果回來只需要隔離7日, 夾啱假期就不用請咁多日假, 好開心!    

3b 發表於 21-6-21 16:42
哈哈.....我上年已經要飛, 因為疫情延後了, 如果回來只需要隔離7日, 夾啱假期就不用請咁多日假, 好開心 ...
去邊呀,帶埋我啦

cfs 發表於 21-6-21 16:20
6月30日開始,已完成疫苗接種超過14天的香港居民, 出發前在香港指定化驗所完成血清測試,其血清測試會有效3個 ...

激死。我囡在港已打晒兩針疫苗才復活節假期後回英國。當時梗係冇驗抗體,咁現在即係不能受惠?定當佢係外國人月底回港時在機場驗抗體?真係疑惑。

helloba 發表於 21-6-21 16:44
激死。我囡在港已打晒兩針疫苗才復活節假期後回英國。當時梗係冇驗抗體,咁現在即係不能受惠?定當佢係外 ...
措施只用於現在香港未出發的,在海外留學生要等下一階段.希望聖誕節可以受惠

醒目開學勳章

中學生未必適合, 大學生就應該可以

第二階段會有護士喺香港機場抽血驗,話希望今個月底之內可以做到。

Chole 發表於 21-6-21 17:18
第二階段會有護士喺香港機場抽血驗,話希望今個月底之內可以做到。

Thanks ! 3b and Chole

cfs 發表於 21-6-21 16:37

今朝申請完日本visa, 即刻有好消息。日本政府月頭透露暑假會出疫苗護照,我前幾日先肯去打針。

Gloriasogashiwa 發表於 21-6-21 17:28
今朝申請完日本visa, 即刻有好消息。日本政府月頭透露暑假會出疫苗護照,我前幾日先肯去打針。
...

申請日本Visa已經開返了嗎?我個仔都等緊消息 thx