用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 面試班 (女校) - 小狀元定Nice Studio ?
go

面試班 (女校) - 小狀元定Nice Studio ?

請問邊間好些?謝謝(emoji)

冇上過小狀元但我小朋友剛剛上完nice studio兩個月的暑期面試班。感覺係浪費金錢浪費時間,每次接小朋友落堂佢都唔係好開心,有兩次話唔想再上堂。我小朋友都算開朗,都有其他興趣班,但唯獨呢喥佢係好唔想上,我自己覺得小朋友嘅反應係好真實。
到上咗兩個月最尾一堂嘅時候,問接代處嘅姨姨有冇報告知道小朋友上堂如何,佢嘅態度惡劣,一句話呢啲暑期興趣班冇個喎。其實只係想知道上咗兩個月老師會唔會有幾句評語可以俾返知道點樣改進。落堂時搵咗老師,態度一樣唔好,話我小朋友唔識寫自己中文名,要識寫,跟住其他乜都冇講。nice studio 老師冇愛心,只係個人感受。

nice studio幾村人報,一報上一年,仲要讀名幼,一定有d神校offer, 但普遍評價都唔係好,識人上nice,名幼,0 offer, 如真係要上,寧願揀間細規模d好過流水式作業

Jean1769 發表於 21-8-28 18:06
nice studio幾村人報,一報上一年,仲要讀名幼,一定有d神校offer, 但普遍評價都唔係好,識人上nice,名幼, ...
我就係報左成年Nice studio但發覺無用同哂錢既家長,可能Covid-19關係我又唔想上zoom,搞到課堂調完又調老師亦唔係同一個跟到尾,課後d comment亦係短短數語同老師亦無交流唔知小朋友進度。最後聖旦後唔再上轉左另一間細既面試班跟老師單對單(亦都關當時直私已大部份完成group in 入到2nd 或者3rd既都係單獨見或者見埋家長事),好彩拎到幾個直私offer。

2015papa 發表於 21-8-28 19:43
我就係報左成年Nice studio但發覺無用同哂錢既家長,可能Covid-19關係我又唔想上zoom,搞到課堂調完又調老 ...

太多nice不太好的comment,但又勁多人一報報成年仲要爭住上

Jean1769 發表於 21-8-28 21:23
太多nice不太好的comment,但又勁多人一報報成年仲要爭住上
咁通常都係報成年(有early bird discount 唔記得左幾多折囉),呢家回頭睇返,家長如果可以有15mins-30mins捉住個導師review到小朋友表現既面試班會較好。
呢d individual class先做到。

我小朋友係仔,K2開始keep住兩邊上,小狀元同nice都係上緊一年嘅恆常班,我覺得各有各好。我小朋友因為speech delay,講嘢唔叻,K2插班名幼,但我覺得面試班好有用。
nice 因為人多,佢大型assesment好有系統,評分表好仔細好詳盡,知道小朋友邊度不足。最重要係排名,知道小朋友屬於咩水平。
小狀元,每堂有briefing,知道小朋友呢堂學咗咩,可以返屋企溫習。
兩邊都有功課,我比較欣賞nice嘅功課,有中英文字詞,有課堂相關練習,令我知道面試考d咩,需要幫小朋友準備d咩,小朋友程度去到邊。
因為我無其他媽媽準備功夫咁足,我需要人地指導我,話我知方向,但具體點行都係要靠家長同小朋友。
例如一D科學知識,好似地心吸力,唔係話面試一定考,但原來上完面試班,我小朋友識咗呢樣嘢。我自己理科常識好弱,日常生活我唔會自己捻到教小朋友呢樣嘢,所以我覺得有用。
另外,nice嘅老師係真係比較cool,有段時間我都唔鍾意,但其實你主動搵老師傾,老師係會好樂意回答,無論係接放學果陣或者打電話。小狀元就老師2個,老闆又係佢地自己,所以比較熱情d。
so far,我小朋友兩邊都好鍾意上,兩邊都真係學到好多嘢!

回覆 tototoby 的帖子

We have similar case as your daughter. My son cried after the lesson.