用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ABCpathway小學課程
go

ABCpathway小學課程 [複製鏈接]

小朋友準備升小五
平時見abc出入好似好細嘅小朋友多
高小生喺ABC學ok嗎?

6    0    0    1

baby7 發表於 21-6-19 20:00
小朋友準備升小五

我女都係升小五,我覺得少人係因為佢個課程唔係跟教育處,所以唔係咁多人鍾意

baby7 發表於 21-6-19 20:00
小朋友準備升小五

如果你想學好英文, 呢間學校係唔錯

但如果係想提升自身學校校內英文成績, 咁就唔係太適合
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-19 20:58

我就係因為呢個問題,所以最後無揀到升i learn primary 。
但報左暑期班學grammar啦!
我同囡囡都好期待

ney 發表於 21-6-19 20:55
我女都係升小五,我覺得少人係因為佢個課程唔係跟教育處,所以唔係咁多人鍾意
...

可唔可以講多少少課程既內容同埋有邊方面成效?
我都好鍾意ABCpathways,成日都想大囡可以返去學英文。

honeybibibibi 發表於 21-6-19 21:11
可唔可以講多少少課程既內容同埋有邊方面成效?
我都好鍾意ABCpathways,成日都想大囡可以返去學英文。
...

我女由拼音開始讀到而家discovery level  11定12,跟程度分班,即係一班可能有小四小五小六的同學,佢係project形式,一齊睇書做問答,之後可能寫篇文,或者整玩具(佢咁講,我咁聽),幾堂一本書,幾本書之後會有突擊測驗

ney 發表於 21-6-19 21:22
我女由拼音開始讀到而家discovery level  11定12,跟程度分班,即係一班可能有小四小五小六的同學,佢係pr ...

我都係睇呢個course, 覺得幾有趣!我唔追求操卷班嘅形式。
你女女讀完成效如何?

baby7 發表於 21-6-20 00:02
我都係睇呢個course, 覺得幾有趣!我唔追求操卷班嘅形式。
你女女讀完成效如何?
...

開頭唔覺有d咩野,佢又唔會講上堂d野,但見佢學校考試溫一兩日就ok,listening 同oral冇溫都高分,咁應該上堂係有用的

ney 發表於 21-6-20 00:08
開頭唔覺有d咩野,佢又唔會講上堂d野,但見佢學校考試溫一兩日就ok,listening 同oral冇溫都高分,咁應該 ...

唔該晒你

ney 發表於 21-6-19 21:22
我女由拼音開始讀到而家discovery level  11定12,跟程度分班,即係一班可能有小四小五小六的同學,佢係pr ...

謝謝分享

回覆樓主:

阿仔k2開始返abc I learn level2而家k3完成level5,可以直上i primary,但係如果你小朋友係小五,好似要評估完達標先可入讀。i learn level 5 佢聲稱係國際學校嘅小一至小二英文水平, 我真心覺得教得好,阿仔而家k3,佢真係可以做到abc承諾嘅睇到識讀,聽到識串, 你平時見到abc出入嗰啲大部份都係幼稚園學生,因為小學課程淨係得星期六先有得上

hkpapa852 發表於 21-6-19 20:58

係呀,其實abc介紹i primary 個課程嘅時候佢都係咁講,對校內成績唔一定係有幫助,但係對oral listening就會好好

kikibebe213 發表於 21-6-23 23:17
阿仔k2開始返abc I learn level2而家k3完成level5,可以直上i primary,但係如果你小朋友係小五,好似要評 ...

多謝分享似乎comments都幾正面

我哋剛剛做咗評估,小朋友讀KET.
見啲老師都好nice, 希望小朋友讀得開心

回覆樓主:

請問邊個Center d 老師比較好?

‹ 上一主題|下一主題