用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 崇真註冊日助理校長表示全級190人有95%係bank 1 ...
go

崇真註冊日助理校長表示全級190人有95%係bank 1  

今早註冊日好多人,個hall好大,上到3樓課室坐低感覺設備好新,阿囡好滿意.
另有中英數暑假作業,8月2日至13日有預習班(IOOO元)
助理校長表示190人有95%bank 1

KB123 發表於 21-6-19 18:44
今早註冊日好多人,個hall好大,上到3樓課室坐低感覺設備好新,阿囡好滿意.
另有中英數暑假作業,8月2日至 ...

今年收190人,開7班?

好多人,
同佢開頭講既收生人數多左好多

回覆樓主:

太鼓舞了,95% Band 1,希望TTCA繼續Banding上升。

唔係想潑冷水, 但現實係中學係現階段根本無法得知佢地既學生係今年係屬於邊個派位組別

EDB要係全港所有學生註冊完成後 (即係起碼要等到所有官津中學都完成中一學生註冊), 先會將各中學註冊學生所屬既派位組別通知每一間中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-19 20:52
唔係想潑冷水, 但現實係中學係現階段根本無法得知佢地既學生係今年係屬於邊個派位組別

EDB要係全港所有學 ...
哦!原來教育局會話學生banding 俾中學知,係指名各學生分別屬於咩 banding ?我只知教育局會話俾小學知佢地學校學生banding 比例!

bbforever 發表於 21-6-19 21:31
哦!原來教育局會話學生banding 俾中學知,係指名各學生分別屬於咩 banding ?我只知教育局會話俾小學知佢 ...

指名各學生分別屬於咩 banding

梗係唔係咁仔細, 正如你所講, 只會話已註冊既中一學生, B1/2/3各有多少人, 同埋有幾多人符合開英文班既要求
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-19 21:33
指名各學生分別屬於咩 banding
多謝指教
我以為等到考完PS1後,中學先知啲學生banding

bbforever 發表於 21-6-19 21:55
多謝指教
我以為等到考完PS1後,中學先知啲學生banding

PS1 只係幫中學估計當屆學生"真正"既實力
但班學生既 Banding, 但由佢地"前人"既成績去定, 同真正實力未必有直接關連.

所以學校只靠PS1結果, 係有機會會"估錯" 學生派位 Banding

bbforever    發表於 21-6-19 22:04

如果跟據小學名次去推算banding會否估到大概B1人數呢?
如果真係9成B1,以後B2想揾佢做水泡都好難了!
其他帖有講基崇今年冇叩門,前文後理又幾配合。

fatman69 發表於 21-6-19 22:47
如果跟據小學名次去推算banding會否估到大概B1人數呢?
如果真係9成B1,以為B2想揾佢做水泡都好難了!
其 ...

學校網頁出左已經收滿學生,不收叩門了

fatman69 發表於 21-6-19 22:47

如果收得個D個個都係級頭,咁就梗係易估啦!
但大家諗諗,咩類型學生報基崇為主?

相信絕大部份會報而最終又會讀既,都係B1C, B2A-B1C邊緣人同B2A為主,咁佢地校內排名,又係咪咁易估到係邊個派位組別?相信連小學自己都唔敢講到咁實在啦!

hkpapa852 發表於 21-6-19 23:20

點計都好,看今年校方態度,對自己頗具信心,至少都講明不設叩門。
到7月放榜揾人放蛇叩門就知真假!

hkpapa852 發表於 21-6-19 23:20

Papa 您太真心了,其實只要EK家長們開心就OK,之前我另一post 說過,玻璃心是很易碎的。

kittttty    發表於 21-6-22 00:48

JojoDad 發表於 21-6-20 09:09
Papa 您太有心了,其實只要EK家長們開心就OK,之前我另一post 說過,玻璃心是很易碎的。 ...
唔啱聽都要講埋呢句, 基崇係咪取消咗留俾崇小個堆關係位呢?
如果唔係, 我唔認為崇小會有大量B1學生揀入基崇

kittttty    發表於 21-6-22 00:49

其實有冇機會因呢兩年疫情關係,教育局提供咗學生偏入嘅banding組別比直資呢?因好多面試時已考了兩次呈分了。

ChristieMing 發表於 21-6-20 09:59
其實有冇機會因呢兩年疫情關係,教育局提供咗學生偏入嘅banding組別比直資呢?因好多面試時已考了兩次呈分 ...
要公務員無瑞瑞做多咗嘢, 俾多D可能涉及"私隱"既資料俾人?
阻非高層高調話特事特辦啫, 否則有冇可能呀?

hkpapa852 發表於 21-6-20 10:08
要公務員無瑞瑞做多咗嘢, 俾多D可能涉及"私隱"既資料俾人?
阻非高層高調話特事特辦啫, 否則有冇可能呀?
...

不用咁激動,我都係純粹估下啫,因我見我仔考了兩間直資和自行,竟然都收,但以佢嘅水平,又真係覺得好不可思議,因佢真係掹車邊入到b1組別的,仲要係二線小學。

ChristieMing 發表於 21-6-20 10:29
不用咁激動,我都係純粹估下啫,因我見我仔考了兩間直資和自行,竟然都收,但以佢嘅水平,又真係覺得好不 ...
其實可能係今年中學知道可能多咗學生離開香港, 寧願多收一D邊緣人, 都免得係統一派位收多咗更差既學生
而且直資學校未必只睇成績