用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 崇真註冊日助理校長表示全級190人有95%係bank 1 ...
樓主: KB123
go

崇真註冊日助理校長表示全級190人有95%係bank 1   [複製鏈接]

回覆 憫父 的帖子

謝謝你. 好像有公佈的學校不多, 和都好像不是Band 1. 都有可能係個數字唔太靓, 可能Band 1學生的進步空間相對細, keep到已經好好. 呢幾屆DSE 的基祟學生, 應該升中時Band 2比較多, 所以唔知之後個數仲keep唔keep到

bobbob 發表於 21-12-7 15:00
就係因為對手唔同更顯出響band 1學校群中難突圍,響英超攞冠軍定英甲攞冠軍難?所以有幾隊經常做升降機。。 ...

不是應該
球員 對應 學生;
球隊 對應 學校;

你的比喻好似變咗
球隊 對應 學生?

hkpapa852 發表於 21-6-20 10:31
其實可能係今年中學知道可能多咗學生離開香港, 寧願多收一D邊緣人, 都免得係統一派位收多咗更差既學生
而且 ...

絕對認同hkpapa所講,太多家長估計猜疑,根本無了解香港教育制度,盲目追捧,經常問點解點解,解釋完又不信,到做了炮灰又要怨不公平、制度混亂等等,有幾多家長打開校網睇資料,基本連中學概覽都無了解過內容,人云亦云!最怕累了孩子輸了機會!

有感而發,多言了,請包容!(emoji)
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

bobbob 發表於 21-12-7 15:00
就係因為對手唔同更顯出響band 1學校群中難突圍,響英超攞冠軍定英甲攞冠軍難?所以有幾隊經常做升降機。。 ...

做英超中下游,好過英甲前領!係事實!

bobbob    發表於 21-12-9 10:44

醒目開學勳章

BHA 發表於 21-12-8 15:50
不是應該
球員 對應 學生;
球隊 對應 學校;
增值率唔係成間學校評級?

bobbob 發表於 21-12-9 10:44
增值率唔係成間學校評級?

就係因為對手唔同更顯出響band 1學校群中難突圍,響英超攞冠軍定英甲攞冠軍難?所以有幾隊經常做升降機。。

—————————————————————

我咁樣理解,唔之有冇錯⋯⋯

學校係band 1 band 2間升降級,要睇DSE成績;

好似

球隊係英超英冠間升降級,要睇球隊成績;

學校嘅增值率

好似

球隊會做到好似當年阿仙奴雲加為享利嘅高增值,或只會做到好似早前曼聯蘇斯克查為麥佳亞嘅低(負)增值

因此我聯繫唔到學校增值率同球隊升降班⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題