用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 崇真註冊日助理校長表示全級190人有95%係bank 1 ...
樓主: KB123
go

崇真註冊日助理校長表示全級190人有95%係bank 1   [複製鏈接]

fatman69 發表於 21-6-20 18:58
我覺得用「推算」去形容會好D。
各小學校內名次應可推算到大約banding,若講得95%,相信至少都有85%以上。 ...

其實我都係搞下笑啫,推算定估算點會咁認真去分吖,只是佢上面回應係"估算",咁我咪話佢"靠估"咯 :D

JojoDad 發表於 21-6-20 18:01
收50+/- 咁少咋?
基崇一向係容許崇小Top 70%學生免試直升, 不過當中有幾多崇小學生會利用呢個直升位, 真係要校內人仕先知
亦係因為佢容許係Top 70%, 所以先令人覺得無可能中一收生係95%B1囉!

只要崇小有10個B2學生升上去, 已經做唔到95%B1啦!

而且現實係, 崇小叻既應該唔會直升, 唔夠叻既先會直升, 咁呢堆唔夠叻既係去到咩水平呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fatman69 發表於 21-6-20 18:51
以上所指,皆屬少數,影響不了多少。

俾啲希望我小朋友好嘛⋯⋯佢仲係waiting list上⋯⋯

hkpapa852 發表於 21-6-20 20:02
基崇一向係容許崇小Top 70%學生免試直升, 不過當中有幾多崇小學生會利用呢個直升位, 真係要校內人仕先知
亦 ...

呢D係聯繫學校死症,我認同你的見解!

BHA 發表於 21-6-20 20:43
俾啲希望我小朋友好嘛⋯⋯佢仲係waiting list上⋯⋯

衷心希望你小朋友入到基崇。
我相信校方話冇叩門,但不代表冇waiting!希望仍在!

BHA 發表於 21-6-20 20:43

其實學生人数包括B1數不變(或少了些因去海外升學多了),學位也沒變,如95%熟實,變的便是別的之前收B1校收少了,咁果邊的waiting機會便大了。這間沒有位,表示另一間一定有位剩,說不定寶物沉歸底,東九,福中,NLP, LKP, GT,PK, ...不用担心!

twhkleung 發表於 21-6-20 22:01
其實學生人数包括B1數不變(或少了些因去海外升學多了),學位也沒變,如95%熟實,變的便是別的之前收B1校收 ...
你講得啱呀, 今年B1學生人數實質仲少過上年, 如果今年多咗一間學校收多咗B1, 另外一D學校既B1位, 自然會易D爭取到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我女都系waiting 但果日打電話按線老師意思 waiting系4月份嘅事了 我已准備留意可以叩門嘅學校了 真係辛苦

vickyli0413 發表於 21-6-21 01:29
我女都系waiting 但果日打電話按線老師意思 waiting系4月份嘅事了 我已准備留意可以叩門嘅學校了 真係辛苦: ...

咁講TTAC都講到好白,waiting機會好微!今年咁湧躍,可能真係今年開GCE有關。

fatman69 發表於 21-6-21 08:54

咁講TTAC都講到好白,waiting機會好微!今年咁湧躍,可能 ...

請問係咪中一就可選定GCE呢?

twhkleung 發表於 21-6-21 09:34

呢D要問校方!
我只上網看過簡介會,知道有GCE呢樣野!

twhkleung 發表於 21-6-21 09:34
一般學校做法都係中三/四要學生考完GCSE再決定
不過唔知佢點安排

無知一問GCE即係咩

Band 1? 信則有,不信則無!對我來講,最緊要自己果件生生性性入u 就掂

KB123 發表於 21-6-19 18:44
今早註冊日好多人,個hall好大,上到3樓課室坐低感覺設備好新,阿囡好滿意.
另有中英數暑假作業,8月2日至 ...
Bank 1? 即是大新银行,终于在今年变成汇丰银行?SSP崇真实在是一个励志故事,可喜可贺!
只是,升中是一个零和游戏,SSP崇真可以吸纳了95% bank 1学生,即是其他二线bank会有危机。。。 可能需要在bank 2行列坐艇一段时间。

joe12211981 發表於 21-6-21 10:49
無知一問GCE即係咩
英國個公開試GCE A-level, 英國大學或本地大學都接受GCE的成績入學.

回覆樓主:

我覺得想出國讀書
其實早點去仲好
係香港考 gce a-level 其實唔係想像中噤易

twhkleung 發表於 21-6-20 22:01
其實學生人数包括B1數不變(或少了些因去海外升學多了),學位也沒變,如95%熟實,變的便是別的之前收B1校收 ...

最緊要睇小朋友的能力選校
能力不及 入到都讀得吃力

KB123 發表於 21-6-19 18:44
今早註冊日好多人,個hall好大,上到3樓課室坐低感覺設備好新,阿囡好滿意.
另有中英數暑假作業,8月2日至 ...

基崇生源對比2020年5成B1大幅提升

生源 B1生 | 首40%水平
2020年 5成 | 接近8成
2019年 4成多 | 逾7成

joe12211981 發表於 21-6-21 10:49
無知一問GCE即係咩

基崇將會開辦 A-level 課程
中文考GCE A-level 選修考IAL

https://m.facebook.com/watch/?v=3735041316514540

To explore different pathways for students, International Advanced Levels (IAL) curriculum will be implemented starting from the academic year 2021-2022. The IAL curriculum will be offered to Secondary 5-6 students. The courses on offer are:

English (IELTS)
Chinese (GCE A-Level)
Physics
Chemistry
Biology
Psychology
Accounting
Mathematics
‹ 上一主題|下一主題