用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國買口罩
go

[英國] 英國買口罩 [複製鏈接]

英國買類似香港的 level 3 外科口罩容易嗎?因阿囡會一個人 summer 後去 UK 升學,帶唔到咁多行李,所以唔想帶咁多口罩去!

請問各 JM 升學小朋友是帶口罩去定喺 UK 買?
   5    0    0    0

建議起香港買左至去,英國唔容易買,品質無保證、貴、選擇唔多。我之前一直寄去比阿仔。
香港好容易買到Level 3, 英國唔容易。反而其實其他嘢英國網購好方便。買口罩防疫,馬虎不得。

yuyueng 發表於 21-6-19 14:28
建議起香港買左至去,英國唔容易買,品質無保證、貴、選擇唔多。我之前一直寄去比阿仔。
香港好容易買到Lev ...

Thanks. 明白喇!

英國貴好多,港幣$5至$8元一個,仲沒有Level 3。小朋友口罩大多數是布做的,我哋全部香港買去的。

JessMama 發表於 21-6-19 14:22
英國買類似香港的 level 3 外科口罩容易嗎?因阿囡會一個人 summer 後去 UK 升學,帶唔到咁多行李,所以唔 ...

帶啲獨立包裝,盡量聶入喼

英國無人知乜野係level 3, 呢度D囗罩好尤其,多數都係買布質地,可重用既,至於一次性囗罩,我係街見到既連 surgical level 個字都無寫。我自己都係係香港運過嚟。

簡單咁講,帶到就帶過去,帶唔到就寄過去,只考慮品質呢個因素。

英國買類似香港的 level 3 外科口罩容易嗎?因阿囡會一個人 summer 後去 UK 升學,帶唔到咁多行李,所以唔 ...

先帶夠 2個月 60個,都係2小包仔啫!!起飛前一、二日去郵局寄去,7~14日收到!! 我囡囡有足夠一年用的口罩。

唔好呀,在香港買啦,我朋友在英國住,都係靠家人在港寄好的mask去英國。你拆盒,膠袋袋住mask帶去英國,帶多一點。

我仔上年9月返去英國帶咗差唔多300個Level 3 ( 屈臣氏),佢話有時一日用兩個,因為佢要出去買餸。

回覆樓主:

明白喇!多謝咁多位!

回覆樓主:

Amazon UK 有口罩賣,去了解下. 經過2年疫情,口罩供應情況已正常.

elo1616 發表於 21-6-21 00:44
Amazon UK 有口罩賣,去了解下. 經過2年疫情,口罩供應情況已正常.

我正想話去Amazon買更加要小心,見到有D寫明話係英國造,都大約一百蚊一盒。但下面有人留言影埋相,話收到D口罩包裝入面附有內地工廠生產憑證嗰張紙。

kittttty    發表於 21-6-22 00:38
8-)

英國可能無出產囗罩,NHS 既 covid test kit 都係大陸做

KIMLIFEINUK 發表於 21-6-21 06:19
英國可能無出產囗罩,NHS 既 covid test kit 都係大陸做

英國有出口罩,不過質素差。我大女買過英國制口罩,仲係NHS供應商。送到來,長短耳繩又有,鐵線偏埋一邊又有,無耳繩的都有。結果全退貨。我宜家定期寄俾佢地。

KIMLIFEINUK    發表於 21-6-21 14:48

比香港平(相同品質比較):
https://www.amazon.co.uk/Disposable-3-Layer-Breathable-strong-Elastic/dp/B08LQVVJ7R/

KIMLIFEINUK 發表於 21-6-21 06:19
英國同香港好多大陸做既, 如果喺香港買,可以去屈臣氏買台灣製造既。

回覆樓主:

係香港買可以揀埋款添,當然揀返香港製造啦

大家可以參考下我地既做法,我係香港買左大批KF94過嚟用,不過都好貴,但係 ok, 上年年尾我小朋友隔離位全家中左招,我地都無中。呢個月佢 best friend, 日日一齊玩,中左delta variant (前名 Indian variant),  我地都無中到,只要罩不離囗,不停用酒精搓手,真掂!但係絕對係幾麻煩下,例如學校人人除罩,但你仲要堅持戴住個囗罩,係唔易。甚至同學會笑話你咁緊張做乜,又有同學仲話 covid 係假既!我覺得要做到好似係香港咁嚴緊同自律先得。

另外,我有朋友都係香港過嚟,佢仔女過左嚟之後,係學校從來無戴過口罩,因為無人戴,如果真係買 KF94, 要唸下小朋友係咪真係會戴,否則真係好貴下!浪費金錢!我唸 level 3起碼平好多!

另外我小朋友既同學不停笑佢既 Kf94似M巾,做乜戴住條 M巾係面度.... 第一日戴就己經俾人笑!個形狀係頭痛D!香港常見無問題,呢度未見過咁既形狀會笑下你,未必個個小朋友頂得住咁俾人笑!

‹ 上一主題|下一主題