用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 民生小學
樓主: Johnnymom
go

民生小學 [複製鏈接]

Manching420 發表於 21-11-11 16:06
小朋友外校生,中一第一日全部外校生都要留堂,加埋20幾人⋯⋯

謝謝分享 明白

Manching420 發表於 21-11-11 14:42
回覆 captain0tsubasa 的帖子

今年中一180個人,只有20幾個外校生。可以計算下⋯⋯ ...

多謝資料參考,就係這個問題,是否150人也是band 1生?還是band2生也有機會搏到?

captain0tsubasa 發表於 21-11-11 17:32
多謝資料參考,就係這個問題,是否150人也是band 1生?還是band2生也有機會搏到?
...
呢個要民小升上去既先知了⋯⋯o(^▽^)o

captain0tsubasa 發表於 21-11-11 10:16
如果肯定小朋友是band2, 是否不應該再對民中抱有期望,反而實際D搵Band 2中學好過(直資or大抽獎)
...

你都係問清楚老師求指示會比較適合,自己先再作考慮和評估。不少直屬都會用自行位收自己學生,不過,若真係本區B2生,要小心部署,萬一唔成功直升,乙2嘅選擇已經蝕左人哋一個位~~~

captain0tsubasa 發表於 21-11-10 17:44
想請教,如是民小band2生,假如考120之後,甘應該揀band2直資or搏大抽獎入返民中??
...
民小過往都唔會同學生講係咩派位組別,只會通知學生佢係屬於邊個校內成績組別
如果無變,應該係 A1 A2 B1 B2 C(定係B3?) 呢幾個組別

如果唔係屬於A1或A2,搵間好既B2中學好過啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Thks, 甘真係要好好考慮清楚

hkpapa852 發表於 21-11-12 07:45
民小過往都唔會同學生講係咩派位組別,只會通知學生佢係屬於邊個校內成績組別
如果無變,應該係 A1 A2 B1 B ...

有沒有一些B2學校可供參考,Thks

captain0tsubasa 發表於 21-11-12 11:29
有沒有一些B2學校可供參考,Thks

男校 陳瑞祺
女校 培道
男女 何官

回覆 ChristieMing 的帖子

想問下民小係唔係由小三升小四已經會淘汰一班人走?之後小五升小六再篩多一班?

captain0tsubasa 發表於 21-11-11 17:32
...

民生小六只餘約二百人 B1生有外闖
假如升直中150人皆為B1生
B1率要有7-8成 想想可能性
直小B2生大抽獎應有機博直屬位

Poyau 發表於 22-7-18 09:10
民生小六只餘約二百人 B1生有外闖
假如升直中150人皆為B1生
B1率要有7-8成 想想可能性

其實今年走咗甘多人,都多咗機會,另外想問一下是否每間學校也有band1,2,3學生比例?例如:假設間學校有50個學生,甘學生好勁,最尾嗰個都考到80分,甘係咪佢唔好彩,係嗰間學校考最尾,只能派band 3? Thks

captain0tsubasa 發表於 22-7-18 10:52
其實今年走咗甘多人,都多咗機會,另外想問一下是否每間學校也有band1,2,3學生比例?例如:假設間學校有50 ...

我都想知係勁區band 2,去弱區有機會升band

親戚個女,中西直屬女校,75%升中,佢個女band 2尾,好擔心升唔到,學校多人走係咪機會多啲

另外直屬位band 3係咪完全冇機會

captain0tsubasa 發表於 22-7-18 10:52
其實今年走咗甘多人,都多咗機會,另外想問一下是否每間學校也有band1,2,3學生比例?例如:假設間學校有50 ...

小學升中呈分 B1/2/3生比例
據前兩屆雙數年畢業生 PS1 成績
因應疫情 2020及2022年唔計
今明後年繼續用2016及2018年成績

前人種樹 後人乘涼
本身B1/2水平可能變B2/3生大抽獎
本身B2/3水平好彩變B1/2生大抽獎

Poyau 發表於 22-7-18 12:30
小學升中呈分 B1/2/3生比例
據前兩屆雙數年畢業生 PS1 成績
因應疫情 2020及2022年唔計

其實都唔係太明,假設師兄姐成績比例係45%45%10%,用翻上面例子,假設100人,即約45人band A, 45人band 2, 10人band 3,但因考前面同學仔太勁,就算自己成績好,但自己考最尾嗰10個,是否只能揀band2尾,3學校?Thks

captain0tsubasa 發表於 22-7-18 13:30
其實都唔係太明,假設師兄姐成績比例係45%45%10%,用翻上面例子,假設100人,即約45人band A, 45人band 2, ...

受制於PS1成績 大抽獎組別係B3
不過自行可據本身實力爭取入B2校
如想入讀英中 可考慮B2直資英中

民生21-22 183 人,155 人升書院

asheryson 發表於 22-8-11 23:57

謝謝分享
民生2022年85%(155/183人)升書院  

asheryson 發表於 22-8-11 23:57
請教一下,如何得知這個數字?

CY_LL 發表於 22-8-12 11:57
請教一下,如何得知這個數字?

這數字絕對正確。

我的女兒念同區男女小學, 一直有留意民生書院, 但又知道該校非常偏好收自家小學生。 學校給我們意见女兒是B1, 但即使入到民生書院, 也可能较難融入(其余85%的同學已認識), 倒不如集中精力考迦密和華英。
‹ 上一主題|下一主題