用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 民生小學
樓主: Johnnymom
go

民生小學

In2c68 發表於 21-6-25 12:23
一佰名後睇彩數,我個仔果年佰伍名都有人抽獎入得番,但佰二果個反而入唔到!去到大抽獎有人歡喜有人愁!
...
8啩問問,咁12X個位同學,知唔知係咪A2定係B1組別?15x個位係咪B2組別呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

過左100後好似已用B1,因都係要抽,其實可能100~150大家d分唔係差好遠都係同一Band

有點不明白,想請教一下,頭1-99差不多穩入,之後有些學生就大抽獎入,聽講好似10x-15x左右都有機,這是否表示這批同學也是band1學生?才有機會入返民中,如果是,即頭150內也是band 1學生?還是之後無論band 1 or band 2學生,只要很搏,夠運,就有機會?Thks

回覆 ivypooh 的帖子

我都想知, 請問有無高人可以指點下, 謝謝

esther_lam_ny 發表於 21-11-2 13:32
回覆 ivypooh 的帖子

我都想知, 請問有無高人可以指點下, 謝謝
今年有150幾個民小升民中

Manching420 發表於 21-11-2 15:25
今年有150幾個民小升民中
其實話就話頭99,一定入番民中,其實就頭120都入到,就我囡前幾年計,民小係派位前幾個月,已經同家長講,如果已經有直資中學收,就要放棄民中位(我個年頭99計,有2個去左男拔,2個協恩,2個德望,有外國升學)計數起碼有十幾人去更好嘅。

ivypooh 發表於 21-7-7 11:04
有點不明白,想請教一下,頭1-99差不多穩入,之後有些學生就大抽獎入,聽講好似10x-15x左右都有機,這是否 ...

大抽獎直屬位
本區 Band 1 生抽先
如有餘位 到 Band 2 生抽

Poyau 發表於 21-11-9 23:35
大抽獎直屬位
本區 Band 1 生抽先
如有餘位 到 Band 2 生抽

直屬位不是有關小學的band 2抽先,有剩才流給本區band 1嗎?

傻太 發表於 21-11-10 07:52
直屬位不是有關小學的band 2抽先,有剩才流給本區band 1嗎?

樓上本區 Band 1 / 2
指直小學生計本區組別
直小抽完有餘直屬位流出公海

想請教,如是民小band2生,假如考120之後,甘應該揀band2直資or搏大抽獎入返民中??

captain0tsubasa 發表於 21-11-10 17:44
想請教,如是民小band2生,假如考120之後,甘應該揀band2直資or搏大抽獎入返民中??
...
可以同步進行喎,考直資睇攞咩offer要衡量會否take offer or 大抽獎入番民生。直資我會考1尾2頭,唔會咁快打定輸數去band 2,加上大抽獎乙一唔入直中,但九龍城靚校多,叻人起乙一乙二應該會揀top校而走得7788,所以我會起乙二搏一搏1尾2頭學校又或甲一甲二買六合彩搏其他學校。

PTL_L 發表於 21-11-10 18:25
可以同步進行喎,考直資睇攞咩offer要衡量會否take offer or 大抽獎入番民生。直資我會考1尾2頭,唔會咁快 ...

因不是band1生,所以會考band2直資,但大部分直資是不是年頭派offer?如果take 左offer, 就不能大抽獎,是不是這樣?如果放棄offer, 甘當初為何考,如果大抽獎又不中民中,到時咪2頭唔到岸?是否這樣理解這個遊戲玩法?Thks

captain0tsubasa 發表於 21-11-10 18:40
因不是band1生,所以會考band2直資,但大部分直資是不是年頭派offer?如果take 左offer, 就不能大抽獎,是 ...

如你咁講,即你都幾肯定小朋友唔係1尾2頭邊沿人。直資大部份會起年頭派offer,而你決定take 直資Offer係要註冊時簽承諾書及交小六學生資料表,但當刻並非一定係決定放棄大抽獎。

「若決定放棄非參加派位直資中學的學位,可於二○二二年四月八日或之前通知該非參加派位直資中學及取回 已簽署的《家長承諾書》和《小六學生資料表》的正本,以保留 在自行分配學位階段成功申請的學位。」—》edb

captain0tsubasa 發表於 21-11-10 18:40
因不是band1生,所以會考band2直資,但大部分直資是不是年頭派offer?如果take 左offer, 就不能大抽獎,是 ...

考直資原因:
1.試實力,練面試
2.想有保障
3.唔想大抽獎唔知去到邊
4.某啲區份,如灣仔區部分學生是任港band 1生,但是本區band 2,因民生坐落九龍城區,強區之一,有機會該校2頭學生是全港band 1生,咁點解唔試下挑戰band 1尾直資呢?如李國寶、基崇,試一試位置。

如果4月8日前你唔抽起直資中學既《家長承諾書》和《小六學生資料表》的正本,你小朋友係會去直資,亦唔會去到大抽獎抽民中。所以你要考慮清楚直資邊啲收會take而心甘放棄民中,又乙一填民中唔中會有機會碌去邊?乙二乙三要點排位及準備扣門返民中,即與老師或中學部校長打好關係等。

民生得99個直屬位,要小心分析和部署。直屬小學嘅雞肋位係,若真係本區B2生,乙1唔中就要小心乙2之後嘅排位,始終蝕咗一個位俾同區嘅B2生~~~

如果肯定小朋友是band2, 是否不應該再對民中抱有期望,反而實際D搵Band 2中學好過(直資or大抽獎)

回覆 captain0tsubasa 的帖子

今年中一180個人,只有20幾個外校生。可以計算下⋯⋯

Manching420 發表於 21-11-11 14:42

今年中一180個人,只有20幾個外校生。可以計算下⋯⋯ ...

民生公海17個位(甲部2 + 乙部15)
即係自行54個位收好少外校生
請問自行收直小B1定B2生

Manching420 發表於 21-11-11 14:42

今年中一180個人,只有20幾個外校生。可以計算下⋯⋯ ...

記得以前有5X個,e+只剩2X。

Poyau 發表於 21-11-11 15:41
民生公海17個位(甲部2 + 乙部15)
即係自行54個位收好少外校生
請問自行收直小B1定B2生
小朋友外校生,中一第一日全部外校生都要留堂,加埋20幾人⋯⋯