用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 教育大學賽馬會小學
樓主: karkarsam
go

SFA vs 教育大學賽馬會小學   [複製鏈接]

sanpk 發表於 21-6-22 20:42
借位一問各位大埔人,八舊VS 一呂,插小三點揀?
無乜理由唔揀一呂
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-22 20:45
無乜理由唔揀一呂

唯一問題是交通,我冇揸車,校車唔到,保母車路線8月才覆!

sanpk 發表於 21-6-22 20:48
唯一問題是交通,我冇揸車,校車唔到,保母車路線8月才覆!
用"錢" (車費, 甚搬屋) 可以去換升中更理想校網更好既學校, 好多人恨都恨唔到

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

樓主最後點簡?

xubin2008 發表於 21-6-19 15:55
回覆 karkarsam 的帖子

真心完全冇辦法比較,睇吓小朋友個人意願,同埋家長自己嘅想法~ ...

其實你的問題七、八成家長都會有,去間堅D打基礎,升中有保證呢?定一間0K嘅,小朋友真正過六年開心小學,有基本知識但升中無咁亮麗的呢?永遠無答案。以我自己為例,我是SFA舊生,當然知道裡面係教快、功課多、英文深,這個是公開的秘密,亦感謝當年父母貴學費都讀,後來中學入左聖芳濟。女兒今年S1了,她小學時我雖然知道SFA辛苦,但仍有報,點解?因為知道會比別人學多D快D英文又好D咯。可事與願違,考唔到,派左間地區中文小學,我唔開心又唔甘心架,諗住P2轉校,但佢小一上學期考得唔好,無計。但塞翁失馬,女兒六年成長得好好,學校在不影響學業下安排俾佢好多公開賽及表演,女兒的自信心提升多了,人又開心,其實小學不就是希望這樣咩?可到了升中呈分,因學校在全港排名不高,所以自行同派位輸蝕了,如果是你會後悔嗎?去年中學派入左B1c/2a,佢又讀得0K㖞,考級20,但作為過來人的我,知道中學是要"砌“的,要與高班馬斗的,所以報考其他中學插班。大埔家長,要砌的SFA,定開心成長的另一家,目標選擇是不同的,你要的是什麼?你會准備幾多?肯與小朋友一起努力同堅持嗎?明買明賣,你最清楚!

karkarsam 發表於 21-6-20 00:03
回覆 jennylady 的帖子

其實SFA功課量有幾多,我睇返有D講平日5-6樣,假期多D。但有D又話平時都十多樣功課 ...
見過朋友女兒念小三,聖誕功課23份。

回覆 JojoDad 的帖子

啱,你講得非常之中肯,我亦好受教!有

JojoDad 發表於 21-6-24 07:58
其實你的問題七、八成家長都會有,去間堅D打基礎,升中有保證呢?定一間0K嘅,小朋友真正過六年開心小學, ...

最緊要最後一句:最緊要清楚目標

我再補充一句:同埋要貫徹始終去執行一個實在既目標

目標一定要實在,千祈唔好諗住世上真係有免費午餐,如間學校學happy,唔駛辛苦6年自然又會派到好中學呢D虛幻既諗法

回覆 JojoDad 的帖子

SFA 要預左功課多,仲要唔單止長假,平日都多

hkpapa852 發表於 21-6-24 08:34
最緊要最後一句:最緊要清楚目標

我再補充一句:同埋要貫徹始終去執行一個實在既目標

說到心坎裡啊!香港好多家長一係就坐這山望那山,一係就同小朋友一樣咁BB。我地在升中討論post 成日見到D問谷唔谷呀?老師有無愛心呀?等等,但又reference住D統計、數據而評議D中學乜banding, 又話唔掂,大佬,點會好馬不用吃草,要有成績卻又happy不苦幹 架!

JojoDad 發表於 21-6-24 13:39
說到心坎裡啊!香港好多家長一係就坐這山望那山,一係就同小朋友一樣咁BB。我地在升中討論post 成日見到D ...

話說幾年前我都寫過呢篇"廢話"

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3356615

ipki    發表於 21-6-25 14:48

hkpapa852 發表於 21-6-24 13:45
話說幾年前我都寫過呢篇"廢話"

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3356615

Papa, 事先無睇過你這篇文章,無抄襲架,但你㝍得好有心啊!自愧不如!

JojoDad 發表於 21-6-24 17:50
Papa, 無睇過你這篇文章,無抄襲架,但你㝍得好有心啊!自愧不如!

可能我寫得比較「寸」,所以大家覺得唔啱聽

hkpapa852 發表於 21-6-24 18:26
可能我寫得比較「寸」,所以大家覺得唔啱聽

無嘢㖞,拜讀post 文後,只因大家觀點好近,先會㝍同樣的"廢話"出耒而已 :) 。

karkarsam 發表於 21-6-19 23:28
回覆 ucw 的帖子

返學放學時間,一定係大埔那間。但最concern係一間中文小學。 ...
呢個concern 緊要架!升中報直資同自行,都睇下你邊個門派,名英小有就算唔係頂班馬,D中學會覺得質素有保證,大概知個底,唔駛收左先之後要同你執。

karkarsam 發表於 21-6-19 09:16
囡囡現在讀私幼,谷得黎多互動,英文語境好,而囡囡比較多野講,好鍾意問問題,發表意思,其實SFA是否適合 ...

適合
:-D :-?
‹ 上一主題|下一主題