用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 教育大學賽馬會小學
樓主: karkarsam
go

SFA vs 教育大學賽馬會小學   [複製鏈接]

回覆 sissielo 的帖子

你講中晒我諗的!我睇唔到大埔嘅中學有邊間係我鍾意, 所以我就係好擔心如果我揀咗賽小, 到升中時候我唔知可以揀啲乜嘢學校。大埔我D,考慮德萃,但我收的是九龍德萃。

回覆 karkarsam 的帖子

我覺得要學習能力快吸收快的學生先適合因為教得好快
做功課都要快

回覆 jennylady 的帖子

其實SFA功課量有幾多,我睇返有D講平日5-6樣,假期多D。但有D又話平時都十多樣功課。

我之前真心打算會讀研究過
問了親身朋友,話功課唔多
同網上評語不同
大概每日四樣
但深,教得快
每年三次考試

jennylady 發表於 21-6-20 00:54

我之前真心打算會讀研究過

karkarsam 發表於 21-6-19 23:39

你講中晒我諗的!我睇唔到大埔嘅中學有邊間係我鍾意, 所以我就係好擔心如果我揀咗賽 ...
如果你唔鍾意大埔區既中學, 依家有機會唔走日後更難走
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你講中晒我諗的!我睇唔到大埔嘅中學有邊間係我鍾意, 所以我就係好擔心如果我揀咗賽 ...

看來你是唔太喜歡大埔校網既學校,但又不是喜歡SFA的教學模式。
你心儀德箤,我估大概是喜歡活動教學,啟發思維類學校,而並不是追求卓越成績類,所以對於SFA有咁多猶豫。

如果你無鍾意大埔中學,咁就算比大埔德箤你,都唔係你理想選擇啊。

唔知你還是否有其他心儀類學校waiting緊,但如果最後還是得呢兩間㨂,你會否有恒心再戰小二插班?如果有,就要諗定邊間幫到你可以成功轉到你理想非大埔區校了。

大埔網band1位唔夠,而且又無你心水型學校,真係襯早好好部署和計畫了。

回覆樓主:

一定係SFA

xubin2008 發表於 21-6-19 22:02
回覆 aby336 的帖子

因為賽小可以Share大學嘅資源設施,係大埔一路都算是比較熱門嘅小學,但係我始終睇唔 ...

而家睇清楚好過到高小先發覺:)

回覆 aby336 的帖子

你講得啱,我對賽小始終有啲保留~

我今年插小二
現有sFA kts 寶舊在手
都係一樣struggle了一陣子
但其實如果小朋友有能力跳出大埔
我會俾個機會佢
當然家長要衡量自己有無時間及心血及好現實的金錢
不過取得平衡都好重要
睇多次嗰間小學升中嘅中學學校係咪你想要嘅學校你就會容易啲揀
利申:其實我等緊WKF

我都係SFA用家, 小朋友已經畢左業, 相信好多人都話SFA好谷好辛苦, 但係依6年黎小朋友既自習性同奮鬥心令我感到好恩惠, 就算係三測三考都只用了一年時間已適應, 而且現在已改為三考, 讀得更輕鬆。
我只是覺得小朋友讀書係一番耕耘, 一番收穫, 而且小學階段應該父母齊上齊落, 係SFA鍛鍊左6年, 升上任何一間中學都可應付自如和自習性是SFA既最大收穫, 而且就算中途真係覺得太辛苦, 亦可考慮插班離場, 只要唔係心頭太高, 必可插入B1既其他學校。 另外SFA 轉左校長及副校, 我相信他們是有心人, 對課程亦十分了解, 對小朋友亦有愛心。
與其心中有疑惑, 倒不如相信自己既小朋友。 小朋友既能力是我們大人想像不到, 要相信他們, 與他們共同努力。

karkarsam 發表於 21-6-18 22:41
如題!兩間學校用家,可比意見嗎?Thanks

自己親友經驗,sfa 出嚟成績好靚,入到一線好中學,不算讀得辛苦,當然睇你小朋友係點,想輕鬆還是會谷一谷

回覆 mrs.3845 的帖子

非常之贊同!主要睇個小朋友是否習慣呀

回覆樓主:

我想問下點解sfa而家得咁少女仔畢業? 睇返佢上年得28個

就算收男多女少都冇理由差咁遠

萃間中學在大埔喎 !

睇自己中意邊間中學。

係我會試左 SFA先

subb 發表於 21-6-22 13:48
德萃間中學在大埔喎 !
我諗呢間學校6年後都唔會好難入
俾得呢個學費,其實都夠去耀中讀正宗既IB
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

借位一問各位大埔人,八舊VS 一呂,插小三點揀?
‹ 上一主題|下一主題