用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Sfa 升小三插真道小三
go

Sfa 升小三插真道小三

女仔sfa半浮沉,驚三年班跟唔上,真道插班有面見,求意見!

真道有得直上中學,唔洗煩(emoji)

仲有SFA 女仔唔係派得特別好

Kinki0109 發表於 21-6-18 17:11
仲有SFA 女仔唔係派得特別好
SFA一向係女仔派得好過男仔喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

上智,協恩,Paul con都係20個
聽人講SFA好多一心都諗住入男拔,St joe

Kinki0109 發表於 21-6-18 20:09

SFA 2019-2020年小六得28個女仔畢業

http://www.sfaeps.edu.hk/PHPweb/_internet/_upload/sfa/special_news//2/2019-2020_Secondary_School_Places_Allocation_Result.pdf

入B1中學女生人數: 27
HTC: 13
HYS: 4
NPL: 2
SPCS: 2
DGS: 1
MCS: 1
聖母玫瑰: 1
沙崇: 1
SPCC: 1
黃笏南: 1

入B2A-B1中學女生人數: 1
瑪神: 1

如果咁都叫差, 我真係唔知點先叫好......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SFA 2020年女生96%(27/28)升B1
包括 SPCC DGS MCS ... B1A廿幾人

2020年
SPCC 1
DGS 1 HYS 4 SPCS 2
MCS 1 上智 13 OLR 1
沙崇 1 黃笏南 1 顏寶鈴 2
瑪神 1
女生: 28人

http://www.sfaeps.edu.hk/PHPweb/_internet/_upload/sfa/special_news//2/SSPA2019-e1.htm

http://www.sfaeps.edu.hk/PHPweb/_internet/_upload/sfa/special_news//2/2019-

hkpapa852 發表於 21-6-18 23:34
SFA 2019-2020年小六得28個女仔畢業

http://www.sfaeps.edu.hk/PHPweb/_internet/_upload/sfa/special_ne ...

呢個結果,樓主嘅case真係唔需要轉

得28人畢業,呢20個,即70% B1A喎,其餘27%都B1,咁都唔好?

fullcount 發表於 21-6-18 16:40

唔好轉真道,佢dse成績好一般
留係sfa啦

starry_night 發表於 21-6-20 23:59
唔好轉真道,佢dse成績好一般
留係sfa啦

真道高中行雙軌 DSE:IB 約70:30
IB成績較DSE佳 IB 35+近年±75%
DSE除首屆達B1 之後B2A/B水平

IBDP
Year Mean | 40+ 35+ 30+ Pass (%)
2020 37.1 | 21.1 78.9 [27+ 100] 100
2018 36.8 | 29.3 75.9 93.1 98.3
2017 36.1 | 37.5 73.2 87.5 92.9

DSE
Year 3322(%) | 2+(4C) | 5+(4C)(%)
2020 [36.8-61.1] | 92.8(93.9) | [•]([•])
2019 51.4 | 94.3(95.3) | [•]([•])
2018 37.3 | 89.9(92.2) | [•]([•])
2017 56.3 | 93.8(95.4) | [•]([•])
2016 63.3 | 95.3(95.9) | [•]([•])
2015 54.6 | 94.5(95.1) | [•]([•])
2014 51.5 | 95.5(98.3) | [•]([•])
2013 75.3 | 98.7(99.7) | 26.5(27.5)

https://www.logosacademy.edu.hk/category/news/achievements/

好難取捨,仲有插班其他學校?

回覆樓主:

樓主我唔建議你淨係睇成績, 你囡囡已經喺聖方濟各讀咗兩年, 你有呢一個疑問, 即係佢喺入面並不是太理想同順利, 你仲有四年要捱, 你囡都會感受到呢種壓力同埋不快, 你有冇信心再繼續呢種模式? 定係應該為佢轉變一下選擇適合佢嘅呢? 我覺得你已經去考其他學校, 你唔應該比較聖方濟各同真道, 係應該再睇下仲有邊啲學校適合囡囡仍會有機會, 在其中再比較。能愉快學習一樣會有理想嘅人生, 每個人適合嘅學校都唔一樣。

其實讀左两年麻麻,不代表升上去唔會有進步。其實佢地上,下落可以好大。
:-D :-?

回覆 tsw1181 的帖子

我認同你,SFA無須懷疑真心係升中好靚仔,咁都要睇吓小朋友是否適合,如果可以嘅話咁係讀,如果小朋友真心唔開心不如換過環境好D~

咁小朋友有冇覺得 氣餒?

回覆 fullcount 的帖子

我識人讀陳守仁,女仔,又係高小轉校。原因係數理唔夠男仔黎,英文己經全班top10,但中文唔夠好(7x分). 所以轉去龍校,唔想考呈分咁大壓力。

無話好唔好,各人有各人選擇,真道係多一條路俾小朋友,唔讀DSE都可以揀IB
俾我都會in左先再諗

回覆樓主:

過來人,有得走就走,
讀得又辛苦,依家已經中等,小五六,邊樹仲上到呀。。。

同埋响sfa只可以讀書,無時間做其他嘢,吃力不討好。

到時小六排級50後,想入真道中學都無你份。

醒目開學勳章 貢獻勳章

sloba123456 發表於 21-7-4 17:41
過來人,有得走就走,
讀得又辛苦,依家已經中等,小五六,邊樹仲上到呀。。。
唔一定
我識一個女仔,媽媽唔係太chur,俾佢跟自己興趣學好多野:香兒、乒乓、跳舞、游水、鋼琴、小提琴、畫畫,樣樣都見到佢去比賽,成日攞獎,但成績只係keep 住100以內,學校出外交流,年年有佢份,又做班長/風紀,聽講派位唔太好,叩門入九龍東匯基,入到去成績排好前 (即係底子好,夠用)

當然,如果孩子自己都話辛苦就當然要轉走,但只想講:一樣可以活得精彩!
恐龍家

真道DSE成績普通,IB揀人讀,排前列先入到。
而且IB又唔係人人適合。

所以如果成績普通,我覺得入真道唔係好穩陣,如果想提早入龍校,都係揀多d保障的可能更好。