用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊個會有優勢一啲?
樓主: tam_bb
go

邊個會有優勢一啲?   [複製鏈接]

cafeva 發表於 21-6-23 21:25
講ED?我夠見過3C1D級頭去津小考插班喎

講ED?~~~

Poyau 發表於 21-6-23 18:49
一線津範圍廣包括有直聯中傳統小學
小六由4班約百人至6班過百五人
視乎該一線津水平 級1X有機會

講ED,有直聯中係背後嘅學生,視乎家長取向,未必需要兩頭撲周街走,可能會令外界視覺偏差咗~~~

kirstyau 發表於 21-6-23 15:12

我地津小都係溫工作紙  書唯一溫課文詞語。依家等 ...
哇咁浪費?  唔要俾我嘛~~

邊間先?  喇__?協__?

3C級頭轉走的應該極少。中上就好多。今年移民潮帶來的效應。估計名津及龍校會系最終得益者。二線津可能被掏空?
移民走的參差,但龍校及一線津招回來的級數都有返咁上下。某地區名津考級頭的幾乎全部系插班生。疫情穩定後恐怕移民潮更甚。各校插班生一輪接一輪。

hundred100 發表於 21-6-24 11:13
3C級頭轉走的應該極少。中上就好多。今年移民潮帶來的效應。估計名津及龍校會系最終得益者。二線津可能被 ...

又似乎唔係一定噃,不過,視乎各間小學收生取向,學生有好多類型嘅~~~

hundred100 發表於 21-6-24 11:13
3C級頭轉走的應該極少。中上就好多。今年移民潮帶來的效應。估計名津及龍校會系最終得益者。二線津可能被 ...
3C級頭點會少轉走!不過多數初小階段已走!亦只係會揀轉去有級數的龍校、直屬等,有成績唔等於想玩升中遊戲!留校的亦會因其他原因留至畢業,例如成就感、歸屬感等等

bettyay 發表於 21-6-24 12:07
3C級頭點會少轉走!不過多數初小階段已走!亦只係會揀轉去有級數的龍校、直屬等,有成績唔等於想玩升中遊戲 ...
至少SFA級頭走的好快。
可能學校注重學術,級頭操的好fit, 插班試考的好

b3410 發表於 21-6-24 12:36
系,SFA系特別滴。識得LH幼稚園同班小朋友系另一間C,依家先小二,5個已走3個。佢地都系中上。

b3410 發表於 21-6-24 12:36
所以我咪話「點會少」

想請教大家,讀油尖旺二線頭小學好啲還是讀沙田一線尾小學會好啲?同升中、程度同際遇會有分別嗎?

大大大妹 發表於 21-6-25 23:32
想請教大家,讀油尖旺二線頭小學好啲還是讀沙田一線尾小學會好啲?同升中、程度同際遇會有分別嗎?
...

沙田91網一呂/沙呂/培基/一胡
升中成績較油尖旺31/32網二線頭佳

Poyau 發表於 21-6-26 00:46
沙田91網一呂/沙呂/培基/一胡
升中成績較油尖旺31/32網二線頭佳

如果係沙田朱正賢vs油麻地基道,那間較好?

Delete

大大大妹 發表於 21-6-26 03:39
如果係沙田朱正賢vs油麻地基道,那間較好?

兩校2020年升B1/B2A-1C比例如下
成績差不多 升中心儀那區學校?
沙田區各Band選擇較油尖旺區多

2020年 升B1 + B2A-1C = B1/近B1^
朱正賢 25.20% + 11.38% = 36.59%
31基道 28.21% + 7.69% = 35.90%

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》

91網朱正賢
https://www.plkcjy.edu.hk/tc/2018-2020年度-升中派位結果

https://www.plkcjy.edu.hk/sites/default/files/files/2018_20nian_du_zhong_yi_pai_wei_fen_pei_xue_e_tong_ji_biao_.pdf

35網基道
http://keito.school.hk/tc/latest_new/1820-小六升中派位結果

http://keito.school.hk/sites/default/files/styles/album_type/public/album/zhong_xue_xue_wei_fen_pei_ge_xiao_shu_zi_fang_bang_board_xiao_wang__0.jpg

Poyau 發表於 21-6-26 09:32
兩校2020年升B1/B2A-1C比例如下
成績差不多 升中心儀那區學校?
沙田區各Band選擇較油尖旺區多

謝謝你分析,但我想知如果校網,油尖旺區相對比沙田好?如果係你會選擇那一間?

大大大妹 發表於 21-6-26 09:38
謝謝你分析,但我想知如果校網,油尖旺區相對比沙田好?如果係你會選擇那一間?
...

請問男生/女生

Poyau 發表於 21-6-26 09:40
請問男生/女生

男仔

大大大妹 發表於 21-6-26 09:38
...

我會選沙田區

沙田中學band 1及band 2中學有很多選擇,但油尖旺區band 1中學不多,除非只心儀九華或伊中,band 2中學更只得2間,萬一6年後是一名band 2 生,就很少選擇了。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-6-26 09:55
我會選沙田區

沙田中學band 1及band 2中學有很多選擇,但油尖旺區band 1中學不多,除非只心儀九華或伊中 ...

如果我住沙田,若到時候係band1就抽油尖旺,如果係Band2,抽獎返來沙田抽,你哋覺得好嗎?其實兩間小學程度係咪會有分別?
‹ 上一主題|下一主題