用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 NIS 大埔挪威國際學校(小學)
go

[小學] NIS 大埔挪威國際學校(小學)

請問有冇小朋友今年打算考插班入呢間?早幾個星期已經面試完,要等幾耐左右知道成唔成功?

我諗你要問返學校先答到你。

我地去過Y1 嘅interview (非插班,即mass intake 嗰轉interview),都只需一星期就出offer。插班applicants 相信人數少好多,行政上一定更快搞掂,但實際上學校可能有其他考量(例如插班得一個位,要先派offer 俾一個人,待回覆,佢唔accept offer, 學校再offer俾下一個applicant,如此類推)咁就得學校先解答到你。

回覆 melobi12 的帖子

唔該晒呀,我打去學校問下。Btw 你依家係nis 家長嗎?

Kristencch 發表於 21-6-18 17:21
回覆 melobi12 的帖子

唔該晒呀,我打去學校問下。Btw 你依家係nis 家長嗎?

唔係呀,我地冇accept 到offer。不過我都有朋友嘅小朋友喺NIS返學,如果你有問題我可以試下答你,呢度少啲人討論NIS。

melobi12 發表於 21-6-18 17:58
唔係呀,我地冇accept 到offer。不過我都有朋友嘅小朋友喺NIS返學,如果你有問題我可以試下答你,呢度少啲 ...

請問你係咪有priority?

依間小學我都幾鍾意,但一年一班,每班得25人,一半都俾左幼稚園仲要收唔晒(emoji)

abcis 發表於 21-6-18 23:12
請問你係咪有priority?

依間小學我都幾鍾意,但一年一班,每班得25人,一半都俾左幼稚園仲要收唔晒(emoj ...

我覺得有foreign passport 都好重要。

*冇記錯嘅話* admissions應該講過2/3左右(定20個?)嘅位係留俾NIS 幼稚園學生,1/3(or around 5) 留俾其他人(而small world 嘅學生、ICA/NIS sibling 就喺呢個category有priority)。咁佢要meet foreign passport holder嘅%,但學生又唔多,所以每一個foreign passport 嘅學生都好重要,咁即係有外國passport priority又會高啲。

另外interview 係會見埋家長,感覺上學校都真係想揾「適合」佢地學校嘅家庭(教育理念上夾到),我覺得係好事嚟。

今日下午打咗去,我哋收到好消息有offer letter 。不過依家反而想知有冇家長群😂

Ps 我哋係本地passport ,無Priority 。真係好好彩

Kristencch 發表於 21-6-19 00:33
今日下午打咗去,我哋收到好消息有offer letter 。不過依家反而想知有冇家長群😂

Ps 我哋係本地pas ...

咁可能移民走左啲人,又無expat 入來

我唔係用家,不過朋友今年k2 nis interview小學都唔收,只收一半,而且停課期間一星期兩次zoom,成一萬蚊學費,浪費咗時間同金錢,佢無check 清楚以為係直升。

gfkwong 發表於 21-6-19 23:05
我唔係用家,不過朋友今年k2 nis interview小學都唔收,只收一半,而且停課期間一星期兩次zoom,成一萬蚊學 ...

想請問學校直至6月係咪都冇向呢班學生call waiting?

magmum 發表於 21-6-20 09:06
想請問學校直至6月係咪都冇向呢班學生call waiting?

我朋友就冇囉,咁你諗吓有一半人係冇㗎嘛。仲要留番啲位收啲外來生。

回覆 magmum 的帖子

聽學校講,好似上個禮拜都call 曬waiting 了

我係NIS 前家長
兩個小朋友都係度畢業
而家好大個啦
但係佢哋每年放暑假前有時間,都會約埋同學仔返去校園探一探老師
因為一級得一班,學校規模細,所以佢哋同學校嘅關係好親密
我個仔畢咗業好幾年,都仍然係話六年級嘅班主任係 best teacher he even met
相反嘅一面就係你唔可以期望學校有好多資源

回覆樓主:

學校比你嘅感覺就係一個大家庭
佢哋教小朋友生活常識、感恩嘅心多過教書本嘅知識
你上 NIS Facebook 就會見到每年母親節, 父親節等等
學校都會安排一啲活動比小朋友整禮物送俾媽咪、或者同爸爸一齊參加一啲挑戰
甚至每年暑假前會搵一日
讓小朋友邀請家中嘅照顧者 (可以係四大長老或者工人姐姐)
由小朋友 serve breakfast
教佢地常存感恩

終於有前人可以分享多啲了,謝謝你呢!

學術方面會唔會比較淺?
上中學時會唔會追好辛苦?

Kristencch 發表於 21-6-23 13:40
終於有前人可以分享多啲了,謝謝你呢!

學術方面會唔會比較淺?

應該係正常國際學校小學嘅水平
我哋當年冇測驗考試
平日主要鼓勵閱讀同全人發展 (eg 我知有同學係攞體育獎學金升上國際中學)
我自己兩個小朋友升中後學術冇問題
在班上算中上添
當然有d嘢 eg Maths自己都要間中執下

其實我都係喜歡佢哋學校係德育上嘅培育,多過學術嘅追谷。
好的心態同品德係現世好珍貴,學術幾時都可以幫一把。

好期待新學年(emoji)(emoji)

melobi12 發表於 21-6-18 17:58
唔係呀,我地冇accept 到offer。不過我都有朋友嘅小朋友喺NIS返學,如果你有問題我可以試下答你,呢度少啲 ...

咁請問多數學生會升邊間中學?

jazzb 發表於 21-9-16 19:44
咁請問多數學生會升邊間中學?

學校人少,Y6前會有同學考到其他through train學校會走,Y6畢業時又可能走幾個去外國,咁最終都係得10零個需要考中學。

聽過會去ESF、CAIS、ICS、ASHK,我諗住要係附近地區嘅中學咁啦。不過能力方面係足夠考中學冇問題嘅。

melobi12 發表於 21-9-17 10:16
學校人少,Y6前會有同學考到其他through train學校會走,Y6畢業時又可能走幾個去外國,咁最終都係得10零個 ...

謝謝你