用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 考埋dse先過加拿大/英國讀 申謮大學一問 ...
go

[加拿大] 考埋dse先過加拿大/英國讀 申謮大學一問

本人現時中五升中六,已決定考完dse去加拿大/英國讀,想問下有冇同樣是用dse報canada大學的人, 知道predicted score大概要幾多先可以拿到conditional offer? 需唔需要有面試之類的?已自行上網research過, 但似乎沒有相關資料,望有經驗者可以畀啲意見。

現就讀油尖旺普通band1中學,predicted score 5**433544,主要過去想讀商科,但其他科亦會考慮,希望大家可以分享下意見,大多謝!🙏

Carakm 發表於 21-6-17 16:40
本人現時中五升中六,已決定考完dse去加拿大/英國讀,想問下有冇同樣是用dse報canada大學的人, 知道predic ...

如報英國,明年一月前報ucas。大概5月前收齊CO.但也有些大學今年十月中截。

本人現時中五升中六,已決定考完dse去加拿大/英國讀,想問下有冇同樣是用dse報canada大學的人, 知道predicted score大概要幾多先可以拿到conditional offer? 需唔需要有面試之類的?已自行上網research過, 但似乎沒有相關資料,望有經驗者可以畀啲意見。
現就讀油尖旺普通band1中學,predicted score 5**433544,主要過去想讀商科,但其他科亦會考慮,希望大家可以分享下意見,大多謝!&#
呢個討論帖 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3817578&extra=page%3D4&page=7 有好詳細討論用 DSE成績申請加拿大嘅大學商科課程嘅討論,不妨花一點時間睇睇。

加拿大世界排名較高嘅大學商科課程DSE普遍要修讀M1/M2, 如DSE無修讀M1/M2,有大學寫明可以用SAT MATH 及其他代替

University of British Columbia 、 McGill University大學網站無寫DSE要有M1/M2。

Western Universityhttps://welcome.uwo.ca/admissions/requirements/international_secondary_school/hong_kong.html > Note: For Management & Organizational Studies a Grade 12 Calculus and/or a university Calculus course is required prior to taking mandatory upper-year Economics courses in Finance, and pursuing a Major or Honors Specialization in Economics

University of Alberta 升 Year 2 時才可以申請入讀商學院。

本人現時中五升中六,已決定考完dse去加拿大/英國讀,想問下有冇同樣是用dse報canada大學的人, 知道predic …
呢個帖,https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570416&extra=&page=18 有少少加拿大嘅大學DSE 收生分數資料。

多謝大家分享的資料,剛看完,發現無讀M1/M2,依家睇下有冇得補救...

Carakm 發表於 21-6-17 23:32
多謝大家分享的資料,剛看完,發現無讀M1/M2,依家睇下有冇得補救...

加拿大嘅大學,可以考SAT MATH代替DSE M1/M2 ( eg: University of Toronto)

英國嘅大學商科課程,绝大多數唔洗 DSE M1/M2

本人現時中五升中六,已決定考完dse去加拿大/英國讀,想問下有冇同樣是用dse報canada大學的人, 知道predic ...

其實你只是考慮出國讀書之後回港?還是會考慮畢業後留在當地生活?

你跟我兒子同年,今年都係 S5 明年考 DSE,佢原本都想去英國讀大學,始終英國大學比較知名,但我囝自己考慮過,畢業後有打算留在當地生活和工作,英國突然太多人移民,競爭大咗, 經濟環境亦唔係太理想。加拿大地區則比較大,加上最近加拿大推出吸納港人入籍政策,畢業後已經可以申請永久居留,所以囝囝決定會過加拿大。

用 DSE 成績 apply 英國大學, 如果你自己搞得掂可以唔使經 Agent.  自行經 UCAS 系統申請,成績理想的話會收到 CO, 就算成績未如理想,唔係太出名嘅大學都唔算太難申請。
至於加國安省有 OUAC系統 .但其他省份大部份都要逐間申請, 往年見過 有人DSE 成績 26分好早已有 CO。如果你想自行申請,就要自己揾多啲資料。
大學資訊我兒全部都係自己搜集, 大學嘅排名/地點/學費/科目/強弱項,佢都有去了解。 如果你有心去升學,一定要自己做功課, 否則你可能要搵升學顧問幫你了。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

好多謝你的意見,係決定留係加拿大生活,英國大學其實是幫同學問的。其實各間大學商學院的排名,強弱以及報名日期之類我已經睇過,不過始終幾多分攞到conditional offer呢啲info我在official網站搵唔到,所以就想麻煩一下大家。
關於m1/m2,其實是因為在S5先決定出國, 自己又睇漏眼,以為淨係finance呢啲比較偏數理的商科才需要m1/m2,結果就冇讀到。
同埋我尋晚check過資料,可以update返一下m1/m2的alternatives,在2022開始因sat取消level2考試,UT只接受AP Calculus或IB。

好多謝咁多位的幫忙,我最初都係諗住試下問,我估唔到大家咁落力幫手,thank you!

Carakm 發表於 21-6-18 15:21

好多謝你的意見,係決定留係加拿大生活,英國大學其實是幫同學問的。其實各間大學 ...

唔駛太擔心, 年青人我支持你

我聽阿仔講,佢話 sent 晒申請之後,部分學校會安排響網上面試, CO 就真係間間都唔同, 佢越想收你開出嘅條件就會越容易。

少少意見,唔好全部 target 高排名嘅學校, 據聞加國嘅學習差異不算太大, 排名後啲嘅可能易入,當買個保險。
提提你,如果要趕得切行最新嘅 HK Pathway Stream A .只能讀4年 於 2026 年畢業,唔能夠揀  co-op,否則過時就要行第二條路啦 !

申請科科都要 M1/M2?
你睇清楚 admission requirement 的 page,以 UofT 為例,如果 admission requirement 冇特別要求有 calculus ,就不用 M1 / M2 。

例如,想讀 creative writing 只需要有英文方面的要求

https://future.utoronto.ca/undergraduate-programs/creative-writing/

但讀 biology 要有 calculus and vectors 即要有 M1 / M2。

https://future.utoronto.ca/undergraduate-programs/biology/

"Mathematics Module 1 (Calculus and Statistics) or Module 2 (Algebra and Calculus) is required for programs with the Calculus prerequisite.  "

https://future.utoronto.ca/apply/requirements/international-high-school-secondary/#IntlReq

UofT 因為 year one 收好多人,其實坦白講,唔算難入。
不過,易入難出,聽聞,大一升大二,一班可以唔見三份一人。
有好多人讀唔掂會轉科或轉校。
當然,有 d 人自己仔女入咗 UofT,為面子一定話 UofT 難入啦。

你真係有心讀,目標為本,肯讀就畢到業。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-18 10:09
其實你只是考慮出國讀書之後回港?還是會考慮畢業後留在當地生活?

你跟我兒子同年,今年都係 S5 明年考  ...

即係如果想報BC 或Alberta的大學,就要自己逐間大學報名?

LeeCC 發表於 21-9-29 09:09
即係如果想報BC 或Alberta的大學,就要自己逐間大學報名?

安省有 OUAC 系統,不過都唔係間間都有,冇嘅話就要逐間申請,Alberta 都係獨立申請。

我仔最近睇咗 UBC ,佢話響官網有 link up 各大院校,但大部份都係逐間 apply.

***  改番先, OUAC 係安省

LeeCC    發表於 21-9-29 19:39

Cara2006 發表於 21-8-2 12:03
申請科科都要 M1/M2?
你睇清楚 admission requirement 的 page,以 UofT 為例,如果 admission requiremen ...

差唔多開始來年申請啦,留意下

不過啲申請費都唔平

請問申請加拿大大學報名時,要中學學校做推薦人嗎

newflower 發表於 21-9-30 08:22

請問申請加拿大大學報名時,要中學學校做推薦人嗎 ...

唔駛,不過要揾學校幫手電郵成績 ( DSE PG )
聽我仔講部份學校都要晒高中成績表。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-29 18:27
BC 省有 OUAC 系統,不過都唔係間間都有,冇嘅話就要逐間申請,Alberta 都係獨立申請。

我仔最近睇咗 UBC ...

請問OUAC是安省嗎?我search唔到BC有類似系統

謝謝

LeeCC 發表於 21-9-30 13:38
請問OUAC是安省嗎?我search唔到BC有類似系統

Sorry .寫錯,OUAC 係安省
BC 要逐間申請,我仔话官網有 link up 各大院校。