用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 升 Sixth form 要再做 Visa, 咁原有張 BRP 又要換埋嗎? ...
樓主: 過客
go

[英國] 升 Sixth form 要再做 Visa, 咁原有張 BRP 又要換埋嗎? [複製鏈接]

請問如果由Y13 升大學申請 visa, 是否需要再做TB Test 呢?我記得由GCSE 升 A Level 的時候是不用的,但因疫情關係,去年大部分時間也沒有回英國,不知有沒有限如果離開太耐要再做?

LiHing 發表於 21-6-19 05:48
請問如果由Y13 升大學申請 visa, 是否需要再做TB Test 呢?我記得由GCSE 升 A Level 的時候是不用的,但因 ...

離開英國超過6個月要再做過。

謝謝回覆(emoji)

回覆 Kmee@@ 的帖子

我個女12月返咗香港,今年9月先返過去,咁咪即係要做TB Test.

unchu 發表於 21-6-19 17:29

我個女12月返咗香港,今年9月先返過去,咁咪即係要做TB Test. ...

佢如果要再重新做Visa就要。

明白🙏🙏

回覆樓主:

請問:如重新申請讀A level 嘅學生visa, online application 是否要重新開多一個account? 是否要重新入多次過去十年travel history ? 因上次是agent 幫我仔做GCSE的 visa,我沒有當時的account  and password。thanks

回覆 CDMa 的帖子

今次我都係搵 Agent 做, 所以唔清楚.  但一樣要填過去既出國記錄, 包括出境入境返回英國上課的日子.

過客 發表於 21-6-25 09:05
回覆 CDMa 的帖子

今次我都係搵 Agent 做, 所以唔清楚.  但一樣要填過去既出國記錄, 包括出境入境返回英國 ...

noted with thanks!

請問要renew新的HKSAR Passport才可用UK immigration ID check 做 Student visa嗎? Thanks a lot!!!

CDMa 發表於 21-6-25 06:04
請問:如重新申請讀A level 嘅學生visa, online application 是否要重新開多一個account? 是否要重新入多次 ...

我兩年都係自己做,用同一個email account,都是當新的一樣做法,什麼都重新開始填寫,我覺得應該係一個visa完成,或者講付款之後,就不能提取之前填的資料了

classicalmozart 發表於 21-7-1 00:10
請問要renew新的HKSAR Passport才可用UK immigration ID check 做 Student visa嗎? Thanks a lot!!! ...
如果本 passport 就夠期, 就最好 renew 左先做 visa
‹ 上一主題|下一主題