用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 升 Sixth form 要再做 Visa, 咁原有張 BRP 又要換埋嗎? ...
go

[英國] 升 Sixth form 要再做 Visa, 咁原有張 BRP 又要換埋嗎?

想問 升 Year 12-13 要去簽証中心再做 Visa, 當日要重申影相及打指模嗎? 另之前既 BRP 是否又要換新的?

醒目開學勳章

過客 發表於 21-6-17 12:08
想問 升 Year 12-13 要去簽証中心再做 Visa, 當日要重申影相及打指模嗎? 另之前既 BRP 是否又要換新的? ...

兩樣都要

回覆樓主:

我女都係升Sixth form 做visa , 剛換了新護照, 我打算用UK immigration ID check 做 Student visa ,不用去簽證中心 ,簽證時間約10-12天 , 同時也不需再用BRP .BRP 就改為在電話 app內,即係要登入app先取到出來 。

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 21-6-17 13:27
我女都係升Sixth form 做visa , 剛換了新護照, 我打算用UK immigration ID check 做 Student visa ,不用去 ...

今年先進咗好多喎, 到時有需要再向你請教!

我女都係升Sixth form 做visa , 剛換了新護照, 我打算用UK immigration ID check 做 Student visa ,不用去 ...
我都好奇想知,呢個apps係咪真係可以用黎申請學生簽證,等你報告

請問你是否已成功申請了?即是係有BRP的,但只是變成digital format嗎?
另請問用app申請沒有了vignette,咁有冇指明日期前要入境呢?謝謝

cfs 發表於 21-6-17 15:58
我都好奇想知,呢個apps係咪真係可以用黎申請學生簽證,等你報告

我相信是可以 ,學校發出的簽證資料都有提及可這方法 。 但我現在等緊做TB test , 所以要7月 頭先做到 。但初步睇其實到IHS 付款後 再Upload 資料 等 ,應該是跟BNO Visa 做法是一樣的 。

katrinafu 發表於 21-6-17 17:48
我相信是可以 ,學校發出的簽證資料都有提及可這方法 。 但我現在等緊做TB test , 所以要7月 頭先做到 。 ...
等你報告

longlokma 發表於 21-6-17 15:58
請問你是否已成功申請了?即是係有BRP的,但只是變成digital format嗎?
另請問用app申請沒有了vignette, ...

未呀 ,等緊做TB test , 7月頭先可以做 。 不過學校都有資料比我們可以用UK Immigration: ID Check" app , Guardian 也跟我說是可以做到 。

katrinafu 發表於 21-6-17 17:52
未呀 ,等緊做TB test , 7月頭先可以做 。 不過學校都有資料比我們可以用UK Immigration: ID Check" app  ...

thanks, 我都想用app做,但擔心冇咗張實體啲BRP會唔會唔係好方便呢?

longlokma 發表於 21-6-17 17:54
thanks, 我都想用app做,但擔心冇咗張實體啲BRP會唔會唔係好方便呢?

我都有睇過資料,有實體BRP 好處, 由其是搵工 方面, 有很多機構未必知 UK immigration ID check 呢方面程序等。 所以真係好睇孩子 需要。

但我最快7月先可以試下這個方式,到時再報告。

katrinafu 發表於 21-6-17 18:09
我都有睇過資料,有實體BRP 好處, 由其是搵工 方面, 有很多機構未必知 UK immigration ID check 呢方面程 ...

好的,等你回音,謝謝

升Year 13既時候就唔需要再re-new張visa?sixth form張visa係咪2年?而張BRP係咪都唔需要re-new? 🙇‍♀️🙇‍♀️

請問Y11同學暑假回港離境那時候張BRP卡要交回嗎?  申請好新的visa後回英國開學,入境英國時舊那種BRP卡不用出示?

okmk 發表於 21-6-17 23:51
請問Y11同學暑假回港離境那時候張BRP卡要交回嗎?  申請好新的visa後回英國開學,入境英國時舊那種BRP卡不 ...

到開學時 入境時用新的Student Visa   。

unchu 發表於 21-6-17 23:28
升Year 13既時候就唔需要再re-new張visa?sixth form張visa係咪2年?而張BRP係咪都唔需要re-new? 🙇 ...

收到CAS 未 ? CAS內容會寫明 做的簽證年期 , 如果是Sixth form ,通常都寫是A Level , 課程年期約2年 。

unchu 發表於 21-6-17 23:28
升Year 13既時候就唔需要再re-new張visa?sixth form張visa係咪2年?而張BRP係咪都唔需要re-new? 🙇 ...

學校會根據您所申報嘅課程年期,出CAS畀你去申請visa。 申請visa嘅時候 ,係要填CAS上面課程開始同結束嘅日期 。所以A level兩年,CAS就會話兩年,咁你個visa就係兩年。大學課程三年,CAS就寫三年,visa亦都會係三年。

katrinafu 發表於 21-6-17 18:09
我都有睇過資料,有實體BRP 好處, 由其是搵工 方面, 有很多機構未必知 UK immigration ID check 呢方面程 ...

等你報告!

回覆 katrinafu 的帖子

明白,謝謝

回覆 etoile 的帖子

謝謝🙏