用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Online Check in
樓主: Chole
go

[英國] Online Check in [複製鏈接]

SIYip 發表於 21-6-19 10:48
ba 現在可以on line check in,但要上載檢測報告等文件。我仔upload 咗,等足幾粒鐘先收到reply 話文件唔 ...

我朋友個仔早一日由Manchester 座車去Heathrow 酒店住一晚座CX回港。

sunny.moon 發表於 21-6-19 10:42
我孩子今早 6.50 到港準時升降,CX 有 online check in!!

請問CX online check in有冇好似BA甘需要upload 文件

醒目開學勳章

SIYip 發表於 21-6-19 11:05
72hrs.
我估ba 都想加快check in 時間。

如果在其他地方提早做檢測,就可以收到檢測報告後即時上載去BA app, 請問是BA定VeriFLYapp?

SIYip 發表於 21-6-19 10:53
我仔已經第二次話唔坐ba,地勤慢,counter 少。希望9月cx 直航可以正常出發

九月直航曼城開學機已經出咗有啲已經滿了。得幾班28/8,31/8,2/9,4/9…..

3b 發表於 21-6-19 11:38
如果在其他地方提早做檢測,就可以收到檢測報告後即時上載去BA app, 請問是BA定VeriFLYapp?
...

咁就唔知了。我仔由學校安排做test。touchwod 中咗都可以stay 喺學校。

醒目開學勳章

SIYip 發表於 21-6-19 11:45
咁就唔知了。我仔由學校安排做test。touchwod 中咗都可以stay 喺學校。

麻煩你稍後問下孩子用什麼途徑上載文件, 謝謝!

sumyee 發表於 21-6-19 10:10
昨天BA 好亂,延遲了2.5才飛
由5月中復飛到而家,真係唔明仲點解仲係咁慢。

cfs 發表於 21-6-19 11:43
九月直航曼城開學機已經出咗有啲已經滿了。得幾班28/8,31/8,2/9,4/9…..
...

我好好彩book 到。
如果唔係疫情,寧願飛其他國家轉機。

SIYip 發表於 21-6-19 10:48
ba 現在可以on line check in,但要上載檢測報告等文件。我仔upload 咗,等足幾粒鐘先收到reply 話文件唔 ...

請問你book機票係Man-LHR-HK, 一張飛出?定係分2張機票出?

Man-LHR幾點機?Manchester幾點前可check in? Manchester 可否出2張boarding pass? 而行李直接由Man-HK?Heathrow 轉機只係佢過customs 再Check in BA 要幾耐?

因為我個係minor 想請教坐BA 由Man-LHR-HK,如果Heathrow 轉機得1個半鐘,會唔會好趕唔夠時間?謝謝

Camelmo 發表於 21-6-19 14:09
請問你book機票係Man-LHR-HK, 一張飛出?定係分2張機票出?

Man-LHR幾點機?Manchester幾點前可check in? ...

我直接喺BA 度買,一張機票Man-LHR-HK. 當時問CS ,佢話文件齊喺Manchester check in 一次就得,無諗過會咁兼花咁多時間。行李可以直掛,但manchester 只可出內陸boarding pass,要去到heathrow 再做check in,出往hk 嘅boarding pass。
manchester counter 幾時開就唔知,我仔無嘈,應該係正常時間。但heathrow 就搞咗超耐。1.5 hr 一定唔得。

Thanks

轉機1.5 hr,如果第一程已經做晒check in,咁就夠時間。但ba 唔可以,加上佢開嘅counter 少,又遲開counter,所以唔夠時間。
我仔上學年坐ba 由heathrow 返hk ,已經鬧爆ba counter 做嘢慢,仲要只開兩個counter,嗰時未有疫情,可以on line check in,都咁差,所以,可以嘅話都唔好揀ba。

sunny.moon 發表於 21-6-19 10:42
我孩子今早 6.50 到港準時升降,CX 有 online check in!!

我仔同一班機。

3b 發表於 21-6-19 11:49
麻煩你稍後問下孩子用什麼途徑上載文件, 謝謝!

ba 喺飛之前兩三日會有個email send 出,話可以on line check in,我仔click 入去email 上嘅icon 就可以處理+upload document。

chriwily 發表於 21-6-19 11:34
請問CX online check in有冇好似BA甘需要upload 文件

我要問下囡囡先!

SIYip 發表於 21-6-19 14:32
轉機1.5 hr,如果第一程已經做晒check in,咁就夠時間。但ba 唔可以,加上佢開嘅counter 少,又遲開counter ...

可能每次情況唔同啦,我女由Man去到LHR checkin 取boarding pass 呢part 排左45分鐘完成,之後坐幾個鐘等上機喎。因為好多人都未檢查完,BA會delay 航班直至完成檢查才飛的。

MrsFung 發表於 21-6-19 17:57

應該係琴日特殊情況。剛收到ba email 話因為additional airport documentation check 引致delay。但我仔感覺好差,佢話問職員時,職員講到好似佢地趕唔到都無辦法,好擔心上唔到機,後來知道班機delay 先好d。

SIYip 發表於 21-6-19 18:20
應該係琴日特殊情況。剛收到ba email 話因為additional airport documentation check 引致delay。但我仔感 ...

之前由攪機票、酒店、檢測到上飛機前一刻,我真係成個月無覺好瞓,總之平安返到來就好了。

chriwily 發表於 21-6-19 11:34

冇 upload !! 原本係 agent 幫佢 online check in,  但 agent 話我知阿女已搞左了!

MrsFung 發表於 21-6-19 18:35
之前由攪機票、酒店、檢測到上飛機前一刻,我真係成個月無覺好瞓,總之平安返到來就好了。
...

好明白!! 相信每位家長都係咁,
一日未到酒店都放唔低心頭大石!!
‹ 上一主題|下一主題