用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網 vs 48校網
go

34校網 vs 48校網   [複製鏈接]

本身住緊34網 但遲d會搬去觀塘48網 家長對两邊小學都唔熟悉  應該揀邊區好啲?

6    0    0    0

謝謝你回覆
請教下知唔知34網有無邊間乙二較穩陣又唔太差?

回覆樓主:

請問是男生/女生

martindu 發表於 21-6-17 22:37
乙二又不太差:献主会、圣马善乐、基道、牧爱。而献主会及基道有时放乙二也是一部份人中、一部份不中。

我女今年派位,乙二聖馬善樂唔中,派左乙四靈光。

請問點解話靈光較聖十架好?是學術上定升中派位方面?

Poyau 發表於 21-6-17 22:21
請問是男生/女生

女仔

Ekika1210 發表於 21-6-18 07:31
女仔

俾個參考俾你,我個男仔,34同48都有地址,最後都揀左34,原因係觀塘中學比九龍城中學差太遠。你個係女仔仲著數,多左協恩同聖羅剎可以選擇。

拆彈專家 發表於 21-6-18 23:12
俾個參考俾你,我個男仔,34同48都有地址,最後都揀左34,原因係觀塘中學比九龍城中學差太遠。你個係女仔 ...

請教48網平田李兆強,同35網黃埔宣道應該點揀?

平兆學校幫手谷,家長好似唔使擔心太多,升B1 %又相對高。

黃宣好似關愛開心啲,但課程同英文話淺,升B1 %應該無平兆咁高?

如果做唔到B1生,邊個網會好啲?

現哥哥,後妹妹跟尾。真心請教各位意見

maggie-tmK 發表於 21-6-18 23:52

平兆學校幫手谷,家長好似唔使擔心太多,升B1 %又相對高 ...
黃宣吧!
起碼日後無論係B1定B2, 九龍城區既B1同B2中學都較充裕和優勝
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-18 23:53
黃宣吧!
起碼日後無論係B1定B2, 九龍城區既B1同B2中學都較充裕和優勝

謝謝您咁快回覆!
請問知道黃宣係咪真係淺?心入面的疑問係……淺的話,點樣可以做到B1生?靠父母谷嗎?希望認清事實做好心理準備
家住九龍東,車程不近,所以想確定誇區去黃宣係值得的(emoji)

martindu 發表於 21-6-17 22:37
乙二又不太差:献主会、圣马善乐、基道、牧爱。而献主会及基道有时放乙二也是一部份人中、一部份不中。

多謝你回覆,啫係我來緊九月可以填左34先?

拆彈專家 發表於 21-6-18 23:12
俾個參考俾你,我個男仔,34同48都有地址,最後都揀左34,原因係觀塘中學比九龍城中學差太遠。你個係女仔 ...

多謝你分享!!
但感覺34天地網,抽唔中乙一就好易入寶校,近两年甚至連聖十架都要乙一先入到
48小學好似平均啲,唔揀两兆做乙一,其他好似都唔太差

Ekika1210 發表於 21-6-18 07:31
女仔

女仔34網有協恩/聖羅撒可選
協恩脱龍後 附小約4成升B1A中學
聖羅撒 直屬位93/小一120=77.5%

maggie-tmK 發表於 21-6-19 00:03
謝謝您咁快回覆!
請問知道黃宣係咪真係淺?心入面的疑問係……淺的話,點樣可以做到B1生?靠父母谷嗎?希 ...

哈哈 你正正講出我心聲 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
就係驚到時搬左去觀塘但要返34嘅寶校

maggie-tmK 發表於 21-6-18 23:52

平兆學校幫手谷,家長好似唔使擔心太多,升B1 %又相對高 ...

48網平兆2020年50%升B1
相比35網黃宣48%差不多
九龍城區升中較觀塘區佳

回覆 maggie-tmK 的帖子

先唔考慮小學, 如果 35 網唔中要出果欄, 48 網最遠都係油塘至九龍灣, 出左果欄你有冇信心叩回 35 網小學 ? 首先點解要將 2 校比較先 ? 係要選一間適合自己小朋友既學校, 如果要 B1 行先, 平兆好似岩 D, 黃宣英文是否淺 ? 唔知你淺既定義是什麼, 英文真係由細要浸到大, 學校不需要谷, 英文都可以 9X, 英文堂全英教學, 但我選黃宣就係因為教學理念適合自己小朋友. 利申: 我當年住 35 網, 出左去果欄, 叩回黃宣, 小二搬去觀塘, 依家小朋友小五, 冇轉校. 當然我唔轉校既原因係要小朋友留在 KL3 升中啦.
最緊要, 35 網出左去果欄, 你有冇信心叩得返 ?

Ekika1210 發表於 21-6-19 12:13
多謝你分享!!
但感覺34天地網,抽唔中乙一就好易入寶校,近两年甚至連聖十架都要乙一先入到  ...

48網三強 兩兆 聖馬太 乙1競爭大
聖安當 藍循 油基法 ... 乙1亦要抽
乙2有機嘅小學同34網二線差不多

‹ 上一主題|下一主題