用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 34校網 vs 48校網
樓主: Ekika1210
go

34校網 vs 48校網   [複製鏈接]

maggie-tmK 發表於 21-6-21 12:59
都有問呀:)

咁你點答啊?我聽日都有34網學校interview, 好緊張,本身都係48網

Chanyeeson 發表於 21-6-21 13:07
咁你點答啊?我聽日都有34網學校interview, 好緊張,本身都係48網

其實都係解釋返點解揀佢
你48網派邊間?聽日in邊間34網?預祝你成功呀!

我仔K3果陣我都係住藍田,都係有48網及34網可以抽,我選左抽34網,貪九龍城區中學網多d選擇,結果派左牧愛叩門入左黃宣,我覺得黃宣要爭band 1真係唔容易架,另一樣野係英文高分真係唔代表英文好,上到英中grammar真係比人差既,為求追返d英文我洗左唔少錢去補底

maggie-tmK 發表於 21-6-21 13:27
其實都係解釋返點解揀佢
你48網派邊間?聽日in邊間34網?預祝你成功呀!
...

我派咗陳呂,於是就周圍叩門

martindu 發表於 21-6-17 22:37
乙二又不太差:献主会、圣马善乐、基道、牧爱。而献主会及基道有时放乙二也是一部份人中、一部份不中。
啟晴有個Youth Center, 很多聖十架學生會去補習/學英文等等,support幾多。感覺學生的程度不是那麼 "寶"。

Fraser 發表於 21-6-23 15:57
啟晴有個Youth Center, 很多聖十架學生會去補習/學英文等等,support幾多。感覺學生的程度不是那麼 "寶"。 ...

琴日經過間聖十架好多人排隊面試

Fraser 發表於 21-6-23 15:57
啟晴有個Youth Center, 很多聖十架學生會去補習/學英文等等,support幾多。感覺學生的程度不是那麼 "寶"。 ...
以前係黃大仙,面對一眾普通津小時升中派位已麻麻,去到有更多強手既九龍城區,多咗個新校舍就可以令升中派位變好?
升中派位唔係睇自己有幾強,係睇前人掂唔掂
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

可沒這樣說哦。

我意思說, 起碼我見過的學生, 感覺不差。
而他們的家長, 很大部份都是周藉屋村的居民(又以新香港人居多),非常懂得尋求及使用社福機構的support。
整體可能會over the years慢慢變好, 誰知呢。

Chanyeeson 發表於 21-6-23 18:39
琴日經過間聖十架好多人排隊面試
可能派了間更差的,所以就去叩了。

hkpapa852 發表於 21-6-24 09:06
以前係黃大仙,面對一眾普通津小時升中派位已麻麻,去到有更多強手既九龍城區,多咗個新校舍就可以令升中派 ...

聖公會聖十架學校編號前身為靜山
無受惠於新校畢業生B1/2/3各1/3?

https://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolinfo.aspx?langno=2&scrn=510939000223

http://healthymethod.blogspot.com/2010_01_05_archive.html?m=1

Poyau 發表於 21-6-24 09:54
聖公會聖十架學校編號前身為靜山
無受惠於新校畢業生B1/2/3各1/3?
呢間唔係新校, 點解無端端會可以有1/3 B1/2/3?
佢只係搬咗去另一區, 有晒過往Pre-S1成績, 當然係沿用番以前啦!

如果唔係, 每間寶校只要一申請搬校, 就可以"脫寶"了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我本身對聖十架不太認識,可能學校宣傳做得好,身邊有幾位朋友都話“聽人講呢間學校唔錯”, 提議放乙一。自己上網查一查,發現搬校舍前成績好一般(當然每人衡量一間學校好唔好嘅準則唔同,未必只看成績)。 最後選了佢隔離嗰間,有保證啲…

Fraser 發表於 21-6-24 09:50
可能派了間更差的,所以就去叩了。
早兩年34網不少家長以為佢有新校舍就係好嘢, 不少乙1同乙2填佢, 乙2抽唔入仲上嚟喊晒口
唔知依家仲係咪咁

flhl 發表於 21-6-24 12:11
我本身對聖十架不太認識,可能學校宣傳做得好,身邊有幾位朋友都話“聽人講呢間學校唔錯”, 提議放乙一。自 ...

咁隔呢果一間的確層次完全唔同的。
搵學校, "朋友都話好",首先要睇下果位朋友既質素其實自己真係要去做功課,唔單止講學業成績,其他好多方面都要研究(體藝、STEAM、軟件、硬件、教師質素、家長質素、學校作風.....)

hkpapa852 發表於 21-6-24 10:39
呢間唔係新校, 點解無端端會可以有1/3 B1/2/3?
佢只係搬咗去另一區, 有晒過往Pre-S1成績, 當然係沿用番以前 ...
搬咗,physical環境唔同咗,入讀學生唔同咗,可能有D影響既.......

不過改變唔會一時三刻湧現咁囉.....

maggie-tmK 發表於 21-6-19 20:56
我住48網派左平兆,但叩緊黃宣,因為好多學校叩門都係7月2註冊,現在只差10日,所以心急想多瞭解。

認同 ...
想再上一層樓 SFA

amy997 發表於 21-6-26 23:30
想再上一層樓 SFA

SFA唔係津校,都過哂申請時間了~
而且怕難度太高啊

如果係女,留34網抽女校博下;如果係仔,34網唔多升中透明的學校,升中同48網三大熱比,可能仲差一截添。

無錯九龍城網多好中學,但勁小學亦非常多,普遍津校升band1率反而無其他區咁靚仔

另外係交通問題,坐車時間會長左好多,諗下值唔值。

仲有就係抽獎概率,34網多左成個啟德,人太多,中乙一真係好難

我都係34網搬48網

hkpapa852 發表於 21-6-19 21:31
咁點解派到平兆仲要去叩黃宣呢?
我知一定係未有結果就已去報叩門, 但中咗乙1仲去叩門面試, 總有原因/想法 ...

因為本身住址唔係九龍城校網,但一般都認為九龍城校網的中學好,所以就諗住叩門,叩到的話升中就有多啲質素好啲學校揀。有錯請指正。
‹ 上一主題|下一主題