用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳瑞祺喇沙vs黃埔宣道小學
go

陳瑞祺喇沙vs黃埔宣道小學 [複製鏈接]

派入陳小但叩緊黃宣,下星期2nd in,小朋友男仔好動,兩間學校各方面條件相約,黃宣離家比較近,請問大家會點揀
   0    0    0    0

回覆樓主:

兩間不同宗教,陳小有聯繫,升中派得不錯;
黃宣happy無咁谷,老師很有愛

回覆 bonnieleong 的帖子

謝謝回覆,我睇返2020年既小學概覽資料,陳小同書院已經再沒有聯繫。想問功課量同英文程度比較如何?

回覆樓主:

兩校升中皆為九龍城(KL3)
黃宣升中成績較陳瑞祺更佳

TeL23 發表於 21-6-16 22:07
派入陳小但叩緊黃宣,下星期2nd in,小朋友男仔好動,兩間學校各方面條件相約,黃宣離家比較近,請問大家會 ...
升中派位兩間差別不大, 反而諗下宗教同返學路程

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

咁黃宣會比較方便,網上較多黃宣資料,反而陳小資訊透明度較低

回覆樓主:

25%

TeL23 發表於 21-6-16 23:57
回覆 hkpapa852 的帖子

咁黃宣會比較方便,網上較多黃宣資料,反而陳小資訊透明度較低 ...

陳瑞祺2020年66人(42%)升B1中學
詳情參考以下分享

陳瑞祺2020年升中數據 #8
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3829835&pid=48651621

bonnieleong 發表於 21-6-17 00:00
25%

聯繫位已消失, 今屆係最後一屆
其實有冇聯繫唔重要, 如果B1學生都唔會想入間中學

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3105306
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

原來將消失

謝謝你分享,但schooland資料不update, 我既資訊來自於校內用家

個post 2015年,已經消失ed

大家選陳小既會因為陳小有略高於其他學校入九龍塘喇沙既機會嗎?講緊2019-2020年係7位

TeL23 發表於 21-6-17 15:11
大家選陳小既會因為陳小有略高於其他學校入九龍塘喇沙既機會嗎?講緊2019-2020年係7位 ...

陳瑞褀過4成升B1 男生不錯選擇
直私外 男生九龍城一線選擇不多

九龍城區(KL3)
男校 | 女校 | 男女
直私 1+2+9=12間
DBS | 九真 培道 | APS KTS 培正 民生
林文燦 聖三一堂 啟思 聖若望
神召第一

官立 0+0+4=4間
34農官 34福馬 35紅馬 41九龍塘官立

34網津 1+2+12=15間
陳瑞褀 | 協恩 聖羅撒 | 何壽南
新獻 舊獻 合一堂 牧愛 基道
聖十架 聖匠 靈光 信義 領島 李炳

35網津 0+1+5=6間
- | 天神 | 黃宣 奉基
奉千 聖提摩太 葛小

41網津 1+3+5=9間
喇沙 | MCS 聖家 聖家(九龍塘) | 拔小
基華 新華德 舊華德 耀山

總數: 男3+女8+男女35=46間

我曾經叩過呢2間小學,我比較鐘意陳瑞祺可惜叩唔到,真係由小一叩到中一都叩唔入

hugub 發表於 21-6-17 17:18
我曾經叩過呢2間小學,我比較鐘意陳瑞祺可惜叩唔到,真係由小一叩到中一都叩唔入 ...

想問下鐘意陳小乜野?

回覆 Monchichi110 的帖子

同問,網上唔好既評價比較多,例如冇愛心,脫龍,呼喝家長.... 想聽下用家或其他正面意見

我都有睇到個post,但我接觸過嘅老師都好好。

hugub 發表於 21-6-17 17:18
我曾經叩過呢2間小學,我比較鐘意陳瑞祺可惜叩唔到,真係由小一叩到中一都叩唔入 ...
不過講返轉頭, 如果令郎當年入咗陳中, 仲係咪好似依家咁可以入到大學都係一個疑問

hkpapa852 發表於 21-6-18 17:45
不過講返轉頭, 如果令郎當年入咗陳中, 仲係咪好似依家咁可以入到大學都係一個疑問
...
真心我當年問過黃宣退休校長,佢都話經濟許可就讀直資,因為資源多d,全英文會好d
‹ 上一主題|下一主題