用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Pebbles playgroup堂上喊係咪衰過唔讀?
go

Pebbles playgroup堂上喊係咪衰過唔讀? [複製鏈接]

想入St Cat,而家Pebbles有offer但有2個問題:
1. 帶過阿B(18個月,早2個月先開始上)上3間playgroup共6堂,當中5當都喊半個鐘,喊到我撒離班房,分析過應該阿b屬慢熱型,我要早過人入班房等佢warm up佢先冇咁驚,但未必次次有效,如果上Pebbles都係咁,係咪對於入St  Cat仲衰過冇讀Pebbles?怕老師會bad comment影響面試。
2. 佢offer既時間撞左阿b訓覺,唔想影響阿B午覺,如果reject offer又驚影響入St Cat., 有冇得寫信希望排waiting自己心儀既時間?
唔知讀唔讀好,阿B訓覺和增加入名校機會,大家會點揀?
   0    0    0    0

讀黎無用,供完會SC PN同K1也不收。好過pebbles 既PG是有的,比心機搵。

還有,入吾入到SC也是所謂的「緣份遊戲」,無包生仔的。

回覆 chichi730 的帖子

你入左之後可以下期揀心水時間

回覆 MS10 的帖子

佢嗰堂係7月尾至9月尾,下期係咪指9月尾後先可以轉時間?即係要上2個月。。

係呀,都係1.5小時,又唔耐既,你依家唔要個時間都好難之後會中心水時間

回覆 MS10 的帖子

但下期好似又要抽過籤,未必一定wait到喎?

chichi730 發表於 21-6-16 18:27
回覆 MS10 的帖子

但下期好似又要抽過籤,未必一定wait到喎?

唔係,現讀生優先揀時間,通常都揀到心水

我囡pebbles 表現一般,都係有喊,一樣有正取offer,不要信網上扮晒幼稚園面試專家的comments!

回覆樓主:

無咩需要供會,我哋一班嘅人,入到st cat pn嘅都係少數

但k1會容易入好多

不過咁,pebbles我覺得幾好,就當普通playgroup返都唔錯,小朋友每次都好開心

Pebbles教得幾好,不過對入SC唔係特別有幫助。
雖然一定會給2nd In,但係唔收的一定唔會收

回覆 wannabefa 的帖子

請問你意思係讀過pebbles,入唔到St Cat N,但st cat K1都會易入好多?同埋你嗰班係細B班嗎?麻煩晒🙏🏻

回覆 happymeme 的帖子

請問你女女喊成點?我個仔我好肯定開頭幾堂一定喊半個鐘,所以好驚咁樣人地寧願收冇讀過pebbles既人。定係有讀的話一定比冇讀好呢?
因為好唔想影響到BB訓午覺,但如果真係有幫助我寧願佢唔訓

回覆 快樂火雞 的帖子

一定會有2nd in?

一定有second in = 一定有offer ?
為左個playgroup 咁細個連訓晏覺都要因為咁而改?

點解唔認真自己花多些小花機教?

chichi730 發表於 21-6-16 22:19

請問你女女喊成點?我個仔我好肯定開頭幾堂一定喊半個鐘,所以好驚咁樣人地寧願收冇 ...

我覺得冇問題,好多小朋友初時上有喊過咗一期熟習咗玩得好開心。
我覺得st cat 睇面試拍片內容多啲,我見佢哋學生大多精叻醒目,所以如果黎緊都係拍片,可以多表現小朋友唱歌跳舞!

有2nd in唔代表收你,供左咁耐會,點都會給個2nd in讓你開心下咁解

我都有睇MISS ELAINE
https://www.youtube.com/watch?v=ZuUeNojl51E

chichi730 發表於 21-6-16 22:15

請問你意思係讀過pebbles,入唔到St Cat N,但st cat K1都會易入好多?同埋你嗰班係 ...

係呀,我2019上pebbles, 中b班
一班人都係得1,2個入到st cat N
我仲要因為疫情嘅關係,st cat 係取消咗second in

之後就無讀pebbles, 今年再考K1
就成功

我覺得讀pebbles唔會有優惠入到st cat
但以playgroup 來說,我好滿意
小朋友上得開心

咁你讀左pebbles幾耐?同埋有冇讀其他n班?升到St Cat K會唔會唔關pebbles事而係讀其他N事?

有冇人係冇讀Pebbles入到St. Cat N架?
‹ 上一主題|下一主題