用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑老師有愛心嗎? 對SEN小朋友有支援嗎? ...
樓主: Peace1234
go

培僑老師有愛心嗎? 對SEN小朋友有支援嗎?

Sing13 發表於 21-6-20 21:44
培僑既輕鬆,是因為學生面試時已經根據學術挑選過,學生冇升中壓力,實際上小二考英文都要分兩part考,共考 ...

謝謝啊,咁其實讀培僑係咪要找外補先keep得到呢~
阿囡肯定唔係最叻嗰d,咁咪追得好辛苦(emoji)我暫時只想佢唔好有咁大壓力在學業上,希望佢可以開開心心返学~

Sing13 發表於 21-6-20 21:44
培僑既輕鬆,是因為學生面試時已經根據學術挑選過,學生冇升中壓力,實際上小二考英文都要分兩part考,共考 ...

小朋友肯定不是最叻嗰d,請問除咗返学外,係咪都有外補呢~

JadeW 發表於 21-6-20 23:49
過度活躍、讀寫都沒有什麼大的幫助,不是很多老師有應付sen 的專業知識同愛心去關注sen 學生,因學校相關學 ...

多謝您的資訊啊,我真係唔認識佢中學部,如果佢有分精英和非精英,咁一定唔啱我哋,我聽講座時係好認同佢哋点睇教育既理念,似乎同校長講的有d出入。。。

Peace1234 發表於 21-6-21 07:26
謝謝啊,咁其實讀培僑係咪要找外補先keep得到呢~
阿囡肯定唔係最叻嗰d,咁咪追得好辛苦(emoji)我暫時只想 ...

培僑是相當重視睇書,最好既方法是家長督促小朋友睇書,並加以輔導.
以我所見,一個小朋友讀名幼,家長重視睇書,可能英文成績都是B,因為前面既學生家庭英文語境更佳.小一二回答問題已經講一大段英文.
我認為唔需要緊張名次,最好既方法是跟住浸.當然坊間亦有補習班,好多神校學生去,其實同培僑教既一樣,教學生閱讀,寫讀後感,寫作文.
落後既學生,老師會叫去學校補課班,真是唔掂先出去外面上吧.
又如中文普教中,好多學生普通話流利,如果自己小朋友未跟上,唔需要短時間去爭,小朋友跟住一齊浸過一年就好.

Peace1234 發表於 21-6-21 08:18
多謝您的資訊啊,我真係唔認識佢中學部,如果佢有分精英和非精英,咁一定唔啱我哋,我聽講座時係好認同佢 ...

去到中學,學生程度差異大,有啲要拔尖,有啲要補底,大部分學校都有分精英班.
培僑重視精英班,而後面既主要是安排更多既升學出路.

Sing13 發表於 21-6-21 08:39

培僑是相當重視睇書,最好既方法是家長督促小朋友睇書,並加 ...

謝謝你的意見啊,我囡一定唔係最top嗰班,如果課外還要追成績壓力都不少。。。可能讀d無咁叻嘅學校會好d。。。

Sing13 發表於 21-6-21 08:47
去到中學,學生程度差異大,有啲要拔尖,有啲要補底,大部分學校都有分精英班.
培僑重視精英班,而後面既 ...

謝謝您的資訊啊~

Peace1234 發表於 21-6-21 13:54
謝謝你的意見啊,我囡一定唔係最top嗰班,如果課外還要追成績壓力都不少。。。可能讀d無咁叻嘅學校會好d。 ...

學校只排前幾名,家長唔需要緊張排名.
小朋友喜歡睇書,培養學習興趣就ok了.冇需要鬥來鬥去.何況英文叻既學生,中文又未必叻.

讀普通小學,將來去名校,一樣會遇到相同既問題.人地英文聽說讀寫都叻,到時更追唔到.

回覆 Peace1234 的帖子

我都可以提供少少意見, 小朋友是在校PKC 小學的, 我們平時都沒有外補。但可以好肯定, 如上述各位所言, 小朋友都很喜歡閱讀, 功課量很算OK, 有不同的Projects 同prensations! In general, 我自己的小朋友番學就十分開心的。對SEN小朋友支援, 我就吾太清楚, 不過感覺大家的包容性也很高。

pmgirl320 發表於 21-6-21 17:47
回覆 Peace1234 的帖子

我都可以提供少少意見, 小朋友是在校PKC 小學的, 我們平時都沒有外補。但可以好肯 ...

謝謝您的資訊啊~

回覆 pmgirl320 的帖子

請問培僑書院小學部,除了英文科,其他科是不是都是用普通話教?學校有無支援普通話不太流利嘅小一學生呢?謝谢。

DS2015 發表於 21-6-22 21:57
回覆 pmgirl320 的帖子

請問培僑書院小學部,除了英文科,其他科是不是都是用普通話教?學校有無支援普通 ...

小朋友讀緊G1,全班33人, 得3個唔識普通話, 我小朋友係其中一個, 如果正常有得返學,普通話好快跟得上。 小朋友普通話由零到宜家,聽同講都算有好大進步,我另外有請普通話老師教。
小朋友係普通卷幼升上, 袒白講, 雖然唔多功課,但真係跟得好吃力, 特別中文科。大多數同學都來自私幼, 英普都十分流利。

回覆 fanhim1213 的帖子

你小朋友普通卷幼都考到培僑好叻呀! 我小朋友今年升小一,培僑zoom interview 嘅中英文題目都深,我地仲等緊call waiting...

我小朋友讀緊,功課唔多,評估1年2次。英文是分開2天考,一天reading   writing , 另一天listening   spelling. 我唔知其他學校,但我小朋友好開心。學校有乜支援唔太淸楚,但老師大部分有愛心。希望幫到你。

overbebe 發表於 21-6-28 00:14
我小朋友讀緊,功課唔多,評估1年2次。英文是分開2天考,一天reading   writing , 另一天listening   spell ...

好多謝您呀~

fanhim1213 發表於 21-6-22 23:03
小朋友讀緊G1,全班33人, 得3個唔識普通話, 我小朋友係其中一個, 如果正常有得返學,普通話好快跟得上。 ...

你小朋友是有自信不怕生那種性格的小朋友嗎?我小朋友社交弱,也不是讀私幼,怕佢跟唔上,會打擊自信~

Peace1234 發表於 21-6-28 08:43
你小朋友是有自信不怕生那種性格的小朋友嗎?我小朋友社交弱,也不是讀私幼,怕佢跟唔上,會打擊自信~
...

學校有註校社工每天在校。有聽過一些需要特別關愛的小朋友小息時會同社工傾計,當然其他小朋友都可以去社工房玩(不過係疫情前的安排,依家可能唔俾咁多小朋友一齊入社工房)。
另外放學後有免費的社交、情緒班俾所有同學報名,係註冊社工主持,又係疫情後就未見有開班,但我相信有需要的小朋友會繼續有合適的幫助,畢竟學校有資源。

每年註校社工喺新學年的家長會都會有講解,可以到時留意返。

回覆樓主:

培僑中學攪咗咁多年都係B2中至頭,班親生仔女去考DSE都未見咩起色,可能學校有見及此,想係小學入手,近年加深interview 問題,希望收啲叻嘅小朋友,從而直上中學考DSE成績會好啲。(其實SPB都用緊呢一套,不過人哋早好多已經做緊)所以樓主預咗培小應該會谷㗎,唔好咁樂觀係Happy school,早幾年就係。

FuLuFuLu 發表於 21-6-28 15:11
學校有註校社工每天在校。有聽過一些需要特別關愛的小朋友小息時會同社工傾計,當然其他小朋友都可以去社 ...

多謝您的資訊啊~

Acaciacacia 發表於 21-6-29 16:18
培僑中學攪咗咁多年都係B2中至頭,班親生仔女去考DSE都未見咩起色,可能學校有見及此,想係小學入手,近年 ...

我以為中學是B1b呢