用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績差
go

成績差

小朋友讀某一線小學。第3學期成績派彩,全部唔合格,想請教大家我應如何做?同小朋友轉校是否最佳方法?講真,我做父母沒跟她溫習,我甘心。但我用盡心機溫習,成績差,真的好心痛。

第三學期是否指小學二年級上學期?如果係二年級仲有機會追呀,暑假的時候睇下點解會咁差。阿女有啲同學係英文人,學校中數常都係中文卷所以一般佢地都考得不太好。另外會不會是教淺考深?導致只複習平時的教學內容不足以應付考試。

醒目開學勳章

回覆樓主:

初小 仲有時間,唔好咁快認輸!
補習加自己教,雙管齊下。

回覆 conniecheung 的帖子

其實她已經有補習。補習老師聽到佢全部都唔合格,都好驚訝。佢幫好溫習完,我再回家再溫都這樣。我好擔心嚟緊新學年。

回覆 Raccch 的帖子

一年級最後一學期

有無學習障礙、發展遲緩、 過度活躍、專注等問題?問下老師,學校社工,有錢就直接搵專業人士睇睇

其實我都未知道她學校是否教淺考深。英文就真係深,中數就唔知。略略同我先生睇過佢啲考卷,佢好多無睇題目。

其實我都未知道她學校是否教淺考深。英文就真係深,中數就唔知。略略同我先生睇過佢啲考卷,佢好多無睇題目。

回覆 仔仔錫錫你 的帖子

無,她家姐有小許專注力不足,但都未去到全部唔合格

回覆 Cherryroy 的帖子

咁可能都係比較粗心,仲未習慣考試模式。幼稚園有冇考試做過試卷?係咪剛剛開始做試卷唔適應呢?初小大多數小朋友都比較粗心大意的。但係都如樓上其他回覆所講,都要了解下佢有冇乜特別的學習障礙。如果係嚴重的話有時老師都會提下家長的。

我大個個都係專注力不足的,但係考試學習冇問題。

幼稚園咩都無,K2疫情,之後到K3,K3都差不多無番學咁滯,番得2個月到,最後一個星期話小一適應,但佢間幼稚園係Happyy  School.

有温書同温得中範圍係2件事,我建議你揾專科專補

我囡以前補英文$400/hr , 呢科個個月洗$5000, 但又真係上到8x90分

咁可能稍微都係比較難適應,冇返學咁耐。唔需要小一考唔好就咁down,再努力搵下辦法幫佢。可以考慮搵專補你地學校既老師。

Cherryroy 發表於 21-6-16 10:05
小朋友讀某一線小學。第3學期成績派彩,全部唔合格,想請教大家我應如何做?同小朋友轉校是否最佳方法?講真 ...
天神??

簽名被屏蔽

第一步分析下分卷錯D乜先, 唔識?大意?唔夠時間?咁先可以對症下藥。
轉唔轉校成績只係其中一個考慮因素, 最主要你覺得教學方式係咪適合你小朋友呢?不過如果無法改善而成績長期處於下游, 我都讚成轉校, 一來成績顯示學校可能不適合小朋友, 二來長期成績差會打擊小朋友自信心的。

英文要靠浸看英文書
英文utube
英文game
英文課外活動
盡做一定有回報

玩咗英文game好快會識到外地朋友
用英文交談

有時的細路受壓力下會甩轆. 我個仔數學分數-次九十幾, 下—次又五十幾唔小心呢家野對男仔來講好難搞
惟有叫佢孝試前做下限時模擬試卷
都未必有用
但係上到五年班又會漸漸自己解決