用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績差
樓主: Cherryroy
go

成績差 [複製鏈接]

其實功課等於温習,識玩一定揾私補,我女小二我安排左上門私補英文,一星期2日,放學一返屋企佢會食d野之後即刻做英文功課先,一般1.5小時可以完成功課,真係比功課班更實際

回覆 Cherryroy 的帖子

要試下比多D鼓勵小朋友. 坊間好多功課班為求完成, 參至會比ANS小朋友抄. 跟本不能治本. 我也是雙職媽, 而且仲要一次過照顧2個小朋友. 只要打好個"開頭", 其實之後既路就會好走好多. 去到小2, 根本連理都唔駛理, 佢地已經自動自覺. 全個小學階段都無補習.

Cherryroy 發表於 21-6-16 10:05
小朋友讀某一線小學。第3學期成績派彩,全部唔合格,想請教大家我應如何做?同小朋友轉校是否最佳方法?講真 ...

現在的補習社是針對她所讀的學校?

回覆 william5575 的帖子

都有啲啲啦!因為老師個囝囝都讀1線學校

回覆 rayeu160 的帖子

我有同爸爸探討過,唔去功課班,但爸爸話佢哋唔自覺囉,99又攪唔掂佢功課

前幾日安慰完你,依家輪到我自己阿女成績唔太好今次期末考有兩科好似未訓醒咁考到失水準。今次我都要開始“的”住佢日日睇佢做功課了。

回覆 Raccch 的帖子

我囡唔止兩科,大家努力!由佢派卷知哂成績嗰日開始,我又聽哂大家嘅意見,真係日日幫佢重溫。當然比番星期六,日佢休息。
‹ 上一主題|下一主題