用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成績差
樓主: Cherryroy
go

成績差

有什麼英文game? Youtube 有沒有效什麼channel 建議?

回覆 qpalzm 的帖子

唔該哂!即日爸爸都同我分析個囡點解會錯,大部份都係無睇題目,直抄答案。數學又係似唔睇清楚題目,就寫落去。英文就唔夠時間,一係睇漏。我同個佢講,不如轉校,佢喊哂話唔想轉,所以我好煩惱。

其實普偏小學英文卷會係多一段段填空格多定,一句句填空格多?我諗緊佢啲卷係咪深

Cherryroy 發表於 21-6-16 13:41
其實普偏小學英文卷會係多一段段填空格多定,一句句填空格多?我諗緊佢啲卷係咪深 ...

cloze passage? 普通校冇,名校有

多謝大家解答,講真睇到個囡成績咁,真的好心痛。自己好大壓力。

Cherryroy 發表於 21-6-16 13:41
其實普偏小學英文卷會係多一段段填空格多定,一句句填空格多?我諗緊佢啲卷係咪深 ...

淺嘅學校係一句句,深嘅學校係一段一段,而且要睇上文下理,上面提示下面!我女學校一年班英文,preposition and tense 已經係一段段做

回覆樓主:

我覺得小朋友只是小一,可能未適應小學的考試模式。家長可睇睇考試卷小朋友主要錯咩,再對症下藥。另又可同老師傾傾小朋友平日上堂情況,了解下佢上堂是專心or成日發夢。再諗諗方法暑假再同小朋友補一補底,睇睇新學年時有無進步。

or 學校有無提及留班?

我覺得又唔洗咁快諗轉校。始終今年和上年情況較特別,小朋友好多時間無得返學。

我間學校同你小朋友近似. 教深一年, 仲要係一大段一大段英文. 15分鐘要做4版紙.陪讀一年, 得出嘅方法係要操. 要揾近似練習做得多, 等佢熟習考試模式.
讀得呢類學校唔可以完全放手俾補習, 父母先係最清楚子女弱點, 希望可以幫到你

回覆 pollywcw 的帖子

多謝哂你解答,!但我想知邊度可以搵到佢哋學校類似練習?

開頭我都冇方向求其買咗堆練習. 後來過咗上學期, 我就留意到評估部份範圍係跟據書本教過topic . 佢學校用longman ,我發現long man 出版社練習揾到相關.
另外, 我會係join FB 試卷谷,有好多人share 試卷, 有d 都啱用
Tense , preposition 呢d 大路一般練習都有, 我會建議買mock 卷形式, 同埋要買深d
去到某d gramma , 我揾唔到練習, 就會自己出題目. 佢最差proofreading, 我咪自己出題俾佢揾錯處.
每晚抽五分鐘要佢做, 做咗2星期, 臨考英文前一日, 佢proofreading 已經可以做啱哂

同理對付一大段英文又要做得快, 我覺得需要閲卷快理解能力高, 唯一可以幫到佢係要睇海量英文書

利用呢個暑假睇多d 書, review 小一課程之餘再教下佢小二課程, 我相信keep 住做exercise 唔多唔少都有進步

同埋我小朋友幼稚園都係happy school 架, 佢都可以係呢類咁谷學校生存到.
我覺得父母揾啱方法就可以,加油!

感激哂!我都要嘗試你嘅方法。

我都係用同樣方法幫小朋友。一定要家長幫手操卷。一定要計時,要有少少壓力。因為平時做exercises 幾叻,考試一緊張,就咩都唔睇。又比D獎勵佢啦,初小,小朋友好细個咋,有動力會落力D。我囡學校勁多quiz, 我平時放D靚文具,stickers之類響櫃桶引佢囉90,100分。成件事就開心咗。有朋友讀天神,小一全科唔合格,媽媽要番工,個女出去補習,公公婆婆睇功課咋。到小三開始成績正常番,今年SMC S1, 成績追到喎。我想講,如果唔係好憎間學校,又或者真係會轉國際。比多兩年小朋友適應下。加油

Cherryroy 發表於 21-6-16 10:33
回覆 conniecheung 的帖子

其實她已經有補習。補習老師聽到佢全部都唔合格,都好驚訝。佢幫好溫習完,我再 ...
有聽過有小朋友都係咁,媽媽帶佢去睇醫生,醫生俾左幾粒維他命丸和魚油佢食,點知食完果個考試考級10內,醫生話小朋友專注力不足,魚油有助提升小朋友專注力

係呀, 認同要計時, 習慣下d 節奏. 講真有測驗考試嘅學校, 都離唔開操卷,尤其係一線學校
做得多自然就會熟
我自己覺得靠睇書唔做練習係唔多夠

不過我想話如果私人補習唔理想, 可以睇下學校附近有冇專補自己學校補習社
我見我學校附近都有間, 好多學生補, 所以佢地有齊我學校以前嘅試卷, 俾佢地操

Cherryroy 發表於 21-6-16 10:05
小朋友讀某一線小學。第3學期成績派彩,全部唔合格,想請教大家我應如何做?同小朋友轉校是否最佳方法?講真 ...

第一年不建議做逃兵,尤其呢兩年無咩點正常學習。

如果中文唔好,認字差,導致唔識睇題目,就先搞呢部份。

如果學校唔多功課(平均2-4份),平日就要加練習俾佢當溫書,你自己睇吓佢邊啲特別唔識,叫補習老師再教過。

雖然全部唔合格,但都唔好一次推太多科要佢改善。做好一科,加強自信,再搞另一科。

回覆 hugub 的帖子

你好, 請問專科補有平台介紹嗎?我想幫我女搵,謝謝

回覆 Luckystars 的帖子

我都想我囡可以追到學校課程

pollywcw 發表於 21-6-17 00:39
開頭我都冇方向求其買咗堆練習. 後來過咗上學期, 我就留意到評估部份範圍係跟據書本教過topic . 佢學校用lo ...
可惜有D小朋友唔係你叫佢做佢就做, 我個小3, 叫佢自己睇書一定hea睇, 睇完無乜得着, 兒家harry potter我都係一句句叫佢讀比我聽, 去到(我估佢)唔明D位解比佢聽(因為佢唔明永遠唔會問), 究竟幾時先可以唔駛陪太子讀書…

Cherryroy 發表於 21-6-16 10:05
小朋友讀某一線小學。第3學期成績派彩,全部唔合格,想請教大家我應如何做?同小朋友轉校是否最佳方法?講真 ...

Sorry我唔識有咩方法可以教你,不過當你因巳盡了力同佢溫習成績都全部唔及格,而覺得心痛時,其實佢也不好受,也一樣巳付出了很多努力,聽落都係答題技巧的問題,做得唔夠快一舊雲等,才六七歲人仔希望你地加油及千其唔好鬧佢,繼續鼓勵佢。

qpalzm 發表於 21-6-17 13:48
可惜有D小朋友唔係你叫佢做佢就做, 我個小3, 叫佢自己睇書一定hea睇, 睇完無乜得着, 兒家harry potter我都 ...

Harry Potter要一句句咁讀又要人解釋真係好難enjoy, 不如睇吓短一D嘅書先。