用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KTS 成績 band 1 尾有什麼中學?
go

KTS 成績 band 1 尾有什麼中學?

如題,多多指教🙏🏼🙏🏼

想問問,如果成績在 KTS 是Band one尾,通常派什麼中學?

smallmom08 發表於 21-6-15 19:52
想問問,如果成績在 KTS 是Band one尾,通常派什麼中學?

band1尾,如要大抽獎都係跟band1隊,冇分頭中尾,band1尾一樣可以抽到1A校,講運氣。

請問那一間直資/私校可試報?

smallmom08 發表於 21-6-15 20:48
直資報名不限名額,心儀及或水平相若的都可以報

smallmom08 發表於 21-6-15 20:48

You can try all.

有同學英文好,雖然1尾,考到上智。
有同學2A,考到顏保玲。。。。

只要敢試,。。。。

請問大概級幾屬於band 1A或1B?有前輩知嗎?

Ababe 發表於 21-6-15 22:31

你是小五家長嗎?呢個問題可以喺學校群組請教,唔使公海問。組內有前輩家長分享。

jason1978 發表於 21-6-16 08:26
你是小五家長嗎?呢個問題可以喺學校群組請教,唔使公海問。組內有前輩家長分享。
...
好明顯唔想開名問啦

Ababe 發表於 21-6-15 22:31

1A 1B只是坊間自己分!其實沒有絕對!考學校除了成績,面試表現都有所影響!如果只以成績計,我個人會保險啲,以頭六成為B1,再除三,頭2/3就係B1A-B1B,當然實際上應該係不止咁少嘅

Okok

隊就同一條
關鍵係你驚唔驚小朋友入到去top band 1, 差人地一截, 之後無心機讀, 老師照顧中上果班於是唔理佢

我自己教過唔同banding 中學, 由26字母都數唔齊, 到英文同native speakers 幾乎一樣都教過
我覺得band 1 尾同學最好入返band 1B-1C學校, 小朋友有滿足感
1ABC其實好多係睇學校公開試成績的估算, 有啲估對有啲估錯. 但學校自己會知收返來的學生, 係全港成績裡大約咩位置
大膽咁講, KTS band 1 尾, 同區可揀返黃芴南, 銀禧
唔介意入沙田, 都唔少EMI中學可試

朋友仔仔之前讀SFA band1c左右,入沙田聖心,讀的輕松,名列前茅。我估KTS應該類似,可以作為參考。

etchai2002 發表於 21-6-17 15:41
隊就同一條
關鍵係你驚唔驚小朋友入到去top band 1, 差人地一截, 之後無心機讀, 老師照顧中上果班於是唔理 ...

黄芴南好啊。有同學讀左一年,中二插左去DB。

little_parents 發表於 21-6-17 19:28
黄芴南好啊。有同學讀左一年,中二插左去DB。
唔止一位!好多同學升中時未必入最top, 係好多例子中一讀咗半年至一年就更上一層樓

bettyay 發表於 21-6-17 20:06
唔止一位!好多同學升中時未必入最top, 係好多例子中一讀咗半年至一年就更上一層樓 ...

阿女和佢朋友們現在係自己中學都更上一層樓,見到自己進步咗,變相自己讀書動力大咗好多。

bettyay 發表於 21-6-16 08:42
好明顯唔想開名問啦

係個group真係唔敢問㗎

smallmom08 發表於 21-6-15 19:52

女校:可以一試聖羅撒、九真,如英文好又係以前個種face-to-face面試可試上智

男女校:銀禧、黃芴南、唔怕谷可試旅港,如果肯定b1,抽都會抽到呢幾個是但一間

男校:試一試英華、St Paul Boys、長天(但我哋好似無師兄入過?)

另,葵青區、沙田區嘅B1都可以一試

回覆 smallmom08 的帖子

現在只是呈一?要留意, 呈二可能會出現不同景象, 因為有Summer Holiday, 學生同家長都會發力.

以前通常7x頭, 只要是80以後就會說是 (九龍城band 2), 係你try唔try 第一志願band 1, 有case兩學生差不多, 一學入band 1, 一個入了鄧鏡波, 我仔話後者名次全級高幾名.