用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 下年度小六升中,應幾時報考五級琴可面試? ...
go

下年度小六升中,應幾時報考五級琴可面試? [複製鏈接]

下年度小六升中,應幾時報考五級琴可面試?
   4    0    0    1

升中面試和考五級琴有咩關係???

0030 發表於 21-6-15 10:10
升中面試和考五級琴有咩關係???
希望多個入好學校機會,可以嗎?

你意思是想有分紙或證書報學校?

如果報直資,最好預10月有分紙,即係最遲九月考

自行1月有分紙就可以

heiyancc 發表於 21-6-15 10:23

考8級都有乜用。

一定係呈分試成績最實際!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 heiyancc 的帖子

我女下年度小六升中,考7級琴,我個人覺得對升中選學校影響不大~

其實除非有演奏級,又有國際大獎,否則對升中無咩作用

不過填表時,藝術音樂呢欄有多樣寫
我舊年填七級都知無幫助,但好過無野填,甘空虛

醒目開學勳章 王國長老

叫做 all round,好過無
答返題目,正常暑假考,升小六就有分紙。如果情況無改繼續係網上交片,幾日就有分紙了

heiyancc 發表於 21-6-15 10:23
樂器 (非鋼琴) 沒有8級或以上水平, 對著重音樂既中學嚟講, 同無其實係無乜分別
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

過來人分享:樂器只是一種興趣,如果小朋友無咩興趣動力學某樣樂器,就無需浪費時間金錢去考級,其實每年嘅校際比賽證書就證明到你小朋友學某樣樂器!本人的小朋友無考任何級別,只每年當興趣去參加校際比賽,到升中已證明到佢嘅級別,事實上近年中學根本唔重視鋼琴,反而中樂冷門樂器會加分!本人兩個小朋友都是自行已入地區名校同傳統名校!最後再多少少心得:最好有參加公益少年團或小童軍之類課外活動,會加印象分!

黑咪喵 發表於 21-6-15 19:12
過來人分享:樂器只是一種興趣,如果小朋友無咩興趣動力學某樣樂器,就無需浪費時間金錢去考級,其實每年嘅 ...

幼童軍要攞到金紫荊章,仲要2,3年級開始參加。

kirstyau 發表於 21-6-15 19:20
幼童軍要攞到金紫荊章,仲要2,3年級開始參加。
童軍當然要一年級已要參加了,如果到5年級先參加好容易俾中學誤解為了升中才參與無誠意,公益少年團就4年級參加,當然前提還是小朋友願意才參加!

黑咪喵 發表於 21-6-15 19:52
童軍當然要一年級已要參加了,如果到5年級先參加好容易俾中學誤解為了升中才參與無誠意,公益少年團就4年級 ...

我地屋苑個旅好似要夠7歲先參加得,記得阿妹小二參加,好彩趕得切2019,小五攞到金紫荊,之後疫情都停哂。家姐小四先開始玩,升中個暑假先攞到。

黑咪喵 發表於 21-6-15 19:52
童軍當然要一年級已要參加了,如果到5年級先參加好容易俾中學誤解為了升中才參與無誠意,公益少年團就4年級 ...

我小朋友學校所有學生三年級以上都要參加公益少年團,所以成績表上至少有一項服務

kirstyau 發表於 21-6-15 20:03
我地屋苑個旅好似要夠7歲先參加得,記得阿妹小二參加,好彩趕得切2019,小五攞到金紫荊,之後疫情都停哂。 ...
升中副菜除了參加呢類活動,最好趁暑假計劃下考兩個國際或考評局認可的英文證書,我自己小朋友校內成績唔算特別標青,甚至一個獎項都無,佢參加公益少年團,校內普通風紀,校外就趁小四小五暑假考兩個英文證書,參加一個領袖生培訓計劃!最後入咗跨區傳統名校

黑咪喵 發表於 21-6-15 20:22
升中副菜除了參加呢類活動,最好趁暑假計劃下考兩個國際或考評局認可的英文證書,我自己小朋友校內成績唔算 ...

英文證書2個女都冇考,但從小已經浸英文說話,英文說話出去面試便知冇得呃。還好阿妹今年有唔錯offer, 大女都中三

LeeCC 發表於 21-6-15 20:19
我小朋友學校所有學生三年級以上都要參加公益少年團,所以成績表上至少有一項服務
...
哈…我女四年級參加,全班得佢一個參加,其餘唔係好熟悉嘅級同學,可能其他家長嫌棄浪費時間,因為精英班。

heiyancc 發表於 21-6-15 09:54
下年度小六升中,應幾時報考五級琴可面試?

冇乜用,真係唔好將冇任何大型比賽獎項的樂器太當一回事。

演奏級都未必有用,中國人嘅說話「五級嘅樂器不要太當一回事吧!」

童軍金紫荊章,唔覺有幫助,也是「錦上添花」嘅服務活動
‹ 上一主題|下一主題