用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 回來隔離中,請問怎樣克服時差問題?
go

[英國] 回來隔離中,請問怎樣克服時差問題?

我孩子回來睡得不好,睡2、3小時又醒,日頭有時眼瞓又睡一陣。

回覆樓主:

我覺得,可以順其自然。

佢地在酒店,醒左就醒左,眼瞓就瞓,唔大問題。成人要返工,就想快點調教返正常睡眠時間,有精神和體力才上班。

我孩子仍在酒店隔離中,hea下悶下食下瞓下.......

你孩子要上Zoom lesson嗎?

仍然要上課, 最好還是要跟英國時間作息, 時差不是問題

TTEE1819 發表於 21-6-15 09:09
我覺得,可以順其自然。

佢地在酒店,醒左就醒左,眼瞓就瞓,唔大問題。成人要返工,就想快點調教返正常睡 ...

只是下午6:00上一堂咋,我見佢好累,睡得不好無精神無動力,又唔想睇劇又唔想打機。

我仔頭兩日作息時間都亂晒籠,連續兩日晚餐都冇食,不過第三日就開始正常返。所以唔好咁擔心,過兩日再睇下佢點。

由佢順其自然,累便睡,慢慢會轉番,放鬆心情休息,唔轉都無咩所謂

回覆 MrsFung 的帖子

我女要3-11 (香港時間) 上課,  打電話比佢都唔聽, 回覆lesson now...
好彩酒店wifi  ok

llmom 發表於 21-6-15 10:00
我仔頭兩日作息時間都亂晒籠,連續兩日晚餐都冇食,不過第三日就開始正常返。所以唔好咁擔心,過兩日再睇下 ...

我個都係無咩胃口食野,如果真係好多人有這情況,我都安心d。謝大家。

係酒店21日可以慢慢適應,阿仔話通常12點瞓,早上5、6點會醒,不過佢會食完早餐,10點又瞓過

亞仔未試過起身食早餐,不過由得佢。

MrsFung 發表於 21-6-15 08:18
我孩子回來睡得不好,睡2、3小時又醒,日頭有時眼瞓又睡一陣。
順其自然,瞓多啲,反正有21日適應。