用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中面試班
go

升中面試班

小女來緊準備升小六
請問有無用家可以分享下,上升中面試班到底有無用,有無好介紹?坊間見問左幾間都比較偏貴,但又唔知好唔好?

Benny402 發表於 21-6-14 23:28
小女來緊準備升小六
請問有無用家可以分享下,上升中面試班到底有無用,有無好介紹?坊間見問左幾間都比較 ...

我覺得無用,我女上過一堂,完全無任何作用,我覺得訓練講野會比較實際,我面試前晚晚夜晚問女d簡單問題,叫佢讀下字咁,其實已經足夠,加上女女學校經常練面試

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

我覺得係有用,只少可以比佢知道一般禮儀、模式,習慣咗會輕鬆一點面對!
另外,果d面試班會比較貼近市場,即佢哋會透過不同渠道去了解中學動態,例如針對某中學單對單模擬面試,只要唔好比壓力小朋友,比佢習慣下,未嘗不可吧!

rsx 發表於 21-6-15 10:07
我覺得係有用,只少可以比佢知道一般禮儀、模式,習慣咗會輕鬆一點面對!
另外,果d面試班會比較貼近市場, ...

有介紹嗎?

回覆樓主:

因為有不恰當內容,所以上面封了。

我地有直中,小學零訓練。
純分享受阿妹之前上過網上面試課程幾好。

https://amazingtalker.com/teachers-and-tutors/niki?language=english

4人英語小組,24美金一堂50分鐘,上完24小時內有錄影睇,可以知道阿妹衰咩。 (第一堂細聲,話完之後好啲,第二堂等人講哂甘濟,先慢十拍\講 ,第三堂Point少人一截,真係一路上一路執佢要改咩。)

另外,淘佬有套30本 “points of view",有能力可以自己同仔女訓練。面試題目唔會一樣(正如協恩校長話唔怕早考公開左試題,因為佢可以變千條唔同),但習慣多討論短時間諗point表達。

題外話,係屋企訓練都盡量習慣戴住口罩訓練聲線足夠大聲,可見黎緊都要用。面試一緊張又再細聲D,到時考官乜都聽唔到。

b3410    發表於 21-6-15 19:05

第一,睇下你哋小學有冇類似升中面試training.

如果學校已經有,未必需要再出去學。如果學校唔提供,例如有直屬學校的小學,最好出去學習一下。熟悉面試模式。
第二,睇下目標學校。

如果目標直資/神校,面試就算加唔到分,也不可以被減分。因為去考的同學個個好叻,成績好的大把,面試出彩固然好,達到average level 也可以保本。如果面試的好差,就基本無緣了。

謝謝大家意見

醒目開學勳章

回覆樓主:

我覺得冇用, 性格嘅嘢好難因為面試班而改變(我女係呢個情況)..

升中面試需要練習機會……尤其是在陌生人面前.
學校升中面試班ok.

英文網站會話也不錯

至少,以上可以涵蓋關於你自己和你的學校生活的常見話題

簽名被屏蔽

我曾聽一個中學老師講:根本無需參加坊間面試班,面試最大目的就是觀察學生的反應同對答學習態度,題目答錯或唔識唔緊要,最重要係肯開口肯不恥下問!最切記切記就不要過於搶答,因為這樣面試官就覺得呢個學生過於急躁同團隊合作精神不足!本人小朋友從未參加過任何面試訓練😂!

回覆樓主:

唔好諗住有好大幫助,因為說話技巧,表達能力唔係一時三刻可以進步,但有練習當然比咩都冇準備好

王家爸爸    發表於 21-6-16 11:54

kelly_wong123 發表於 21-6-16 10:03
唔好諗住有好大幫助,因為說話技巧,表達能力唔係一時三刻可以進步,但有練習當然比咩都冇準備好
...
對,最好既做法係自小訓練。臨急抱佛腳,如果處理得唔好,可能有相反既效果。例如訓練咗說話技巧,開場白建立咗期望,之後既對答露出馬腳,可能更差。

黑咪喵 發表於 21-6-15 20:43
我曾聽一個中學老師講:根本無需參加坊間面試班,面試最大目的就是觀察學生的反應同對答學習態度,題目答錯 ...
對,題目答錯或唔識真係唔緊要,肯開口、肯不恥下問好重要。但係更重要既係回答自己唔識既問題時既舖排,俾老師知道小朋友既推敲答案既過程。如果推敲答案既過程合邏輯,又能夠表現到小朋友既基礎知識有幾寬同穩固,老師就會另眼相看。

王家爸爸 發表於 21-6-16 12:03
對,題目答錯或唔識真係唔緊要,肯開口、肯不恥下問好重要。但係更重要既係回答自己唔識既問題時既舖排,俾 ...
我有個小朋友面試一間地區名校時,面試官故意翹起腳一邊叫小朋友朗誦文章一邊同隔離老師傾計,然後觀察小朋友有咩反應,第二個問題就故意講嘢細聲D,觀察下小朋友夠唔夠膽提出老師問題所在,最後就問一個邏輯問題,根本無標準答案…這些如果小朋友夠淡定就加分,如果不知所措就可能會剔走收生範圍

王家爸爸 發表於 21-6-16 11:58
對,最好既做法係自小訓練。臨急抱佛腳,如果處理得唔好,可能有相反既效果。例如訓練咗說話技巧,開場白建 ...

緊係知越早訓練越好
不過依家已經臨門一腳喇!

我自己小朋友,佢哋平時oral/presentation都okay, 不過,面試方面的確好無經驗。幾堂面試班,“叮”一聲打通條筋,學到的技巧,我覺得唔單單for interview, 對之後的學習也有幫助,也更加自信。
還有,升中面試的實戰經驗,也是十分難得。希望大家越戰越勇  

b3410 發表於 21-6-16 12:30
緊係知越早訓練越好
不過依家已經臨門一腳喇!

我都覺好難一刀切話有冇用。首要有成績面試入場卷,平時英文說話能力有甘上下,再出去操下面試係點,再去實戰下,好多野加加埋埋,先會成功。

學校話遲啲都會有老師同佢地訓練下!我又唔想佢上坊間有很多都係背答案咁,係想訓練下佢大膽d講野大聲d 同埋得體d ! 因為見好多學校面試時個比重都多,30-40% ! 小女成績唔太差!但無特別功能,無拎任何獎!所以怕比較輸蝕

Benny402 發表於 21-6-19 16:03
學校話遲啲都會有老師同佢地訓練下!我又唔想佢上坊間有很多都係背答案咁,係想訓練下佢大膽d講野大聲d 同 ...
所以,你已經可以訓練她了......例如找一些面試問題問她...讓她買東西...等