用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀緊英小或國際學校嘅小朋友,係咪需要畀錢學返中文? ...
樓主: j927tijs
go

讀緊英小或國際學校嘅小朋友,係咪需要畀錢學返中文?  

我地都重英語
唔係想鬥學咩文
只係想分享學中文過程
跟返樓主問題
我新黎教育王國
唔好嚇我或大我啦⋯⋯
你講嘢一定有信服力
但都要照顧下我地呢d初黎報到新人
我以後出post都會小心
應該話出post前要你過目先得

hkpapa852 發表於 21-6-18 04:23
你嘅情況唔同,家庭本身無重英輕中。

叫你依家去學日文/韓文/德文,諗下會有咩感受。

你不滿意人家分享
我刪post了
你分享的最有說服力
你繼續在這做國王

依蓮夢碧 發表於 21-6-18 09:58
你不滿意人家分享
我刪post了
你分享的最有說服力
樓主是不是過於敏感了?細看網友在54樓的回覆,看不到有過火之處。希望大家可以平心靜氣齊分享。

hkpapa852 發表於 21-6-18 09:16
其實我諗最主要係我最初問妳既問題: 到底想小朋友行咩路? 一直繼續讀本地學制? 還是最終會轉走去讀國際學 ...

請你細心看看我之前的留言才作出這樣的批評!你一直說我是重英輕中!可能你有一些誤解!小朋友是上中文幼稚園的!你的回覆有很多東西未了解清楚之前已經妄下結論,還帶點偏激!總而言之每個人的觀點與角度也不同,亦會接受你的意見,但並不代表所有人都會認同!謝謝你的回覆

j927tijs 發表於 21-6-18 11:00

請你細心看看我之前的留言才作出這樣的批評!你一直說我是 ...

妳絕對可以不同意人地既意見, 但自己問心, 有些事情/心態, 自己/家庭真係"沒有"做過?

睇番妳自己身#1既分享:

其實仔仔的朋友仔大部分都是讀國際學校和有幾個朋友是英國人,所以就從小到大都習慣了用英文溝通!

如果單純只是朋友, 家庭主要仍是用中文, 至少令小朋友覺得中文是有"必要"去學 (除非佢唔想同屋企人溝通), 但似乎唔係咁喎?

仔仔本身係讀一間中文教學的幼稚園,但中文就好似學極都唔識,

點解係"中文"幼稚園都唔願學中文? 是否因為對小朋友嚟講, 根本唔認為有需要去學?

咁既情況, 唔通去到"英中"小學, 又會願意學中文?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-18 11:32
妳絕對可以不同意人地既意見, 但自己問心, 有些事情/心態, 自己/家庭真係"沒有"做過?

睇番妳自己身#1既分 ...

算了不作解釋,你已有先入為主的感覺我改變不了你的態度,謝謝你的時間和回覆

回覆樓主:

如果只是要求正常中文寫讀,其實IS也適合你小朋友。也有些比較重中文的IS,可睇下國際學校版收集下資料

如果決定去本地學校,就盡快補回中文基礎,那麼上小學沒那麼辛苦。多看中文書,上下補習班,同佢認下字 趁暑假多時間,上了小一就沒那麼有空閒了

daijuju 發表於 21-6-18 13:09
如果只是要求正常中文寫讀,其實IS也適合你小朋友。也有些比較重中文的IS,可睇下國際學校版收集下資料

如 ...

多謝你的指點和建議 ,暫時教仔仔寫讀中文練字習作,也用了香港小學習字表來學習筆順,國粵語讀音,出乎我意料仔仔竟然有興趣和覺得用發音好玩!希望他能堅持

j927tijs 發表於 21-6-14 22:16
仔仔將於9月入讀一間傳統的英文小學,聽講係全英教,好像只有一堂普通話!
其實仔仔的朋友仔大部分都是讀國際 ...

其實你唔洗太擔心,上到小學自然會學中文,英小嘅中文同中小嘅中文係一樣程度嘅。老實講,我女日常聽說都係用廣東話,英文唔識聽唔識講,佢都話唔鍾意中文,唔鍾意做中文功課,對小朋友嚟講中文讀寫係難嘅。

EudyptulaMinor 發表於 21-6-19 14:23
其實你唔洗太擔心,上到小學自然會學中文,英小嘅中文同中小嘅中文係一樣程度嘅。老實講,我女日常聽說都 ...

我都相信會係咁, 多謝你嘅善意留言,我現在加倍努力,暫時見到仔仔每天都能夠記住十到20個中文生字,亦都識讀一大部分,真係全靠小學習字表呢個app.你講得一啲都冇錯,我仔仔都係麻麻地中文功課,佢形容為中文字體好似濃縮了的圖畫

第一步係你要同佢講中文。跟住再教認字寫字。

本身中文比英文難 (冇咩爭議)
加上呈分試和文憑試的中文比英語要求更高
例如文憑試的中文係母語人的高中水平
文憑試的英文只是第二外語的高中水平/ 母語人的初中水平

英語高分絕對比中文容易,但是英語高分不代表水平很高(例如比得上母語人)。。
投放同樣時間(一半一半)在兩個要求不一的語言,得出的效果自然不一樣

香港文憑試的法語德語只是母語人的高小水平
得到 A 太容易,但是也是高小水平而已。。

小學生都係英語中文去到盡比較好
因為去到盡其實都依然遠遠未夠好
DPS 的話,估計能去 DBS 的都係中英都好,只英語很好(簡單)估計機會低很多
有能力兩個語言去到盡,冇咩壞處

钧熹 發表於 21-6-20 22:07
第一步係你要同佢講中文。跟住再教認字寫字。

是的,多謝指教

Azzurro 發表於 21-6-21 08:52
本身中文比英文難 (冇咩爭議)
加上呈分試和文憑試的中文比英語要求更高
例如文憑試的中文係母語人的高中 ...

多謝你咁詳細嘅回覆 ,現在只能每天多教小朋友寫讀中文,等小朋友正式入讀小一後再看看進度,再作部署!

hkpapa852 發表於 21-6-18 11:32

睇番妳自己身#1既分 ...
你真係好有耐性 。不過可能大家唔係一個channel,出發角度唔同。

我好明你講乜

hkpapa852    發表於 21-6-21 21:04

既然樓主都諗住去外國而且學習中文似乎好困難咁, 不如而家都唔好讀行本地學制嘅小學啦, 你都係想佢識簡單中文而唔係跟上主流教育程度, 咁只要多閱讀都已經足夠

Dybala 發表於 21-6-22 17:50
既然樓主都諗住去外國而且學習中文似乎好困難咁, 不如而家都唔好讀行本地學制嘅小學啦, 你都係想佢識簡單中 ...

去外國是中學以後的打算,暫時學習中文進度還可以,至少現在很學和開始有興趣,綜合大多回覆的意見,都說將會就讀的小學,的中文程度是很好,難得有這個機會,個人決定先放手讓兒子在這傳統小學上學,始終不能埋沒小孩的學習機會,如果真的學習起來有困難或讓他覺得討厭的話,到時候再作打算吧!感謝你的回覆

j927tijs 發表於 21-6-19 17:13
我都相信會係咁,  多謝你嘅善意留言,我現在加倍努力,暫時見到仔仔每天都能夠記住十到20個中文生字, ...

唔知你介唔介意講小朋友入咗邊間英小,或者講係唔係神校果幾間?每日認到10-20個中文字真係好極速,我女係讀中文券幼K3,每星期都係認讀8個詞語,睇嚟你仔仔唔係學唔好中文,只係未搵到興趣,相信佢堅持落去中文可以學得好好。

EudyptulaMinor 發表於 21-6-23 14:11
唔知你介唔介意講小朋友入咗邊間英小,或者講係唔係神校果幾間?每日認到10-20個中文字真係好極速,我女係 ...

你好,囝囝係入咗DPS, 係咪神校我唔夠膽講,只係因為住得近,有鄰居小朋友就讀,覺得校風好,小朋友也非常有禮貌和守規則,再加上是津校,亦是小班教學和英語吸引了我們 真的非常適合仔仔! 我的小朋友也是讀中文的卷幼,但之前發現他中文字除了能照抄寫得比較整齊之外,讀寫好像永遠也記不住,所以開始擔心,又或者可以講係我之前冇乜點同佢溫習中文所導致!但綜合網友的意見,我就開始每天用大約半小時到一小時教囝囝認讀中文字母,會分開兩到三次嚟教,然後再問問和測試,看看囝囝是否真的能記得寫法和懂得讀出嚟!暫時進度我也不知道是好還是不好,只是盡力而為!你女女係每星期認讀8個詞語,是從功課?其實個人認為,小朋友是一張白紙,教他什麼就會懂什麼,有機會是學校的功課比較簡單,所以就讓小朋友認讀中文生字比較少吧!是的你說得非常正確,要學好中文應該是可以的,最重要是能夠堅持下去! 你也要加油!