用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀緊英小或國際學校嘅小朋友,係咪需要畀錢學返中文? ...
樓主: j927tijs
go

讀緊英小或國際學校嘅小朋友,係咪需要畀錢學返中文?   [複製鏈接]

可以問下係邊間傅統英小?

minichong28 發表於 21-6-17 09:21
回覆 j927tijs 的帖子

聽家長建議過, 佢地多數都會四年班開始惡補的...不過成效點就唔知

媽咪朋友都擔心佢囡囡,因為九歲,但只有小一的中文程度!而小朋友亦同我講佢都唔鍾意學中文,反而對西班牙文和法文有興趣

ar_mak 發表於 21-6-17 10:23
有句野叫做書到用時方恨少,你係永遠冇辦法知道,到底係學幾多先算夠用。如果從多數經驗去睇,係講緊學任 ...

你講得好啱,真係針冇兩頭利,所以我亦不敢奢望仔仔中文程度會超級好,只要懂得基本的中文寫讀,已心滿意足!

Ytkaren 發表於 21-6-17 11:40
可以問下係邊間傅統英小?

j927tijs 發表於 21-6-17 11:43

媽咪朋友都擔心佢囡囡,因為九歲,但只有小一的中文程度! ...

我女都係鍾意西班牙文多啲

DPS點會吾注重中文?  如果樓主小孩係“英文人”, 好可能遲D會追吾上DPS既中文程度。

GreenMaDad 發表於 21-6-17 14:00

DPS點會吾注重中文?  如果樓主小孩係“英文人”, 好可能遲D會追吾上DPS既中文程度 ...
識得人小朋友讀緊,每星期中文默書都令佢頭痛。佢個小朋友正正就係鍾意用英文溝通,自己睇齋字冇圖嘅英文書,但中文跟得辛苦。樓主小朋友如果搞得掂校內中文,已經好好,仲要係普教中喎,唔需要再外補。

maxifoxy 發表於 21-6-17 13:22
我女都係鍾意西班牙文多啲

如果小朋友都有興趣,真係要畀佢嘗試學下

GreenMaDad 發表於 21-6-17 14:00

DPS點會吾注重中文?  如果樓主小孩係“英文人”, 好可能遲D會追吾上DPS既中文程度 ...

請問係咪你小朋友都讀緊?何出此言?因為有些用家表示就讀的小朋友中文程度會比較遜色,但你的回覆就相反。所以想了解一下點解你會有咁嘅見解

John_3_16 發表於 21-6-17 14:26
識得人小朋友讀緊,每星期中文默書都令佢頭痛。佢個小朋友正正就係鍾意用英文溝通,自己睇齋字冇圖嘅英文書 ...

多謝你嘅詳細分析解答,自從發了這帖後,這幾天都要求小朋友練寫讀中文字,大約半小時到一小時!暫時結果還算滿意,發現小朋友學嘢都算快,可惜就是有點粗心大意,比如說會寫漏一點或一橫。兒子亦反映中文字對他來說好像在看一幅圖畫。我覺得他的形容真的很搞笑

我小孩不在此校,但知道它到現在也希望畢業生能上DBS或DGS, DBS 同DGS英文勁,都不代表它們不注重中文,相反,它們都越來越注重中文。基本上,入得傳統學校,學校會期望學生中英文都得。

GreenMaDad 發表於 21-6-17 17:41

我小孩不在此校,但知道它到現在也希望畢業生能上DBS或DGS, DBS 同DGS英文勁,都不 ...

明白,你講得非常有道理,多謝你嘅提點

j927tijs 發表於 21-6-17 17:48
明白,你講得非常有道理,多謝你嘅提點
DPS係傳統學制既英文小學, 中文要求唔會低於一般官津中小
加上DBS本身小學既學生中文底子唔夠好, 佢地對其它要求自然會更高, 所以DPS中文既要求, 絕對唔會低

坊間一般官津中小, 小一上學校已開始要估大約中文閱讀理解, 文章約50字, 問題通常2-5題, 有選題, 填和長答

自己諗吓要點應付

如果唔想應付只求學中文, 不如去番國際學校, 自己外補中文算
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-17 20:43
DPS係傳統學制既英文小學, 中文要求唔會低於一般官津中小
加上DBS本身小學既學生中文底子唔夠好, 佢地對其 ...

你的回覆非常清晰,如果真的是如你所說DPS的中文底子不會太差的話,那麼我覺得應該先讓兒子試一下,看看進道如何才決定!
最主要我是以為dps沒有中文教學或程度比較低,所以才擔心!
只是擔心兒子是中國人,怎能不懂得寫讀一些基本的中文字 正如我之前的回覆,我不是要求學術性,只希望小朋友願意學習就可以了!
Anyway, 多謝你嘅詳盡回覆!

j927tijs 發表於 21-6-17 21:57
你的回覆非常清晰,如果真的是如你所說DPS的中文底子不會太差的話,那麼我覺得應該先讓兒子試一下,看看進 ...
如果家庭唔配合, 就算入到中小, 中文都唔會學好
至於妳所謂既學好中文, 同本地學制小學要求, 可能有天與地既分別

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ar_mak 發表於 21-6-17 21:41
不如咁講啦,中文既水平應該要去到幾多,始終都唔係話自己收貨就算,例如將來升學就業,你有冇考慮過會比 ...

實不相瞞,如無意外中學應該會出國讀書,所以我嘅要求好簡單,只係希望能讀能寫基本簡單的中文字,外國人都花錢學國語,個人認為多學一種語言也有好處,只是比較執著中國人一定要懂一點中文 不明白你最後的意思是什麼,但點都好多謝你花時間回覆

hkpapa852 發表於 21-6-17 22:01
如果家庭唔配合, 就算入到中小, 中文都唔會學好
至於妳所謂既學好中文, 同本地學制小學要求, 可能有天與地 ...

可能大家有點誤會,我從來沒要求小朋友學好中文,只希望能讀寫正常的就可以!

j927tijs 發表於 21-6-17 22:03
可能大家有點誤會,我從來沒要求小朋友學好中文,只希望能讀寫正常的就可以!
...
坦白講, 小朋友都升小一, 即6歳或差不多6歳了!
如果家庭配合, 其實呢個年紀, 就算讀卷幼既都能正常讀寫.

家庭唔配合 (重英輕中)的話, 就算6年小學, 正常讀寫中文都未必得

hkpapa852 發表於 21-6-17 22:07
坦白講, 小朋友都升小一, 即6歳或差不多6歳了!
如果家庭配合, 其實呢個年紀, 就算讀卷幼既都能正常讀寫.

幸好小朋友寫中文都還可以,只是他會比較prefer用英語溝通,明白你的意思,所以自從開貼以後,每天也花點時間教他讀寫一些基本的詞語 只係突然間有個感覺,只要自己再花多一點時間教導的話,應該能達到基本要求吧!感謝你的回覆
‹ 上一主題|下一主題