用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀緊英小或國際學校嘅小朋友,係咪需要畀錢學返中文? ...
go

讀緊英小或國際學校嘅小朋友,係咪需要畀錢學返中文?  

deleted

回覆 j927tijs 的帖子

九龍塘嗰間? 我小朋友就係, 同埋玩開既成班小朋友中文都係好麻麻, 普通話又普通得很....玩埋一齊都係講英文, 中文令我好頭痛

班上都有普通話小朋友, 但聽我女講, 佢地講就OK, 做卷默書就..,

minichong28 發表於 21-6-15 11:28

九龍塘嗰間? 我小朋友就係, 同埋玩開既成班小朋友中文都係好麻麻, 普通話又普通得很 ...

j927tijs 發表於 21-6-14 22:16
仔仔將於9月入讀一間傳統的英文小學,聽講係全英教,好像只有一堂普通話!
其實仔仔的朋友仔大部分都是讀國際 ...

我小朋友讀你對面英小,其實只要多陪讀,叫小朋友寫下字,認下中文,成效都係一樣,我都無補過仼何中文,一直都係我叫小朋友睇書,學校又多默書,中文基本上都夠用,放心放手比小朋友闖一闖

仔仔將於9月入讀一間傳統的英文小學,聽講係全英教,好像只有一堂普通話!
如果中學唔諗住係香港讀書,諗清楚為乜要學好中文先。
如果留港讀書仲要係本地學制,咁你一家快D轉返中文台啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

國際學校係會再係外面學中文,不過效果都因人而異程度亦低過local school.
但你入傳統英小都係要讀本地中文,你哋有責任製造中文語境包括閱讀比佢,始終係主科不能太差,你仔平時唔講中文學中文係好難上手,其實local family英文又唔正宗最好快啲轉番中文台再暑假補下中文,如果搞唔掂中文你過兩年都可能要轉國際,兩頭唔到岸。

無編班試呀, 我自己暫時未補中文, 我未知出面中文小學中文程度去到幾深, 但我地中文程度應該都幾淺

回覆樓主:

首先多謝大家願意花時間回覆, ,想問轉返中文台意思係咪夜思要停止同佢英文溝通?
其實個人意願一直係希望仔仔讀國際學校或英小,眼見朋友女兒讀國際學校,現在四年級,但評估發現中文只有一年級程度,是閱讀和寫字的問題,但她的談吐方便廣東話非常好,英文跟native speaker一樣!所以感覺如果仔仔讀傳統英小之後,可能也會出現相似問題。
其實個人不需要仔仔的中文非常了得,我意思是學術性,只希望仔仔能讀能寫正常基本的中文已足夠,我會參考各位意見首先給兒子製造中文閱讀環境,我認讀中文字
其實英語教學或普教中各也有可取或不足之處吧! 始終不能要求英文小學,的中文程度會比中文教學的小學好,但可以肯定的是英文語境一定畀其他小學高吧!個人始終比較prefer英語教學,感覺上比較適合仔仔,個人擔心如果仔仔入讀普教中的小學,雞同鴨講,對仔仔來說更加困擾

我地學校係普教中的, 同埋每星期都有中英默, 範圍也不少, 最近改良了中文範圍無咁多, 小朋友無咁吃力, 但家長如果希望小朋友中文唔會太落後其他中文小學, 可能真係要外補

另外, 常識都係中文教, 可以幫補吓既

minichong28 發表於 21-6-16 12:27

我地學校係普教中的, 同埋每星期都有中英默, 範圍也不少, 最近改良了中文範圍無咁多 ...

原來係咁,即係常識同中文科都係用普通話教授?如果係咁嘅話,應該都會識得基本嘅中文,咁我都冇咁擔心,多謝你嘅回覆!

j927tijs 發表於 21-6-16 12:46
原來係咁,即係常識同中文科都係用普通話教授?如果係咁嘅話,應該都會識得基本嘅中文,咁我都冇咁擔心,多謝你 ...

普教中, 常識用廣東話教。

我好想外判中文, 但覺得有啲貴

回覆樓主:

又, 讀中小就唔使補中文咩?  

maxifoxy 發表於 21-6-17 00:03

明白,咁更加好,有普通話亦有廣東話 因為一直誤會了所有科目都係用英文教,還有誤會了普教中的意思是所有學科都以普通話教授 所以就問問大家是否需要外補中文!不好意思詞不達意,感謝你的回覆!

maxifoxy 發表於 21-6-17 00:03

金錢是其中一個考慮因素,但個人認為時間是最大的敵人,除了學業還有興趣班的兼顧,感覺如果太多的話,會令小朋友反感,怕弄巧反拙!

j927tijs 發表於 21-6-17 00:29
金錢是其中一個考慮因素,但個人認為時間是最大的敵人,除了學業還有興趣班的兼顧,感覺如果太多的話,會 ...

學習語言最重要既係動機...  
無心學, 點補都係徒然

聽家長建議過, 佢地多數都會四年班開始惡補的...不過成效點就唔知

回覆 maxifoxy 的帖子

據我所知, 普遍呢到小朋友都好抗拒中文

minichong28 發表於 21-6-17 09:21

聽家長建議過, 佢地多數都會四年班開始惡補的...不過成效點就唔知

遲, 高小要作文, 閱讀理解又深, 難追。
仲要兼顧其他科

回覆 maxifoxy 的帖子

我小朋友9月小四, 雖然老師無投訴佢中文, 但睇黎都要惡補吓