用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德田李兆強係咪真係咁谷?
樓主: evachan1
go

德田李兆強係咪真係咁谷? [複製鏈接]

callyclm 發表於 21-6-14 17:46
個人認為學習態度同個人責任感比成績重要
用所謂「趟平」方式去處理,對小朋友將來融入社會做人做事,睇下 ...

我都覺得態度影響一生,為咗個名入去,又要自暴自棄。咁不如一早考慮定自身的教育理念同學校是否一致。

回覆 evachan1 的帖子

我係用家!  首先, 你小朋友扣入德兆, 咁你小朋友一定有佢既能力.
第2, 雖然每個星期都有中,英默書, 但其實唔洗太緊張. 我記得小一班主任同我地講,唔好因為默書傷親子關係. 因為多默書既原因係想小朋友keep住溫習,平時默書係唔計分係成績表, 因為考試有一科係默書,而內容就係平時默書既範圍. 所以平時當溫定,考試就唔洗咁擔心.

另外, 我見數學每星期係學校有小評, 但都唔洗過分緊張,因為我估計只係想了解佢地嗰個星期學既識幾多.咁仲好,只道佢地明幾多.

同埋我見測驗考試, 你溫學校俾既範圍就無問題.

仲有,當因疫情zoom既時候, 我見唔少學校依然有默書/測驗 (zoom住做), 但我小朋友無law. 可能佢地初小啦.

當然到咗高小有幾谷, 我未知, 但我小朋友暫時都讀得OK! 老師大部份都好好.

起埋我覺得係呢間學校考頭80, 應該無係happy school 考頭10咁辛苦.

當然,如果你小朋友係女仔, 培道都係一個唔錯選擇.

以上係我個人建解.

evachan1 發表於 21-6-14 06:15
小朋友叩門入。德兆係咪真係唔適合太活躍,坐唔定嘅小朋友?老師又係咪好嚴?比較傳統?老師都建議我揀私校 ...
我同樣有德兆同另外兩間直私。我小朋友可以坐得定但做功課方面就好"咪咪摸摸"好慢的,我有朋友都係李兆強度讀,功課量真係多少少,一個小二一個小三,我亦都睇過佢哋啲測驗卷,自問唔想每日同佢搏鬥,咁我決定最後都係揀直資囉。

evachan1 發表於 21-6-14 06:15
小朋友叩門入。德兆係咪真係唔適合太活躍,坐唔定嘅小朋友?老師又係咪好嚴?比較傳統?老師都建議我揀私校 ...

你扣得入德兆就代表小朋友有實力,同學校覺得你地屋企support足夠
所以唔洗諗唔讀得掂
繼續keep住進步就係band 1生

反而讀培道要預左讀band 2 培中
而且培道雖然係九龍城網,但只得1/3學生入band 1,同其他地區津小無分別

但係培道係sell 愛心同價值觀
睇你要d乜

sinsinlo 發表於 21-6-16 17:29
回覆 evachan1 的帖子

我係用家!  首先, 你小朋友扣入德兆, 咁你小朋友一定有佢既能力.

多謝你詳細講解(emoji)(emoji)

starry_night 發表於 21-6-16 19:34
你扣得入德兆就代表小朋友有實力,同學校覺得你地屋企support足夠
所以唔洗諗唔讀得掂
繼續keep住進步就係 ...

見過校長,佢真係好有愛,因為我小朋友都係一個幾需要關愛嘅人,所以先難決定。
‹ 上一主題|下一主題