用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分試與考4級琴需要取捨嗎?
樓主: kelly6688
go

呈分試與考4級琴需要取捨嗎? [複製鏈接]

kelly6688 發表於 21-6-13 17:31
囡 區b1 小學,學校150多人 , 排90-100左右. 不是很穩定. 呈分1不理想. 兩課主科各63分,一主科 73分. 數 ...

當然是呈分試啊!

你個女的成績已經唔理想,當然唔好分心去考琴試,學琴係興趣,之後學或考都可以,但呈分試只有三次機會,仲會影響就讀六年的中學的選擇,你應該知道邊樣重要,我女今年呈一,雖然年年考班頭幾名,又有半條龍bank 1 中學,但上年9月開始我已經停曬興趣班,全力以赴呈分試

學校中一收生永遠都係成績第一!所以,呈分試係最重要架。

回覆樓主:

樓上2位媽媽,我又唔太認同。
呈分試是重要,但也只是人生中一小部份,我相信人人天生的資質能力都唔同,不用以成績或派咩學校斷定一切。而且呈分試成績與興趣班沒必然因果關係,有人周身刀張張利,有人就算出盡力成績都係未如理想。
於我而言,興趣班,有興趣就繼續愉快地學,無興趣無謂勉強,但不用為呈分試放棄一切。
老實說,小學嘅嘢,真係唔駛好似dse咁日讀夜讀,都係考試前衝下啫,如果要日日朝9晚9咁溫習先達標,我個人覺得無謂chur到咁盡了,就算上到b1中學都會跟得好辛苦。

hkpapa852 發表於 21-6-14 12:38
坦白講, 令千金呢個排名, 要升上B1難度頗高

小強雖然係區內強校, 但如排名在70以後, 基本上都唔好有期望 ...

我同意現實一點,去睇下b2中學,不要覺得停咗學琴就會所有嘢如你所願。
阿女唔想學,就停啦,等佢溫完書都可以鬆一鬆,唔駛再陷入另一件苦事。
始終相信,讀b1又好b2又好,人人都有自己的人生,不要將你的意願強加在女兒身上。而且,也好好同女兒傾下佢有咩諗法,希望將來讀咩中學過怎樣的人生。

pinkupinku 發表於 21-6-19 23:43
我同意現實一點,去睇下b2中學,不要覺得停咗學琴就會所有嘢如你所願。
阿女唔想學,就停啦,等佢溫完書都 ...

事實上入一間合適水平既學校,好過盲目追求名校

入名校墊底,捱唔捱到畢業?畢業又會係咩成績呢?

反之入到B2好學校估做前列,仲大機會入到大學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題