用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教小學 vs 軒銅
go

聖保祿天主教小學 vs 軒銅  

女仔,應點揀,如想入bps 是否揀軒銅

我覺得st paul保險d,如果你覺得你女會好叻去到級頭就軒銅。

alicelam881 發表於 21-6-13 15:01

是「祿」非「綠」,如果你有信心個囡可以起軒銅考頭級五內(只計女仔/有錯請指正)用聯繫位(好似得數個)又願意冒險,如考唔到級頭的話係可以靠公海位爭入bps,另一方面又捨得放棄手執spss 呢間1b直中,再外闖(如有能力的話),我覺得鍾意冒險既家長及小朋友應該取軒銅。

建議你望下隔離post,都有講緊軒灣、軒銅的聯繫位情況

Paul cat,到時成績好一樣可跳船,中游又有b1直中

你可能首先要去瞭解下直屬和聯繫嘅分別~~~

若果一心一意目標只有BPS,係灣仔當然兩軒係明顯有利,亦係你嘅唯二選擇,只得佢哋係聯繫,其他唔會岩你~~~

但論學術水平,SPPCS明顯優於兩軒,亦明顯係你跟到佢哋6年,係非常大機會可以直升嘅。當然,升中唔揀直升你係有選擇權~~~

個人意見,如果係我就會揀聖保祿

兩軒女生齊抽BPS灣仔區12個聯繫位
但BPS屬東區 灣仔區只有兩個公海位
無男生抽QC聯繫再抽大量公海優勢

BPS 2020年
軒灣9 + 軒銅5 = 14
灣仔 聯繫12 + 公海2 = 14

QC 2020年
軒灣26 + 軒銅28 = 54
灣仔 聯繫16 + 公海51 = 67

回覆樓主:

SPPCS有直中 B1/B2生升中有保障
直屬位99 / 小一學額120 = 82.5%
升中亦可外闖更上一層樓 攻守兼備

Poyau 發表於 21-6-13 17:19

兩軒女生齊抽BPS灣仔區12個聯繫位

請問呢啲數據邊度可以睇到?唔該曬

mcl203 發表於 21-6-13 15:52
你可能首先要去瞭解下直屬和聯繫嘅分別~~~

若果一心一意目標只有BPS,係灣仔當然兩軒係明顯有利,亦係 ...

請教為何聖保祿天主教小學的學術水平會明顯優於兩軒,謝謝指導

醒目開學勳章 王國長老

SP係穩陣之選,keep住唔太差,原校升難度分唔高
軒官搏BPS係王者之戰,唔好忘記軒官每年都有尖子插班,就係為聯繫位,要贏對手一d都唔容易。平均分差幾分排名跌幾十就係呢種

讀軒銅也好,聖保祿也好,做到級頭就有望入BPS。
做唔到就一間要望天打卦,一間都有直中backup。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你係中Paul cat,叩軒銅?定兩間都叩緊?Paul cat應該未咁快知叩門結果?

Charlotte_mom 發表於 21-6-13 19:25
SP係穩陣之選,keep住唔太差,原校升難度分唔高
軒官搏BPS係王者之戰,唔好忘記軒官每年都有尖子插班,就係 ...

Totally agree. Vote for SP!

alanyeungsl2011 發表於 21-6-13 19:16

依據SPPCS校務報告,佢哋係擁有~95%全港Band2水平以上嘅學生~~~

以灣仔4間女校,都應該擁有頗高嘅B1率,係餅仔1/3原理下,可以估算係比其他非直聯學校B1率高嘅~~~

入咗 Paul Cat,先一鳥在手,進可攻,退可守

回覆樓主:

樓主,你已經開po問女抜小插班,其實你係準P1生定已經係P1生?~~~

alanyeungsl2011 發表於 21-6-13 19:16

參考SPPCS校務報告內SSPA數據

年份 B1及B2生比例
2020年 約95%
2019年 超過85%
2018年 超過85%
2017年 超過85%

學校報告2019-2020 (p.27)
https://www.sppcs.edu.hk/attachment/news/pdf1603183261cjFuc.pdf

學校報告2018-2019 (p.29)
https://www.sppcs.edu.hk/attachment/news/pdf1582095397uLOZs.pdf

學校報告2017-2018 (p.24)
https://www.sppcs.edu.hk/attachment/news/pdf1540273885O8Ns.pdf

學校報告2016-2017 (p.26)
https://www.sppcs.edu.hk/attachment/news/pdf1517196947xFtUh.pdf

aprilng1979 發表於 21-6-13 18:04
請問呢啲數據邊度可以睇到?唔該曬

兩軒網頁有升中數據

軒灣
https://www.hrgps.edu.hk/index.php?action=sec

軒銅
https://www.hrgpscwb.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=11&pageId=429&cpmId=382