用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教小學 vs 軒銅
樓主: alicelam881
go

聖保祿天主教小學 vs 軒銅   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-6-15 13:07
SPPCS已經有數字講咗佢哋係有全港性B3生,灣仔係比全港性水平更高,亦或許表示佢哋有比公佈嘅B3生%更高~ ...

sppcs 有band 3生,而直屬中學又可以收晒全部直小生,即band 3 生都可以入到直中?

alicelam881 發表於 21-6-15 14:40
sppcs 有band 3生,而直屬中學又可以收晒全部直小生,即band 3 生都可以入到直中?
...
一般情況下,b3生係唔會入到,除非spss願意因特別原因起叩門收返,作為家長立場,又諗諗,band 3生點讀spss?入到都辛苦,無謂。

medicine 發表於 21-6-15 14:35
之前講緊係塘官小一間,你話會唔會自行收返3幾個,我再話當QES的招生老師傻的?~~
搞清楚前後的關係先啦.

你用塘官小,我用油尖旺官小,相同論點,有乜衝突?我一直講我唔熟油尖旺的~~~

例子,若QES有用自行位,收8個官小生,組合係4個塘小+4個他官小,同你只講12個塘官小,當中有4個自行,有乜分別?~~~

mcl203 發表於 21-6-15 14:43
你用塘官小,我用油尖旺官小,相同論點,有乜衝突?我一直講我唔熟油尖旺的~~~

例子,若QES有用自行位 ...
4個塘官小自行入QES

好彩係你講的咋!如果係事實,估計滿地眼鏡~~

都係個句,當QES的招生老師傻?

medicine 發表於 21-6-15 14:45
4個塘官小自行入QES

塘官小在更早之前,有一年13個入到.係咪5個自行入???

...

直屬位一般只有B1+2符合資格,若直中要係直屬位收埋B3生,去要預先通知教局,所以基本上唔會用於B3生~~~

...
唔會。因為呢類B1上游嘅小學上直屬中學時,大部分位俾咗直屬B1學生, 只有少量位俾直屬B2 學生爭,唔可能有位俾B3

medicine 發表於 21-6-15 14:45
4個塘官小自行入QES

邊年?
過往見都係指8-9個
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 21-6-15 14:28
77#的回復,全部内容,並無編輯之前:
聯小學生全部隨機號碼靚,再抽第二次先叫有著數,否則都係無用。
聯中唔一定自行唔收聯小學生,只知過去兩年有公佈自行結果,好肯定QC同KC無收,BPS係有收。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 21-6-15 14:37
按照77#的回復的理論,只需有一個街外生報名,已經極大概率取走公海一個及兩個報名亦以大概率取走兩個公海位 ...

你自己改變我嘅説法,我幾時講過只要有1個街外生,#87解釋咗,叫你試吓解釋又當睇唔到?~~~
**********************************************************************************************************
8個學生,2x聯A,2x聯B,2x他C,2x他D。聯位2個,街位2個。你不如試吓解釋,係非常公正隨機抽樣派號碼,如何可以令聯A+聯B盡取本區4個位呢?

hkpapa852 發表於 21-6-15 18:26
邊年?
過往見都係指8-9個

唔係年年穩定有12-13個?只係某年有8-9個,咁唔需要討論了,聯位8個,街位58個,我一早以為講緊穩定12個,甚至有年13個~~~

medicine 發表於 21-6-15 14:28
77#的回復,全部内容,並無編輯之前:

你中意睇D唔睇D,首先,#77係講緊BPS,成句‘BPS過往係有用自行位收兩軒生’又唔去睇,我可以講乜呢?

我做過幾年分析,印象中係已知灣仔小學加起嚟總數係大過 聯+直 人數嘅。化表D乜?咪如#109講,BPS係有用自行位收兩軒生囉~~~

回覆樓主:

以前嘅分析,灣仔校入BPS,只可以估,聖雅各和某些小學唔俾人數,直小直情無資料:
2014 最少14個 兩軒11個 真光0個
2015 最少18個 兩軒15個 真光3個
2016 最少13個 兩軒12個 真光1個
2017 最少18個 兩軒15個 真光2個

亦可能,反映之前網友所說,直小和真光係極少以BPS為乙1之選~~~

其實如果樓主進取的話, 不妨試軒小, better than留喺st. Paul .

聖保祿中學一點都唔失禮, 有保險線, 呀女好叻的話可再考神校,更上一層樓

*軒小親眼見過名列前茅B1仔, 隨機號碼唔好派唔到英中, 好失望, 最後關叩到熱門直資男校

hkpapa852 發表於 21-6-15 18:40
聯小學生全部隨機號碼靚,再抽第二次先叫有著數,否則都係無用。
聯中唔一定自行唔收聯小學生,只知過去兩 ...

QC,KC首選無揀2軒,但佢地有無候補中獎,無人有數據肯定無有

catf2 發表於 21-6-17 16:44
聖保祿中學一點都唔失禮, 有保險線, 呀女好叻的話可再考神校,更上一層樓

*軒小親眼見過名列前茅B1仔, 隨機 ...

名列前茅B1仔如果入唔到英中, 明顯係統一派位填表策略出錯

兩間軒小都一定會叫前40名學生早D放TSK同放晒所有B1中學先, 如果跟足指引, 雖然未必係最好選擇, 但一定唔會派唔到B1中學.

除非家長比學校更保守, 一早填B2投降

gigiyyc 發表於 21-6-17 16:57

QC,KC首選無揀2軒,但佢地有無候補中獎,無人有數據肯定無 ...
QC應該有俾少量後補俾兩間軒小 (肯定軒灣上年有一個), 但愛官估計係無 (咁多年嚟都未試過收得多過聯繫位+街外位, 仲試過聯繫位都用唔晒, 明顯無人後補入到)
KC就唔知

hkpapa852 發表於 21-6-17 20:13
名列前茅B1仔如果入唔到英中, 明顯係統一派位填表策略出錯

兩間軒小都一定會叫前40名學生早D放TSK同放晒 ...
佢都是聽老師建議, 點知TSK 都派唔到..考了港大對面間男校

catf2 發表於 21-6-18 11:59
佢都是聽老師建議, 點知TSK 都派唔到..考了港大對面間男校

如果真係灣仔區B1學生, 只要填晒統一派位可選既B1中學先 (即係包括SJC, RC.....), 無可能一間都入唔到

最終又入叩到SPC的話, 應該一定有B1水平, 真係唔知佢填表時係點填

‹ 上一主題|下一主題