用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教小學 vs 軒銅
樓主: alicelam881
go

聖保祿天主教小學 vs 軒銅   [複製鏈接]

medicine 發表於 21-6-15 13:24
但事實,例如,聯小抽唔到聯繫位,係同一組隨機號碼用於聯繫和街位,抽唔到聯繫位,已經證明號碼唔會係靚, ...

各區有本身特色,曾經求求期計過下,沙田係非常充足嘅所謂B1位,只計1A或1B已經近乎足夠。係咁足夠嘅情況下,已經有一大班呂小生抽沙呂,其他小學仲有冇咁嘅需要去一窩峰去抽沙呂呢?~~~

例子最明顯係兩軒,有冇可能佢哋年年抽到靚號碼?~~~

medicine 發表於 21-6-14 12:28
但如果係B1生,比如在SPPCS,僅僅考到10至40名.一定沒機會BPS.但在該校同樣的名次,如果係在軒小,是已經可以參 ...

唔係 SPCCS級10-40 入唔到BPS 係唔知

有直屬就只會在自行階段揀BPS 派位揀返直屬,唔會有人揀BPS 點比較兩軒人人都揀BPS

SPCCS 無名次 基本上唔會知級幾

樓主唔係睇幾想入BPS 係幾不願意入SPSS 畢竟比較不到入BPS 機率 但係入SPSS 機率透明

medicine 發表於 21-6-15 13:24
但事實,例如,聯小抽唔到聯繫位,係同一組隨機號碼用於聯繫和街位,抽唔到聯繫位,已經證明號碼唔會係靚, ...

塘官小幾多人入我係唔知嘅,抽聯小位還看本區對手,似乎印象中並非強校,官校有否出自行位收3幾個,我唔知有冇可能~~~

mcl203 發表於 21-6-15 13:31
各區有本身特色,曾經求求期計過下,沙田係非常充足嘅所謂B1位,只計1A或1B已經近乎足夠。係咁足夠嘅情況 ...
所以正正質疑你的靚號碼已經在聯係位用盡之説咯.灣仔沙田你可以以少人報來做藉口,(前面已經講過沙田,無需提灣仔而已).但你講得出個論點,就該在任何一區都應該行得通先得丫嘛.兩仁於林護,情況不熟悉,故而無法擺具體情況,但可想象,難道其他非兩仁生極少報林護?
QES的情況你的論點是無論如何是講不過去的.請不要以不同的區有不同的特色為~~

聯係位已經使用了靚隨機號碼之説講唔通.

mcl203 發表於 21-6-15 13:38
塘官小幾多人入我係唔知嘅,抽聯小位還看本區對手,似乎印象中並非強校,官校有否出自行位收3幾個,我唔知 ...
當QES的招生老師傻的?收3幾個官小而不收他區或其他小學B1生?

bj1315 發表於 21-6-15 13:36

有直屬就只會在自行階段揀BPS 派位揀返直屬,唔會有人揀BPS 點比較兩軒人人都揀BPS

SPCCS 無名次 基本上唔會知級幾

樓主唔係睇幾想入BPS 係幾不願意入SPSS 畢竟比較不到入BPS 機率 但係入SPSS 機率透明

爲了辯論而辯論>好,你贏了.

PS:明顯,兩軒有聯係位,先有動力乙一報BPS.兩個公海位,如果按照203兄的理論,在其它小學報,係必勝兩軒生的.可惜無人有數據證明到.因爲風險太大.(即是否間接否定了聯係位已經使用了靚的隨機號碼之説?!)

medicine 發表於 21-6-15 13:41
所以正正質疑你的靚號碼已經在聯係位用盡之説咯.灣仔沙田你可以以少人報來做藉口,(前面已經講過沙田,無需提 ...

8個學生,2x聯A,2x聯B,2x他C,2x他D。聯位2個,街位2個。你不如試吓解釋,係非常公正隨機抽樣派號碼,如何可以令聯A+聯B盡取本區4個位呢?

勿忘:1.要年年同樣出現,2.事實,人數唔會係8個~
例如,雙仁,兩呂,兩軒,人數已經係聯繫位兩倍以上,自己放返你認為嘅他校生去抽呢啲聯繫位

想法:沙呂生50個,他校50個,聯位20個。抽完聯位20個,剩低兩呂生30個,他校生50個,係機率估計下,兩呂生如何可以年年進佔頭位?Ps,無否定兩呂生仲有唔少學生係頭位~~~

medicine 發表於 21-6-15 13:43
當QES的招生老師傻的?收3幾個官小而不收他區或其他小學B1生?

QES我早已講咗唔否定,唔否定即係都唔肯定。咁你又估下某些天主教中學有收外籍生,咁你又認為佢哋經甚麽途徑入呢?又係勿忘,一般情況,一科中文已經令佢哋成為本區B1生有難度~~~

mcl203 發表於 21-6-15 13:52
8個學生,2x聯A,2x聯B,2x他C,2x他D。聯位2個,街位2個。你不如試吓解釋,係非常公正隨機抽樣派號碼,如 ...
尼樣好似係需要你來解釋啵,點樣先做到在有大量的街外生報名之下,而聯係位已經使用了靚的隨機號碼,即官小剩低的係差的隨機號碼都可以入到好幾個QES.
PS:但如果否定了聯係位係使用了靚的隨機號碼,卻好易理解.

兩軒,係灣仔的競爭對手報名人數少,咪可以得出如此結果咯(類推兩仁兩呂等).在無聯係位使用了靚的隨機號碼之説下,咪亦解釋到官小入QES的人數咯:即大家抽,都機會均等而非因爲聯係位已經抽了靚號碼從而降低了不中聯係就難中公海之説咯

曾經自己小朋友有位同學,乙5派咗去一間他區現評B1A中學。坊間大力讚好運,號碼靚。靚?先唔評佢屬Band幾,Band靚?早已入咗直中啦。號碼靚?乙234都派唔到喎。去到乙5仲靚?只可以話好運。又除非,呢間直小學生隨機號碼盡佔本區前列位置~~~

mcl203 發表於 21-6-15 14:05
曾經自己小朋友有位同學,乙5派咗去一間他區現評B1A中學。坊間大力讚好運,號碼靚。靚?先唔評佢屬Band幾, ...
尼個好容易解釋:沒其它同學在該生之前報該他區位.
PS:勿以無相關的特例來叉開視綫.既然講得出聯係位係使用了靚的隨機號碼,就該係每個區都成立,那麽,請問如何解釋QES每年收的KL1三間官小的總人數?

medicine 發表於 21-6-15 14:03
尼樣好似係需要你來解釋啵,點樣先做到在有大量的街外生報名之下,而聯係位已經使用了靚的隨機號碼,即官小剩 ...

你用8-12個入聯中,8個聯繫位,幾間官小,去解釋相同幾拾人年年派入聯中,完全合理?都係勿忘,年年如是,穩定人數。若我無記錯,幾間官小入QES係有變化。又要勿忘,我係無講過號碼差,只係話街位入嘅是否個個靚號碼~~~

medicine 發表於 21-6-15 14:13
PS:勿以無相關的特例來叉開視綫.既然講得出聯係位係使用 ...

我幾時講過聯繫位一定靚號碼?係咪搞錯咗概念?

聯繫位係先派,可以係聯小生盡取最差嘅號碼。不過,若全部係最後嘅,其他點入街位~~~

medicine 發表於 21-6-15 14:13
PS:勿以無相關的特例來叉開視綫.既然講得出聯係位係使用 ...

你不如引證下QES係唔會係自行收官小生先啦,你認為官小生不可能係自行取録?~~~

mcl203 發表於 21-6-15 14:22
我幾時講過聯繫位一定靚號碼?係咪搞錯咗概念?

聯繫位係先派,可以係聯小生盡取最差嘅號碼。不過,若全 ...
77#的回復,全部内容,並無編輯之前:
[size=1.25em]
Poyau 發表於 21-6-15 12:52
兩軒2020年女生共14人升BPS
等如灣仔統乙14個位(聯繫12 公海2)
公海位少難如男生以大量公海位入QC

[size=1.25em]坊間係有誤解,甚麼直聯生係統一非常著數,有兩次抽獎機會。無錯嘅,機會係多他校生一次~

但事實,例如,聯小抽唔到聯繫位,係同一組隨機號碼用於聯繫和街位,抽唔到聯繫位,已經證明號碼唔會係靚,一般情況下,街外生已經可以取走街位~

[size=1.25em]BPS過往係有用自行位收兩軒生的~

[size=1.25em]______________________________

請問,黑斜體字,如何理解?是否講明聯係位已經使用了靚的隨機號碼及話街外人取走兩個公海位?

bj1315 發表於 21-6-15 13:36

呢個已經係可能解釋咗,點解坊間將2個街位認為兩軒生係機會大/必取。係派咗12個聯位下,只要SJ,寶血,李賜豪,各有3-4位放BPS係乙1,兩軒女生係咪必取2個街位呢,而佢哋已經係兩軒女生抽聯位派13-14~~~

mcl203 發表於 21-6-15 14:24
你不如引證下QES係唔會係自行收官小生先啦,你認為官小生不可能係自行取録?~~~
...
之前講緊係塘官小一間,你話會唔會自行收返3幾個,我再話當QES的招生老師傻的?~~
搞清楚前後的關係先啦.

宜家就將問題放大到官小生不可能被自行取錄?或者QES不會係自行收官小生?

PS:閲讀理解能力測試題來咋

medicine 發表於 21-6-15 13:43

唔緊要,理解你已發表咗你嘅認為。又,是否已經證實官小生唔值得用自行位去收,8個聯位是否已經足夠盡收佢哋前列8位尖子女生呢?~~~

mcl203 發表於 21-6-15 14:34
呢個已經係可能解釋咗,點解坊間將2個街位認為兩軒生係機會大/必取。係派咗12個聯位下,只要SJ,寶血,李 ...
按照77#的回復的理論,只需有一個街外生報名,已經極大概率取走公海一個及兩個報名亦以大概率取走兩個公海位啵

mcl203 發表於 21-6-15 14:36
唔緊要,理解你已發表咗你嘅認為。又,是否已經證實官小生唔值得用自行位去收,8個聯位是否已經足夠盡收佢 ...
講咩8個尖子女生丫,又叉去邊呀
‹ 上一主題|下一主題