用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教小學 vs 軒銅
樓主: alicelam881
go

聖保祿天主教小學 vs 軒銅  

mcl203 發表於 21-6-14 12:33
自行判斷自己取向,呢啲係心魔佔主導,理論上兩間有近似教學能力嘅中學,會令同一個學生得出近似嘅結果~ ...

睇樓主的標題啦:重點在於内文最後一句:如想入bps 是否揀軒銅

medicine 發表於 21-6-14 12:28
但如果係B1生,比如在SPPCS,僅僅考到10至40名.一定沒機會BPS.但在該校同樣的名次,如果係在軒小,是已經可以參 ...

你睇既重點「入到機會率」不過你啱,要答中樓主標題我睇既重點「入到之後讀到機會率」

但大前提係sppcs學生及家長,好少對bps有十分大興趣(唔代表冇),所以我都話想入bps,一定要揀兩軒小。

medicine 發表於 21-6-14 12:33
你理解係甘咋,放在校長面前尼?邊緣人之前,全部學生,男乙一就QC,女就BPS,校長會點做尼? ...

抽男做例子,只要你係真B1生,乙1唔中QC,咪好大機會乙2中聖鄧囉。要分流,可能,就係防攬炒,又自己心中有數,又又自己心中有埋人條數囉。我估~~~

PTL_L 發表於 21-6-14 12:37
你睇既重點「入到機會率」不過你啱,要答中樓主標題我睇既重點「入到之後讀到機會率」

但大前提係 ...
同前一個回復,係講緊樓主的問題.
任何人對任何事物,都可以由不同的角度去思考.角度不同,自然會有不同的思維及結論.

medicine 發表於 21-6-14 12:28
---果-B1生,比如在SPPCS,僅僅考到10至40名.一定沒機會BPS.但在該校同樣的名次,如果係在軒小,是已經可以參 ...
路過……B1生,比如在SPPCS,僅僅考到10至40名.一定沒機會BPS.))))) 我覺得未必無機會

mcl203 發表於 21-6-14 12:38
抽男做例子,只要你係真B1生,乙1唔中QC,咪好大機會乙2中聖鄧囉。要分流,可能,就係防攬炒,又自己心中 ...
所以咪講左咯,頂住各方的壓力,我就係要甘報甘填咯~~~

PTL_L 發表於 21-6-14 12:06
咁係咪即係話學校每年一定有分流建議?級幾多是band 1呀?如果家長一定要報(唔係級頭)學校會唔會黑面? ...
兩間軒小過往女生能力較弱, 通常每間既級10內通得3個以內係女生, 級30內連10個女生都唔夠

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 21-6-14 12:35
睇樓主的標題啦:重點在於内文最後一句:如想入bps 是否揀軒銅

你都睇埋我嘅,#6,所以視乎樓主取向。無論兩軒校內競爭如何,首要自行評估能力,是否有信心技壓群雄,無絕對答案,亦無人可以代俾答案,自己決定啦~~~

cafeva 發表於 21-6-14 12:40
路過……B1生,比如在SPPCS,僅僅考到10至40名.一定沒機會BPS.))))) 我覺得未必無機會
...
講絕對化,當然係唔夠嚴謹.就算B3,都有任何一間學校或名校的機會

cafeva 發表於 21-6-14 12:40
...

又似乎係對喎~~~

hkpapa852 發表於 21-6-14 12:42
兩間軒小過往女生能力較弱, 通常每間既級10內通得3個以內係女生, 級30內連10個女生都唔夠

...
因爲插班個啲,幾乎大部分男仔,及灣仔區,女校衆多,有遠見的家長.早早寧願入女校(大部分直屬)也不會入兩軒到時又玩多次升中而毫無後備.

medicine 發表於 21-6-14 12:41
所以咪講左咯,頂住各方的壓力,我就係要甘報甘填咯~~~

如果你係後少少,或許,你頂得住各分的壓力,都要頂埋現實嘅banding。須知兩軒派英中係>50% ~~~

mcl203 發表於 21-6-14 12:47
如果你係後少少,或許,你頂得住各分的壓力,都要頂埋現實嘅banding。須知兩軒派英中係>50% ~~~
...
前面咪有講,確保在B1的pool内,及頂住各方的壓力~~

medicine 發表於 21-6-14 12:50
前面咪有講,確保在B1的pool内,及頂住各方的壓力~~

好似,好幾間小學都唔會公佈B1%㗎喎~~~

mcl203 發表於 21-6-14 12:54
好似,好幾間小學都唔會公佈B1%㗎喎~~~
所以咪係前面都有講,尼個係謎咯.

cafeva 發表於 21-6-14 09:27
有D唔明,照計20同19用同一set數據排banding, 點解會少左10% band 3?係咪打錯?而且係指全港性banding, 並 ...

SPPCS 校務報告上年用字有別於前
2020年係派位結果 之前係學生成績?
2020年升B1+B2% 之前B1+B2生% ?

2020年
「本校六年級學生在全港「中一學位分配辦法ㄧ派位結果」中,表現一如往年,約全級的 95%學生擠身第一及第二組別,學業表現理想。」

2019年
「本校一如往年,本學年有超過 85%的六年級學生,在全港「中一學位分配」成績中,擠身第一及第二組別,學業表現理想。

2018年
「今年本校一如以往有超過 85%的學生,在全港「中一學位分配」成績中,擠身第一及第二組別。」

2017年
「今年本校有超過 85%的學生,在全港「中一學位分配」成績中,擠身第一及第二組別。」

其實入到小學,先唔會預自己小朋友一定名列前茅(我講自己),始終中庸成績的佔大比數,所以我會睇學校中游果批派去邊多啲

Poyau 發表於 21-6-14 12:59

唔緊要啦,重點係直屬中學要符合英中資格,要有85%全港前40%,SPPCS大比例符合直升條件,已當中若超越15%限額,已經要落車了~~~

Poyau    發表於 21-6-14 13:18

Poyau 發表於 21-6-14 12:59
Thanks.
似乎係有心咁改既⋯難道收生情况有變

mcl203 發表於 21-6-14 13:03
唔緊要啦,重點係直屬中學要符合英中資格,要有85%全港前40%,SPPCS大比例符合直升條件,已當中若超越15% ...
唔係relax左咩?