用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教小學 vs 軒銅
樓主: alicelam881
go

聖保祿天主教小學 vs 軒銅   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-6-13 20:02
樓主,你已經開po問女抜小插班,其實你係準P1生定已經係P1生?~~~

準p1及升小四

Poyau 發表於 21-6-13 21:12
兩軒網頁有升中數據

軒灣

多謝

個人認為 樓上比較aggressive 想向上游 亦可能小朋友較有能力

Sppcs 未必岩口味
始終係大部分上自己中學 課程唔會好緊湊或超前
係循序漸進型
而且唔係咁「戰鬥格」

Poyau 發表於 21-6-13 20:59
參考SPPCS校務報告內SSPA數據

年份 B1及B2生比例

有D唔明,照計20同19用同一set數據排banding, 點解會少左10% band 3?係咪打錯?而且係指全港性banding, 並非灣仔區banding

callyclm 發表於 21-6-14 00:57
個人認為 樓上比較aggressive 想向上游 亦可能小朋友較有能力

Sppcs 未必岩口味
認同,因為除非有細佬跟尾,基本上唔多會咁樣vs, 所以樓主可能心中已有priority

angelanala 發表於 21-6-14 11:10
認同,因為除非有細佬跟尾,基本上唔多會咁樣vs, 所以樓主可能心中已有priority
...
上面已經寫了一準p1及一升p4,不過就唔知係咪2個已經入左sppcs,因為妹妹跟家姐入sppcs,所以先有心神去vs 軒銅及插班女拔小

callyclm 發表於 21-6-14 00:57

Sppcs 未必岩口味

程度適合已經可以了。超唔超前教育並沒有一個公認嘅標準,身邊觀察所見,有用家一直以為自己已經盡享超前教育,原來只係在大隊中嘅一員~~~

mcl203 發表於 21-6-14 11:35
程度適合已經可以了。超唔超前教育並沒有一個公認嘅標準,身邊觀察所見,有用家一直以為自己已經盡享超前 ...
要經歷過,先會明白到。今年情況仲要更特別,就算任何一間名津、名直、名私插班成功,我估能力都是比之前插入的弱,所以切忌沾沾自喜,去得愈高,有機會跌得愈深。認同程度適合就可以了。

PTL_L 發表於 21-6-13 15:09
是「祿」非「綠」,如果你有信心個囡可以起軒銅考頭級五內(只計女仔/有錯請指正)用聯繫位(好似得數個) ...
想利用聯係位抽,不需要係頭幾多名,只需要保證是B1,及頂住學校壓力(即我就係要甘報甘填)就已經可以一齊參加聯係位的大抽獎(即兩間軒小一齊抽12個聯係位及兩個公海位,應該都沒乜外人甘在沒聯係位之下報兩個公海啦)

medicine 發表於 21-6-14 12:00
想利用聯係位抽,不需要係頭幾多名,只需要保證是B1,及頂住學校壓力(即我就係要甘報甘填)就已經可以一齊參加 ...

咁係咪即係話學校每年一定有分流建議?級幾多是band 1呀?如果家長一定要報(唔係級頭)學校會唔會黑面?如果兩軒小12個聯繫位+2個公海位,共14個都唔中,那會碌去邊?照理乙一填bps,乙二夠膽填mss,spss,sfcs呢啲嗎?定填其他?

alicelam881 發表於 21-6-13 15:01
女仔,應點揀,如想入bps 是否揀軒銅
心儀BPS,應該講聯係小學係最大的機會.灣仔區自然係兩軒.就算上年,或某年都好,其中一間軒小的抽入人數都不能代表今年或往後的任何一年的入學人數的天花板.簡單的講,即上年5個抽入,無需一定是女仔的前五名才有機會入到.只需要在軒小確保在B1的pool内,及即使自己是排名較后,在報名階段,頂住來自各方的勸阻,即係"我就係要甘報"!即可參加聯係位的抽獎,及需明白,不論考第幾名,大家機會均等.

hkpapa852 發表於 21-6-13 19:37
讀軒銅也好,聖保祿也好,做到級頭就有望入BPS。
做唔到就一間要望天打卦,一間都有直中backup。 ...
我都可以幾肯定講,sppcs跳去bps,1個起2個咩都止,仲要係自行入,代表都有能力應付bps既課程。但兩軒小如果係由聯繫+公海入,會唔會跟得吃力呢?

PTL_L 發表於 21-6-14 12:06
咁係咪即係話學校每年一定有分流建議?級幾多是band 1呀?如果家長一定要報(唔係級頂)學校會唔會黑面?如 ...
級幾多先係B1,尼層,我估,應該係一個謎.畢竟灣仔區B1位有富餘,及直屬學校衆多.除了教局,應該都沒邊一個有絕對的權威.
至於分流尼家野,等相關過來人解答吧.(講得好聽咪叫分流,難聽咪係爲了首幾多個志願率咯).

乙一唔中,誰也不能保證打後中乙幾.大抽獎都係講運.

medicine 發表於 21-6-14 12:17
級幾多先係B1,尼層,我估,應該係一個謎.畢竟灣仔區B1位有富餘,及直屬學校衆多.除了教局,應該都沒邊一個有絕 ...

咁係咪可以理解為,如果兩軒14個位自行唔入,就要望天打掛?等運到派位?
同起sppcs袋住99個直中位考入bps,結果差幾遠不過,鍾意競爭既家長,信運氣既,揀兩軒小,如target bps.因sppcs家長同學生級頭好少target bps。

medicine 發表於 21-6-14 12:08
心儀BPS,應該講聯係小學係最大的機會.灣仔區自然係兩軒.就算上年,或某年都好,其中一間軒小的抽入人數都不能 ...

問題係,點解兩軒要分流,究竟有幾多%係真B1生先係重點。又聖雅各~30%要建議行保寸。又又正如,另外嘅小學又話要避兩軒抽QC嘅人流,既然肯定係本區真B1生,點解要避兩軒既人流呢?須知灣仔係真B1生一定入到英中,唔中乙1,中乙2,再唔中去到乙X都一定入英中~~~

PTL_L 發表於 21-6-14 12:21
咁係咪可以理解為,如果兩軒14個位自行唔入,就要望天打掛?等運到派位?
同起sppcs袋住99個直中位考入bps, ...
但如果係B1生,比如在SPPCS,僅僅考到10至40名.一定沒機會BPS.但在該校同樣的名次,如果係在軒小,是已經可以參加聯係位的大抽獎啦.

即係講,除非早早認定及做到人中龍鳳,先可以在SPPCS通過自行入到BPS.但在軒小,只需要有在SPPCS内是B1生即可(按照前面有會員的理論話SPPCS程度較軒小高來計算).及實際來講,在軒小抽BPS,機會算前三名.(另一個名額係東區小學)

mcl203 發表於 21-6-14 12:27
問題係,點解兩軒要分流,究竟有幾多%係真B1生先係重點。又聖雅各~30%要建議行保寸。又又正如,另外嘅小 ...

所以我咪講,誰也沒可能保證打後中乙幾.但沒講話會跌B2喔

medicine 發表於 21-6-14 12:17
級幾多先係B1,尼層,我估,應該係一個謎.畢竟灣仔區B1位有富餘,及直屬學校衆多.除了教局,應該都沒邊一個有絕 ...

灣仔似乎比較有勢嘅小學,都唔會強調首3志願%,根本冇咁嘅需要~~~

mcl203 發表於 21-6-14 12:30
灣仔似乎比較有勢嘅小學,都唔會強調首3志願%,根本冇咁嘅需要~~~
你理解係甘咋,放在校長面前尼?邊緣人之前,全部學生,男乙一就QC,女就BPS,校長會點做尼?

medicine 發表於 21-6-14 12:28
但如果係B1生,比如在SPPCS,僅僅考到10至40名.一定沒機會BPS.但在該校同樣的名次,如果係在軒小,是已經可以參 ...

自行判斷自己取向,呢啲係心魔佔主導,理論上兩間有近似教學能力嘅中學,會令同一個學生得出近似嘅結果~~~
‹ 上一主題|下一主題