用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教 vs 福附
樓主: lee1120
go

高主教 vs 福附 [複製鏈接]

kudon 發表於 21-6-18 21:05
85%留俾直屬小學B1+2學生

咁都唔排除當年有唔少B1學生升上書院嘅,港華積弱多年都有好多華小B1生捧場啦
係呀,不過你又可以睇下hkpapa 既表(起上面)又睇一睇佢既想法。唔知你既係女女定仔仔?btw,Rc 可以成績keep到,對有仔仔既家長就可以多一個選擇。

hkpapa852 發表於 21-6-18 17:35
現實中, 因為過去升中人數導致升中上移錯配既問題, 仲未完全反映出嚟
部份中學既DSE成績, 可能仲要過多一兩 ...

今年 dse畢業生正正就係03年出世,出生人口最少嘅一年

PTL_L 發表於 21-6-18 21:08
係呀,不過你又可以睇下hkpapa 既表(起上面)又睇一睇佢既想法。唔知你既係女女定仔仔?btw,Rc 可以成績ke ...

Sorry, 其實我都冇乜大興趣去了解Rc,因為我都放咗rcps,不過見你 send咗條 link, 所以搭口講多兩句姐

kudon 發表於 21-6-18 21:17
Sorry, 其實我都冇乜大興趣去了解Rc,因為我都放咗rcps,不過見你 send咗條 link, 所以搭口講多兩句姐
...

你誤會喇,我意思係對有仔仔既家庭,都未必係剩指你家庭

hkpapa852 發表於 21-6-18 17:25
增值指標係咪真係咁有用呢?

呢間係經常都屬於全港中學增值首5%既學校:

如果位于此校高區間既學生增值率高既話,伊間實際上才是適合既學校.
名氣大既學校未必是適合既學校,家長經常有錯配,Band1C既學生入左上述名校得不嘗失.

聯邦政府批准南澳接回國際學生
https://ozvoice.org/%e6%96%b0%e9 ... 9e/?variant=zh-hant

PTL_L 發表於 21-6-18 17:35
我唔敢定論之前的學生情況,大多都是睇ek前輩分享,我亦唔敢肯定升到上Rc都是全港band 1生(舊時),因Edb  ...

高主教2018年PS1中英數達B1A/B
顯示收前列B1生多 B2生唔會多
如B1A/B生外校不多 即直小生為主
反映小學部學術水平佳

2018年
科目 PS1 | 常模表 1A 1B 1C^
中文 ~65 | 67-68 62-63 58-59
英文 ~77 | 75-76 66-67 58-59
數學 ~79 | 82-83 73-74 64-65

^ 據常模表頭11.1%/22.2%/33.3%

Poyau 發表於 21-6-19 22:11
高主教2018年PS1中英數達B1A/B
顯示收前列B1生多 B2生唔會多
如B1A/B生外校不多 即直小生為主

咁我不嬲對高小生好有信心2018中一,即2025考dse?中學校長近年都有講,收生質素愈來愈好,尤其直小生。
‹ 上一主題|下一主題