用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教 vs 福附
樓主: lee1120
go

高主教 vs 福附 [複製鏈接]

Sing13 發表於 21-6-18 10:48
2020年是特別既一年,特別是年初停課時間相當長,能夠順利進行DSE已經唔錯,依靠學校越多既學生影響越大.
...

或者可唔可以理解為影響越少,就表示學生自主學習能力高d,影響越大就代表學生冇咁自動自覺學習

kudon 發表於 21-6-18 11:44
或者可唔可以理解為影響越少,就表示學生自主學習能力高d,影響越大就代表學生冇咁自動自覺學習 ...

好多種可能,例如學校增值率打左折扣.

Sing13 發表於 21-6-18 11:49
好多種可能,例如學校增值率打左折扣.

From poyau
高主教
以升幅計應該暫列首位
增長高於直資SPC HYS
亦高於官津YWGS 鄉中 可風 旅港 ···

2020年 | 2019年
考生 [···]^ | 113人
中文4+ ~41% | ~35%
英文4+ ~63% | ~37%
數學4+ ~65% | ~52%
通識4+ ~42% | ~37%
主科4+ 52.75% | 40.25%

^ 有待校務報告

Our Rising Stars HKDSE Results
https://www.raimondi.edu.hk/en/our-shining-stars-hkdse-results-0

HKDSE Results 2020
https://www.raimondi.edu.hk/sites/default/files/files/hkdse_2020.pdf

HKDSE Results 2019
https://www.raimondi.edu.hk/sites/default/files/files/hkdse_2019_rc.pdf

Sing13 發表於 21-6-18 10:48
2020年是特別既一年,特別是年初停課時間相當長,能夠順利進行DSE已經唔錯,依靠學校越多既學生影響越大.
...
以你講法,唔只2021,係由2020要開始睇。我自己睇一間學校有冇心有冇能力教好學生,會有少少推論上去,如rc書院,疫情困難年,成績不跌反升,說明呢段期間,學校老師同學生是如何互相配合,學校應變能力,先可以得出結果,你可以望一望好多人追捧的bps呢類出名成績好既學校,上年度dse成績是如何?亦帶出學校是「教好」學生定教「好學生」?料靚都要配合手勢、味道同投入感。當然,一年唔代表一切,我都觀察中

Rc上年疫市上升,種種因素,有第一年女生畢業+舊生會每年support 小班教學+有心人=^成績上升。但係咪言之過早,我都拭目以待,睇下今年情況如何?改革是否成功

或者可唔可以理解為影響越少,就表示學生自主學習能力高d,影響越大就代表學生冇咁自動自覺學習 ...

經過2020年,2021年每間學校都有應變方案,咁代表咩呢?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3836046&highlight=高主教

2020對於DSE生相對嘅影響係比2021年細,疫情影響係開始於1月尾2月初,學校正在春節假期,之後其實不少中學基本課堂基本上已經完成,進入操卷溫書階段。所以影響係心情和準備狀態~~~

PTL_L 發表於 21-6-18 13:06
From poyau
高主教以升幅計應該暫列首位
增長高於直資SPC HYS

增值率是指,根據pre-s1成績,教育局俾學校既資料,中一時,所收既學生成績位于全港既百分比,包括上區間,平均,下區間.到中六考DSE時,同樣伊D數字,以及仲有同區平均,全港相生若收既學校平均數字.
以上數據就可以得到學校為不同程度既學生增值有幾多,負增值同正增值一樣咁多.

mcl203 發表於 21-6-18 13:21
2020對於DSE生相對嘅影響係比2021年細,疫情影響係開始於1月尾2月初,學校正在春節假期,之後其實不少中學 ...
2020考dse 即係2019-2020學屆,2019年尾仲有社會問題影響呢?所以我覺得2019-2020學年既dse學生比2020-2021既學生考dse時阻力可能更大。

Sing13 發表於 21-6-18 13:24
增值率是指,根據pre-s1成績,教育局俾學校既資料,中一時,所收既學生成績位于全港既百分比,包括上區間 ...
咁好難比較喎,首先,你要知大家pre s1的數據(真真實實出現起學校報告內),再而要撇除直、私收生影響,減埋地區性等等,既然咁多「不知道」咁點解唔攞「知道」嚟比較呢?

PTL_L 發表於 21-6-18 13:25
2020考dse 即係2019-2020學屆,2019年尾仲有社會問題影響呢?所以我覺得2019-2020學年既dse學生比2020-2021 ...

2019/2020果段時間都係幾日啫,2020/2021係大部份時間停課堂。S6最重要係9-12月,亦即係要教嘅已經教完,除非還要追趕課堂。勿忘2020初至中,S5生一樣係停課~~~

mcl203 發表於 21-6-18 13:36
2019/2020果段時間都係幾日啫,2020/2021係大部份時間停課堂。S6最重要係9-12月,亦即係要教嘅已經教完, ...
都唔係呀,睇區分,我阿細好早停課,港島區

PTL_L 發表於 21-6-18 13:35
咁好難比較喎,首先,你要知大家pre s1的數據(真真實實出現起學校報告內),再而要撇除直、私收生影響,減 ...

比較既是中一差唔多水平既學生在唔同學校既發展.

學校有伊D數據,不過少公開.
我见過培正 school report就有.
有兩間直資亦系中學收生簡介會有講.

伊個數據相當有用,學校會有各科既數據,知道邊科有改善既地方,又例如知道過去幾年既增值率,可以預測自己學生來緊既成績.
DSE成績好咗,亦可能只是收生好咗.

至於高主教,我覺得四級以上百分比5x%才是其正常成績,是2019個年特別差.

2020冇返幾個月,我諗考生係要依靠學校同你溫書,同自己主動溫書,情況係會有分別,不過最大影響反而係社會事件,由2019年6月開始,已經直接影響班準考生嘅EQ。

咁今年 dse考生又經歷咗停課/網課咁耐,或多或少出嚟嘅成績可以反映校內學生嘅質素

至於高主教成績向上固然值得高興,不過高小一向咁多叻仔叻女升上中學部,書院要有 B1C水平應該係基本吧

kudon 發表於 21-6-18 16:35
2020冇返幾個月,我諗考生係要依靠學校同你溫書,同自己主動溫書,情況係會有分別,不過最大影響反而係社會 ...

Sorry,有一點,你唔太清楚,睇返,今年dse畢業班學生,當年,收唔多高小生(ek上得知)但事實上,呢幾年,係多左有質素既學生升上,都係果句,Rc 成績好,係對所有男仔嚟講都係好事。另一方面,rcps基本上頭30會出走,每年收80個左右,即大約收級名次40-120的學生,可想而知,band 2生率佔幾多?RC 收4班,如3份2係rcps,即代表有3份1是街外生,出現左又係同一問題,請問你會俾仔仔讀St joe、st paul coedu、paul boys;俾女女讀ssgc、ywgs定Rc?
學校成績唔可以只靠部分人,係要靠大部份學生既努力㗎。

PTL_L 發表於 21-6-18 16:52
Sorry,有一點,你唔太清楚,睇返,今年dse畢業班學生,當年,收唔多高小生(ek上得知)但事實上,呢幾年, ...

你意思係6-7年前升上書院嘅高小係band2生?

咁以往嘅 b2生好差咩?佢哋都係全港 b1生喎,現在dse出到呢個成績係正常喎

增值指標係咪真係咁有用呢?

呢間係經常都屬於全港中學增值首5%既學校:

https://www.maryknoll.edu.hk/home/excellence

本校歷年公開試增值成績理想, 2020年文憑試所有獲教育局評定的科目均為正增值,平均為八級增值。當中核心四科及最佳五科獲評定為最高級之九級增值,為全港首3%最高增值學校

增值一定勁過SPCC, DGS, QC呢D學校, 唔知大家想唔想入呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kudon 發表於 21-6-18 17:18
你意思係6-7年前升上書院嘅高小係band2生?

咁以往嘅 b2生好差咩?佢哋都係全港 b1生喎,現在dse出到呢個 ...
我唔敢定論之前的學生情況,大多都是睇ek前輩分享,我亦唔敢肯定升到上Rc都是全港band 1生(舊時),因Edb 指引係只要學校內有85%全港第1及第2組別的學生,就可以成為英中,但要知band2a及2c,學習能力同氛圍上已經頗大差異了。

現實中, 因為過去升中人數導致升中上移錯配既問題, 仲未完全反映出嚟
部份中學既DSE成績, 可能仲要過多一兩年先見底!

小六畢業年份

當年參加升中派位人數

中六畢業年份

2012/2013

2018/2019

2013/2014

2019/2020

2014/2015

2020/2021

2015/2016

2021/2022

2016/2017

2022/2023

2017/2018

2023/2024

2018/2019

2024/2025

2019/2020

2025/2026

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PTL_L 發表於 21-6-18 13:35
咁好難比較喎,首先,你要知大家pre s1的數據(真真實實出現起學校報告內),再而要撇除直、私收生影響,減 ...

高主教校務報告有PS1成績
2020年CEM4+對比當年PS1如下

2020年
高主教 4+ | PS1 | 常模表 1A 1B 1C^
中文 ~41% | ~62 | 68-69 63-64 59-60
英文 ~63% | ~78 | 80-81 72-73 64-65
數學 ~65% | ~74 | 85-86 77-78 70-71

^ 據常模表頭11.1%/22.2%/33.3%

PTL_L    發表於 21-6-18 20:28

PTL_L 發表於 21-6-18 17:35
我唔敢定論之前的學生情況,大多都是睇ek前輩分享,我亦唔敢肯定升到上Rc都是全港band 1生(舊時),因Edb  ...

85%留俾直屬小學B1+2學生

咁都唔排除當年有唔少B1學生升上書院嘅,港華積弱多年都有好多華小B1生捧場啦
‹ 上一主題|下一主題