用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教 vs 福附
go

高主教 vs 福附

想問下高主教同福附大家會點揀?地點唔係問題
我仔比較活躍好動,福附多NET小班活動教學,好似好適合我個仔

但高主教傳統名校,升中校網又靚仔啲

大家俾啲意見,thanks☺️

回覆樓主:

同樣選擇,我果個係女,但我住港島東,交通是一個考慮,返福附就要親自接送,無校車,高主教就有校車。
福附優點小班,小一雙班主任,其中一個係net, 十分吸引,直升福中。
高主教40人大班,今年開5班,6年後入書院會較大競爭。
諗到頭大

福附👍🏼👍🏼升福中很不錯
Torres Pit 都係福中出品

chiubbbb 發表於 21-6-13 17:07
同樣選擇,我果個係女,但我住港島東,交通是一個考慮,返福附就要親自接送,無校車,高主教就有校車。
福 ...
按慣例, RC小學部6年累計會走20%-30%人, 加上6年後升中人數應該只會更少不會再多, 競爭唔會好大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-14 15:58
按慣例, RC小學部6年累計會走20%-30%人, 加上6年後升中人數應該只會更少不會再多, 競爭唔會好大
...

原來如此,想問下d人去左邊? 走左咁多人唔洗收返插班嗎?
謝謝hkpapa回覆

chiubbbb 發表於 21-6-14 22:34
原來如此,想問下d人去左邊? 走左咁多人唔洗收返插班嗎?
謝謝hkpapa回覆
...
去is 、2線小、1線津、移民,每個家庭都有自己既故事。會收返插班,今年小三有一班,來來去去,走3個,收5個(印象中)總之收返40人齊頭,你有你走,亦都有人插入,仲慳返幾年學費tim

PTL_L 發表於 21-6-14 22:42
去is 、2線小、1線津、移民,每個家庭都有自己既故事。會收返插班,今年小三有一班,來來去去,走3個,收5 ...

歷年最終都係走既人較多, 過往小一收到~160人一級, 但畢業生多年嚟都係得~130人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-14 23:43
歷年最終都係走既人較多, 過往小一收到~160人一級, 但畢業生多年嚟都係得~130人
...
係呀,所以愈高年班愈開心亦愈期待,不過今年因為友校關係,比較特別,4月都有插班生。

chiubbbb 發表於 21-6-13 17:07
福 ...

你呢個情況,揀高主教
女仔讀有優勢,中學部都想收多d 女仔,真係升中都有優勢

回覆 chiubbbb 的帖子

我都係港島東呀,但依家應該會決定福附。
因為覺得校長好有心去搞好間學校,以三千幾蚊學費可以做到小班教學,仲一定有NET,真係好抵讀。
同埋你講得好岩,今年開多一班,原來升返中學競爭又大啲,但福附就真係一條龍直上。

lee1120 發表於 21-6-15 10:53

你咁快已經決左小朋友一定直升?有冇考慮過有機會升讀其他?如果小朋友能力可以更上一層樓?以而家情況嚟講,福中而家係1C,如果你女女能力達1B/1A成績,甘心只升上1C中學?

https://www.hk01.com/社會新聞/111492/興德學校-管理混亂牽涉校長時有發生-最轟動事件終演變成社運

福建小學好像成立第一年,2009,就是英語小學
但是考大學成績客觀數據好像沒見明顯改善(?)
今年應該是第一次當初福建小學小一學生考文憑試

lee1120 發表於 21-6-15 10:53

福附非一條龍 升直中要申請
據簡介會申請取錄率88-95%

福建中學附屬學校 - 小一入學簡介會(2021-2022) | FSSAS P.1 Admission Talk (2021-2022)

57:30
https://youtu.be/zFo4am_3l78

直中 offer 88-95% applications

升B1 85-90%

成功升讀
DBS 華仁 (今年[2020年])
SPC SSC DGS HYS YWC GHS SPSLT

成功派往
華英 聖傑靈 喇沙 聖言 沙蘇 中婦 銀禧

Azzurro 發表於 21-6-15 12:51
https://www.hk01.com/社會新聞/111492/興德學校-管理混亂牽涉校長時有發生-最轟動事件終演變成社運

福建 ...

"親生仔論"其實可能只係一廂情願既憧憬

真道親生仔自第一年(2013)後, 成績反覆向下

WKF親生仔係2018年畢業, 當屆已是目前歷來最佳成績, 近兩年持繼向下 (校務報告話2020成績跌番去2017年既水平)

羅氏親生仔 (陸小轉直資後計) 係2018年畢業, 往後兩年成績亦大幅下跌

播道首屆親生仔係2018年畢業, 將播道推去B1水平, 跟著2019年再突破向上, 可惜到2020年跟大圍下跌之餘, 跌幅比全港平均幅度高

PKC親生仔係2017年畢業, 暫時算係較好既一間, 2018同2019都仲有上升, 到2020下跌回2017既水平

到底親生仔效應, 係咪長久有效呢?

cxyu841216    發表於 21-6-17 10:17

hkpapa852 發表於 21-6-15 16:58
感謝分享
福建小學校長雖然好落力,但是畢竟中學部是兩回事,所以可能家長們最後收穫和期待有點落差了

Azzurro 發表於 21-6-16 07:54
感謝分享
福建小學校長雖然好落力,但是畢竟中學部是兩回事,所以可能家長們最後收穫和期待有點落差了
...

福建中學係香港其實有近70年歷史,基本上一直走傳統催谷路線,同後來接收既小學部,運作尤如兩個世界。

而且已有咁耐歷史既學校,本身已有一堆框框,要再有突破其實唔容易。

其實讀一條龍學校,九成九都係讀十二年,好少中途離隊

hkpapa852 發表於 21-6-16 08:23
福建中學係香港其實有近70年歷史,基本上一直走傳統催谷路線,同後來接收既小學部,運作尤如兩個世界。

...

其實你對福附福中的認識真的不夠up to date, 數據不能反影的你就沒有新的資料,但又常常講自己的意見。不如了解多啲再講,唔好誤導其他人。

Mathew0214 發表於 21-6-17 18:46
其實你對福附福中的認識真的不夠up to date, 數據不能反影的你就沒有新的資料,但又常常講自己的意見。不 ...

可以講下福中有咩優勝之處嗎?

hkpapa852 發表於 21-6-15 16:58

2020年是特別既一年,特別是年初停課時間相當長,能夠順利進行DSE已經唔錯,依靠學校越多既學生影響越大.

不妨睇埋今年再作定論.