用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 差不多完成小六派位的你,有咩勸勉給後來的人? ...
go

差不多完成小六派位的你,有咩勸勉給後來的人?   [複製鏈接]

出post想總結下自己的經驗,祝願大家將來派位順利,入讀到心儀中學
1. 想考名校,好多學校會睇埋小四成績,呈一、呈二更加係關鍵
2. 唔好被校內成績所迷惑,就算你小朋友考全級頭十,都要留意下以往屆別的派位情況,否則到時對派位的期望會有所落差
3. 我一向唔主張以考試做主導,令小朋友有過大壓力,呈分好多時甩轆,最理想係從小培養佢閱讀和學習的興趣,上到高小,自然水到渠成
4. 課外活動對報學校沒有很大優勢,順着小朋友的喜好,讓佢哋發揮,從中培養自信,佢哋面試自然有優勢
5. 雖然跟同級同學係競爭對手,但我兩個小朋友都有一班好好的同學互相扶持,互相之間會一齊交流讀書心得,佢哋會向啲表現出色的同學討教、一齊溫習,又或者互相貼下出咩題目,呢個氣氛令到小朋友開心咁面對壓力

我兩個小朋友,一個思考型好靜,一個好動型活潑,都係順住佢哋的性格去幫佢哋,零補習

大的小朋友成績中上,唔鍾意溫書,課外活動偏少,只係順住佢的興趣報下少少比賽,無乜特別大奬,但每次的活動佢都有好深刻的反思,睇好多書,去面試表現卻令人驚喜,老師問的問題,佢都答得好有深度,每次in完老師都會大讚,最後佢報的Band1直資收,不過放棄去參加抽奬,第一志願入Band1地區名校

細的小朋友成績亮麗,課外活動極多,時間方面,佢有能力應付的都會俾佢玩,咩範疇都有,每樣都攞到唔少有認受性的奬項,最後自行地區名校收咗

論成績及課外活動,大的小朋友其實比細的無咁突出,但表現卻和細的一樣,所以大家唔使俾傳統的睇法太過定型,例如一定要一大堆奬項,俾小朋友做喜歡的事,就係最好的幫助
我無特別要谷小朋友的成績,特別係大個位,表現唔算突出,我常常鼓勵佢哋,盡咗力,自己係咩banding就按照呢個level揀間校風比較好的學校就可以,所以兩位小朋友的呈分路係走得輕鬆、愉快

唔好抱住非要入某間學校不可的心態,盡力後就要順其自然,否則小朋友和你都會有很大的壓力

好記得有一位小朋友的同學,佢係高材生,絕對係b1a全港名校的材料,派位入咗間b1c,佢媽喊到抽晒筋,我哋慰問小朋友你ok嗎?小朋友好冷靜咁答:「我從來都好OK,入到呢間都唔錯,係我阿媽唔OK啫。」(之後呢位同學年年都係該校考全級第一)

小六派位只係人生一個階段,並不代表全部,反而你和小朋友的親子關係,卻係一生
唔好因小失大,因考試而斷送珍貴的親子關係
大家加油!

ferrymama    發表於 21-7-7 10:12
王家爸爸    發表於 21-6-21 11:17
Soming    發表於 21-6-17 18:46
KWLW    發表於 21-6-15 14:08
zaba    發表於 21-6-15 09:11
   191    0    2    0

Froggy_joe 發表於 21-6-13 11:05
出post想總結下自己的經驗,祝願大家將來派位順利,入讀到心儀中學
1. 想考名校,好多學校會睇埋小四成績, ...

過來人分享升中
1)英文說話冇可能一時三刻就朗朗上口,由細已經要浸。升中面試 英文說話非常重要。
2)音樂呈分佔2,樂器雖然話人學我學,但去到呈分算幫到手,最少考樂理作曲聆聽唔會差得去邊。
3)視藝呈分佔3,早點打聽上年呈分考咩,小五可以開始重點學下。好似 其中一次呈分作品是素描,有出去學過 同老師教兩教就畫幅作品出嚟呈分,分別已經好大。
⭐視藝3+音樂2=5,加埋差不多=常6。隨時人地弱/有D家長諗住唔洗理,你小朋友用心跟下已經拉前(呈分名次)
4)如心儀直資,P4開始好考靚成績表。
5)數學呈分比重同中英睇齊佔9,中英要考幾份卷先加總9。數一份定生死。不容有失。
6)P4 開始聽定升中講座,因為通常係11-12月D星期六,一來好多中學會撞日子,二來11月中撞學校考呈二(小六第一次試),如果小六先聽,好影響小朋友溫習呈分試。
7)就算唔打算讀直資,最好報定1,2間同level+低自己少少level 直資熱身好重要,因為自行得2個機會,好少同學一黎就進入狀態。直資面試通常比自行深同內容多D,熱身後自行考時會覺得容易好多(聽阿女講返)。
8) 獎項活動服務嗰d ,早啲預備,搵張中學申請表格望下就知,學校分幾大類填, 淨係得成績吉曬其他部分都唔好睇。
9) 好認同冇一間非讀不可,尤其強行抽入間比自己程度高好多,到最後 高中選科 蝕底係自己。 好多中學選科次序根據總名次, 就算某科強,但總名次後,都有機會選唔唔到。
10)選校時睇埋選科制度,套餐式/放題式,有冇咩科冇開………

諗到就寫,所以寫得有D亂,別見怪!

JojoDad    發表於 22-6-30 23:19
aeneas2011    發表於 21-7-7 07:29
bestwish    發表於 21-6-28 14:23
王家爸爸    發表於 21-6-21 11:18
Soming    發表於 21-6-17 18:51

回覆樓主:

謝謝兩位jm用心的分享,我自己最驚揀錯學校給女兒,因女兒都無乜偏好任何一間中學

心儀某中學就要早一兩年上佢網站睇下佢哋申請表需要d乜或著重d乜,作好準備!

rsx 發表於 21-6-13 12:53
心儀某中學就要早一兩年上佢網站睇下佢哋申請表需要d乜或著重d乜,作好準備!
...

若果係針對性部署,小四/五先嚟行動,有點遲~~~

mcl203 發表於 21-6-13 13:00

係,小三開始準備,如果心儀中學有直屬聯繫,插班都係其中一個好方法!

選間適合的幼稚園 小學及中學 給小孩 已經係最好禮物

Maggieb1122 發表於 21-6-13 11:49
謝謝兩位jm用心的分享,我自己最驚揀錯學校給女兒,因女兒都無乜偏好任何一間中學
...
盡早帶佢去睇下啲學校,真係要分兩年先睇得晒,五年級就帶佢哋去睇
我自己都係,阿仔五年級已經睇中間band1,考試都以呢間學校為目標,有動力好多

mcl203 發表於 21-6-13 13:00
考全港名校的確係遲
所以我自己都無勉強自己

kirstyau 發表於 21-6-13 11:25

過來人分享升中
好認同第一點,英文真係要浸,如果target全港級數的名校,真係要自信流利英文,本身閱讀面要廣,先有機成功

回覆 Froggy_joe 的帖子

好好建議!

........

第一,機會留俾有準備的人

第二,量力而行

多謝分享

家有小五生

四年級上學期睇咗本區兩間中學

五年級只喺網上睇咗三間

小朋友完全無法從中了解學校情況

希望年底仲有機會參觀幾間學校

回覆 kirstyau 的帖子

你哋呢啲真心好野來,唔好話自己寫D亂,對我嚟講真係好重要,多謝你哋啊!

隨緣。沒有非讀不可的學校。

PingWu_FB 發表於 21-6-13 20:56
多謝分享

家有小五生
希望疫情穩定下來時,可以有機會參觀多些學校
另一個了解學校的機會,係學校的面試安排

有啲學校係in的過程好尊重學生,有啲會in到一肚氣,會感受到呢間學校的氣場係咪適合自己小朋友

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

kirstyau 發表於 21-6-13 11:25

過來人分享升中

Froggy_joe 發表於 21-6-13 11:05
1. 想考名校,好多學校會睇埋小四成績, ...

小朋友成績不太穩定,只能等呈分一,二考咗再作打算。依家努力考好每一個試。
‹ 上一主題|下一主題