用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 差不多完成小六派位的你,有咩勸勉給後來的人? ...
樓主: Froggy_joe
go

差不多完成小六派位的你,有咩勸勉給後來的人?   [複製鏈接]

感謝各位前輩無私的分享,近年眼前bk和ek已經不復當年,感慨良多,今日幸見此 po,真是要好好收藏。小兒今年升小六,大家互勉之。

chitchitboy 發表於 21-6-21 21:01
感謝各位前輩無私的分享,近年眼前bk和ek已經不復當年,感慨良多,今日幸見此 po,真是要好好收藏。小兒今 ...

我當初上BK問嘢,好多人幫忙解答
依家BK、EK都變晒,講唔夠兩句就變罵戰,我都好怕

但本著承傳前人無私分享的精神,即管發帖討論下

簽名被屏蔽

回覆 Froggy_joe 的帖子

呢個post係我本人最鍾意嘅,過一陣子都會睇下有冇update ,希望多啲正面信息比到人,好多謝!

回覆 王家爸爸 的帖子

講得好好,好受益!

大家的經驗我也身同感受。
只盲目跟從大趨勢去谷小朋友,強迫佢去上一些佢唔感興趣的課外活動,只會破壞大家的親子關係。

明白入到名校當然是歡天喜地,但如果入唔到的也不是代表徹底的失敗。
以我的經驗,我大仔只叩門入了區內的屋邨b1c 邊緣英文中學,中學時期也不是成績最優越,但佢有其他優越的地方,及努力讀書應付DSE。
結果入了本地三大的大學,見佢做事積極正面,大家關係好好,大家無所不談。我巳心滿意足!

今年到我細仔,自行失敗,我都準備叩門本區的b1a 校,原因不是想入讀最勁的中學,只是因為想入讀最近屋企的同level 中學。
如果叩門失敗也不會唔開心,只要合乎他的level的,及校風好,我覺得就是適合了。
我深信上了中學,讀書是靠自己了。

tusenwanee 發表於 21-6-22 23:52
只盲目跟從大趨勢去谷小朋友,強迫佢去上一些佢唔感興趣的課外活動,只會破壞大 ...

認同,面對失敗也是學習的一環

我就响小朋友6年嘅小學生涯中學識 - 凡事盡力而為, 莫強求, 起初安排好嘅路未必可以順利到達, 總之盡咗力比小朋友最好嘅安排, 但最後嘅結果都要開心, 欣然咁接受, 事實上每條路總有驚喜

謝謝各位分享,獲益良多!

kirstyau 發表於 21-6-13 11:25

過來人分享升中

勁鍾意! 留名!

哈利媽 發表於 21-6-24 15:02
我就响小朋友6年嘅小學生涯中學識 - 凡事盡力而為, 莫強求, 起初安排好嘅路未必可以順利到達, 總之盡咗力比 ...

真是多謝你,豁然開朗的感覺

B.B.BaBa 發表於 21-6-15 11:12
同意!
識人考 SPCC,學業成績很好但未到最頂級,以學業成績計應未排到收佢,但佢英文辯論強,有隊獎及個 ...

學校都希望收一些課外活動有得奬同學 以後有機會爭取奬項

tusenwanee 發表於 21-6-22 23:52
只盲目跟從大趨勢去谷小朋友,強迫佢去上一些佢唔感興趣的課外活動,只會破壞大 ...

心態好好(emoji)
祝放榜一切順利(emoji)

夏季是打好基礎的最佳時間。
在壓力較小的情況下,每天好好利用1 小時。

學校會查看考試成績、課外活動和面試表現。相比之下,口語練習較少.練習說話總有好處

kirstyau 發表於 21-6-13 11:25

過來人分享升中

第9點好重要但好小家長在乎,高中搶唔到科影響一生,後果嚴重過小學1A派去1C.

LeeCC    發表於 21-6-27 18:47

Cliokohonda 發表於 21-6-27 18:11
第9點好重要但好小家長在乎,高中搶唔到科影響一生,後果嚴重過小學1A派去1C.
...

高中選科呢項其實好難攪,現實只有極少數學校係選科自由度高。
而且B1C中學選科絕不會俾B1A好同易。

另一方面,B1A中學中,其實只有少數傳統名校係選科自由度較高,地區名校可能連選3x人數都有限制。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-6-28 10:45

係。有D科目唔係間間開,音樂 VAT 1A校通常有開。有D中史都唔開(我仲以為係大路科目,早2年先知會有唔開)。

kirstyau 發表於 21-6-28 10:53

係。有D科目唔係間間開,音樂 VAT 1A校通常有開。有D中史 ...

文科係男生天敵,所以中西史,VA Music 唔係間間男校年年都會開

但部份B1A名校,連M1同M2都未必會一齊開,亦有聽聞BAFS只開Accounting

另外仲有一樣考慮,學生自修科目(如外語),學校會否願意幫學生報(如果學校唔幫學生報就考嚟都無用)。
B1A中學大部份都肯,部份直資都肯。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

最好,最適合的,可能留到最後

支持、鼓勵孩子想入心儀中學的決心。學校自己選擇和爭取,讀起上嚟會特別起勁,越來越有自信,亦明白到有目標的決定性

hkpapa852 發表於 21-6-28 10:45

LS 降職後要睇1A官校風向,似乎*m12不再精英中精英,門檻開放到頭4成及人人有3X。
‹ 上一主題|下一主題