用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四選 Bio,Hist and Econ
樓主: ktdanielli
go

中四選 Bio,Hist and Econ

ktdanielli 發表於 21-6-16 09:05
除了工程和理科冇興趣,其他科都OK。核心科考。核心科考得好,是3個5嗎?
如果加賣有六個5,其實大部分商科、文科都有機會。

簽名被屏蔽

jli008 發表於 21-6-16 10:44
孩子已到了中學,其實儘能力考好啲就得,出路應該都係有好多的.  小女都已中三,也不知考第幾(沒名次),衹有平 ...

個個父母都有個統一願意,就係希望啲仔女早啲訓。

除了工程和理科冇興趣,其他科都OK。核心科考。核心科考得好,是3個5嗎?

DSE計分制,越多分大學揀科越有優勢,想讀熱門科咪分數高啲就入到機會大啲。

所以無論core或X科,越多**越有利。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

簽名被屏蔽

jli008 發表於 21-6-16 12:53
小學容易,中學就難啲,能維持12點前睡已經好好~~

12點前睡真是mission Impossible,唔成日睇手機更是奇蹟。另外真係好多老師學生移民。

ktdanielli 發表於 21-6-16 12:59
12點前睡真是mission Impossible,唔成日睇手機更是奇蹟。另外真係好多老師學生移民。
...

事在人為,我女(中五)仲係10:00-10:30瞓。

Chiuchoiluck    發表於 21-6-17 14:41
jli008    發表於 21-6-16 14:18

簽名被屏蔽

YolandaTam 發表於 21-6-16 14:14
事在人為,我女(中五)仲係10:00-10:30瞓。

好乖

一個中五平日約11:00,假期1,2點
一個中一平日約10:00,假期11點

gracelam 發表於 21-6-16 14:45

好乖
體力差, 冇符. 越來越瘦 ,呢兩個月又瘦1KG,都係嗰句好彩之前係肥妹仔,有 QUOTA.

YolandaTam 發表於 21-6-16 14:55
體力差, 冇符. 越來越瘦 ,呢兩個月又瘦1KG,都係嗰句好彩之前係肥妹仔,有 QUOTA.  ...

點解你地啲仔女咁乘,又早訓又節制玩手機。

睇下舊年各大學入學成績,有個初步概念。

https://www.jupas.edu.hk/f/page/3667/af_2020_JUPAS.pdf

jli008 發表於 21-6-16 14:16
回覆 ktdanielli 的帖子

到中學用手機基本上係必須,我唔抗拒這些,用得其所就得,適當玩手機應該. 且所有同 ...

簽名被屏蔽

ktdanielli 發表於 21-6-16 15:23

有時啲嘢,性格嚟,父母可做嘅好少。
對於一個只喜歡計數同揾錢嘅人,每日睇一個鐘手機已係極限,再睇已悶爆。
但對於會追星、愛睇流行資訊、關心朋友近況、識新朋友等嘅人,網上資訊十分精彩,百看不厭,莫講話睇到十二點,通宵都得。

YolandaTam 發表於 21-6-16 17:51
對於一個只喜歡計數同揾錢嘅人,每日睇一個鐘手機已係極限,再睇已悶 ...

性格決定一切

ktdanielli 發表於 21-6-16 12:59
...
原來個個都咁夜架, 瞓得幾個鐘又起身, 點夠皮!

YolandaTam 發表於 21-6-16 17:51
對於一個只喜歡計數同揾錢嘅人,每日睇一個鐘手機已係極限,再睇已悶 ...

今時今日,唔愛好玩手機,真難得  

saetang 發表於 21-6-17 15:19
今時今日,唔愛好玩手機,真難得

2年的斷斷續續返學,又唔可以週圍去,好多時都係屋企,都唔玩手機,我都覺得好難得。