用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四選 Bio,Hist and Econ
go

中四選 Bio,Hist and Econ

小女B1b中學中二升中三,考47/156人。每科參不多考 4xto6x/156。如果將來選以上三科,有冇出路?

點會冇出路?考得好就得。

1998Ruby1998 發表於 21-6-14 18:02
點會冇出路?考得好就得。

問得唔好,大學係可選乜科?

ktdanielli 發表於 21-6-14 18:52
問得唔好,大學係可選乜科?

jupas 網站有寫每個課程嘅要求,可以自己慢慢睇同了解,比我地呢度列嘅一定更加詳細清楚。

只需要睇 science 課程有冇學科門檻 (e.g. engineering, nursing),因為基本上其他課程全部都可以任君選擇,鍾意讀 law 又得,讀中國文學又得。

ktdanielli 發表於 21-6-13 10:18
小女B1b中學中二升中三,考47/156人。每科參不多考 4xto6x/156。如果將來選以上三科,有冇出路?
...
唔駛咁快諗,中二都未接觸phy,chem,bio,而且,中二成績亦唔代表中三成績,所以,下年上學期完結,至諗都未遲。

妹妹頭 發表於 21-6-14 20:23
唔駛咁快諗,中二都未接觸phy,chem,bio,而且,中二成績亦唔代表中三成績,所以,下年上學期完結,至諗都 ...

中2 science 既書都有分Phy Chem Bio, 大至上都接觸過。Phy Chem 幾本上冇興趣。

...

呢3科係大路科,夠高分,大把出路。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-6-14 21:26
呢3科係大路科,夠高分,大把出路。

原來係大路科,即係報乜都得。

ktdanielli 發表於 21-6-14 21:27
原來係大路科,即係報乜都得。

不過Bio+History大量資料及生字背,記性要好加上唔怕背野。

另外中三選科係咪套餐式?學校有冇呢個組合?

gracelam 發表於 21-6-14 21:34
不過Bio+History大量資料及生字背,記性要好加上唔怕背野。

另外中三選科係咪套餐式?學校有冇呢個組合? ...

不是套餐式。個女記性好,記嘢不是問題。學校有西史但冇中史。Econ 不太熟,有多數計嗎?

ktdanielli 發表於 21-6-14 21:43
不是套餐式。個女記性好,記嘢不是問題。學校有西史但冇中史。Econ 不太熟,有多數計嗎?
...

econ不多計數,但數學底好易讀啲,明concept就ok

gracelam 發表於 21-6-14 21:46
econ不多計數,但數學底好易讀啲,明concept就ok

我女數學底不太好,所以想了解多啲Econ。

ktdanielli 發表於 21-6-15 19:05
我女數學底不太好,所以想了解多啲Econ。

https://youtu.be/9CUaJ8uAvhM

介紹其中的opportunity cost

gracelam 發表於 21-6-15 19:37
https://youtu.be/9CUaJ8uAvhM

介紹其中的opportunity cost

都係有啲數要計,應該不多嗎?我以為econ係吹水為主。

ktdanielli 發表於 21-6-15 19:59

Macroeconomics 叫做多啲數計,不過只係普通加減乘除。
反而畫圖分析比較多。

...
只要三科都有星星,讀邊科都有好既出路。

王家爸爸 發表於 21-6-16 08:24
只要三科都有星星,讀邊科都有好既出路。

三科5有冇?

ktdanielli 發表於 21-6-15 19:59
中學econ同大學econ悟同。中學econ基本上無嘜數計。

ktdanielli 發表於 21-6-16 08:26
三科5有冇?
三科5,如果核心科目都考得好,基本上大學大部分科目都得。其實反而需要睇下小朋友有嘜興趣。

王家爸爸 發表於 21-6-16 08:30
三科5,如果核心科目都考得好,基本上大學大部分科目都得。其實反而需要睇下小朋友有嘜興趣。 ...

除了工程和理科冇興趣,其他科都OK。核心科考。核心科考得好,是3個5嗎?